НАСТАВНИК 6 ГРУПИ 1 КУРСУ РОМАН БОКОТЬКО ОЗНАЙОМИВ СТУДЕНТІВ З ВИТОКАМИ ІСТОРІЇ НУБіП УКРАЇНИ

21 квітня 2023, 18:09
ФВМ НУБіП України

   20 квітня на кафедрі хірургії і патофізіології імені академіка І. О. Поваженка, старший викладач Бокотько Роман Романович ознайомив першокурсників з історією університету, яка бере свій початок із сільськогосподарського відділення Київського політехнічного інституту та Варшавської лісової школи (Польща).

   Розповів про сільськогосподарське відділення Київського політехнічного інституту (нині хімічний корпус КПІ), головного корпусу Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту (нині будинок Міністерства надзвичайних ситуацій), лісовий факультет, м. Маримонт (Польща). Сільськогосподарське відділення Київського політехнічного інституту (відкрите 31 серпня 1898 р.) трансформувалось у 1918 р. у сільськогосподарський (агрономічний) факультет, а у 1922 р. – Київський сільськогосподарський інститут, який із 1923 р. став самостійним вищим навчальним закладом. За період 1898-1923 рр. було підготовлено 766 фахівців.

   Ознайомив студентів із загальним виглядом наукових установ, які на той час формували підґрунтя сучасних наукових досягнень НУБіП України.
   Першим деканом сільськогосподарського відділення став один з основоположників вітчизняної зоотехнічної науки Микола Петрович Чирвинський, здобутки якого увійшли у скарбницю вітчизняної науки.
   У 1905 р. після відновлення автономії ВНЗ М. П. Чирвинський став першим виборним директором КПІ.
   Студенти побачили документи абітурієнтів, студентів та випускників сільськогосподарського відділення КПІ у перші роки його існування.

   У корпусі ветеринарного інституту (нині 3-й навчальний корпус) у червні-серпні 1941 р. знаходився штаб винищувального батальйону ополченців, у підвалі 1-го навчального корпусу - полковий медичний пункт. Героїзм багатьох студентів та викладачів на фронтах війни відмічено урядовими нагородами. Семеро осіб мають звання Героя Радянського Союзу (один посмертно), двоє є повними кавалерами ордена Слави, що прирівнюється до звання Героя Радянського Союзу.
   Основну увагу було приділено рідному Київському ветеринарному інституту. Починає свою роботу як ветеринарний факультет Київського політехнічного інституту (1920 р.). У 1921 р. факультет реорганізовано у самостійний Київський ветеринарно-зоотехнічний інститут (КВЗІ). У 1930 р. із КВЗІ виокремився Київський ветеринарний інститут, який у 1957 р. було приєднано до складу УСГА.
   Ознайомились студенти з відомими випускниками НУБіП України таких як: Ніколаєнко С. М. (зараз ректор НУБіП України), Мороз А. А. (минулий голова Верховної Ради України), Мельничук Д. О. (Герой України, минулий ректор НУБіП України) та багато-багато інших відомих діячів культури та науки, які своїм титанічним трудом несли наукову іскру студентам мотивуючи їх до нових наукових звершень.
   Ознайомились студенти з героями меморіалу пам'яті працівників, студентів, аспірантів, випускників НУБіП України, які загинули, захищаючи Батьківщину в російсько-українській війні станом на 20 квітня 2023 р.
  Студенти ознайомились з переліком заходів з відзначення 125 річниці, які відбудуться 26 травня 2023 року, яке присв’ячено до 125 річчя НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ !!!!

СЛАВА УКРАЇНІ !!!
ГЕРОЯМ СЛАВА !!!
СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ !!!

Заступник старости 6 групи 1 курсу:
Вінцик Анна
Наставник групи:
Роман Бокотько

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook