Ювілей ХХ Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик»

31 березня 2023 року

   В далекому 2003 році за участі Національний університет біоресурсів і природокористування України (тоді Національного аграрного університету) та Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України був створений Всеукраїнський конкурс «Юний селекціонер і генетик».

З того часу багато води утекло, але конкурс продовжує свою діяльність. В ньому прийняли участь близько тисячі школярів. І в 20-ту річницю конкурсу переможці традиційно відвідали стіни НУБіП України.
   Урочисте відкриття ювілейного ХХ Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик» у офлайн і онлайн форматах в НУБіП України відбулося 29 березня 2023 року під керівництвом Засновника та Голови конкурсу Віталія Жемойди, доцента кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, кандидата сільськогосподарських наук НУБіП України.
   З вітальним словом виступив Олег Єреська, генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України. Він пишається, що, навіть в таких складних умовах, учасники конкурсу знаходять час займатися наукою, можуть в такий спосіб відволікатися від тих жахіть, з якими ми щодня стикаємося в новинах, а багато хто і на власні очі в своєму житті. За словами Олега Єреська це чудовий доказ того, що українська нація є незламною, нескореною і зможе дуже швидко відновитись та розвивати своє майбутнє. Також він зауважив, що той напрямок, яких обрали учасники конкурсу, є одним з провідних, розвивається в нашій країні вже дуже давно, має свою колосальну історію і безумовно матиме не менш колосальне майбутнє. Генеральний директор подякував усім хто зміг приїхати, привітав усіх, хто підключився онлайн, та висловив сподівання, що наступного разу вдасться розширити поле учасників, які будуть в офлайні.
 
   Сергій Кваша, проректор з науково-педагогічної роботи НУБіП України, в своєму виступі в першу чергу привітав Віталія Жемойду як засновника конкурсу. Проректор зазначив, що сфера агробіологічної науки має такий попит сьогодні в державі. Сергій Кваша розповів, що нещодавно в університеті відбулося засідання ради роботодавців, де піднімалося питання попиту висококваліфікованих агрономів, фахівців, які знають всі складові системи землеробства, насінництва та селекції. Тож сьогоднішні учасники, які приїхали до Національного університету біоресурсів і природокористування України, мають унікальну можливість поспілкуватися з викладачами-науковцями агробіологічного факультету та оглянути навчально-наукові лабораторії, в яких при виборі в майбутньому аграрної спеціальності матимуть змогу самостійно виконувати свої подальші дослідження.
 
   Далі Віталій Жемойда надав слово Володимиру Вербицькому, директору НЕНЦ, професору, Голові оргкомітету з підготовки і проведення ювілейного ХХ Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик», «першому і основному засновнику, який дав основний поштовх розвитку конкурсу». Володимир Вербицький щиро привітав з ювілеєм учасників конкурсу, а також всю кафедру генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, які безпосередньо підтримують життєдіяльність конкурсу. Йому приємно відмітити, що конкурсанти не зупиняються, а продовжують свою наукову діяльність у вишах і досягають значних успіхів. Він приємно вражений, що не зважаючи на сьогоднішні умови в Україні, не зважаючи на складнощі дуальної освіти, конкурс «Юний селекціонер і генетик» продовжує функціонувати на високому рівні. Більше того, цей конкурс об’єднує молодих науковців з усієї країни та дає їм можливість розвиватися далі в сфері аграрної науки.

   Дійсно, конкурс об’єднав всю країну, а місцем такого об’єднання є агробіологічний факультет.Тому справжня українка, господиня тадекан агробіологічного факультету, професор, Оксана Тонха також привітала всіх присутніх з 20-ти річчям конкурсу. А розпочала своє привітання вона зі слів «Посміхніться!», адже цей конкурс це свято «незламного народу незламної країни». Ми вистояли в складні часи і тому проведення конкурсу це ще один доказ наскільки сильною є українська нація. В селекції і генетиці є таке поняття як «стійкість» і юні конкурсанти є яскравим прикладом того, що в українського народу вона є. 
   Звісно Оксана Тонха не могла не запросити учасників до навчання до навчання на агробіологічному факультеті, де функціонують дві спеціальності 201 "Агрономія" та 203 "Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство".
   Привітала від імені Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Олеся Зінченко, вчений секретар інституту, старший науковий співробітник.
 
   Сергій Мельник, директор УіЕСР, професор, також долучився до привітань, адже під його керівництвом зараз працюють випускники агробіологічного факультету. А також варто зауважити, що «діти селекціонерів», мається на увазі результати праці селекціонерів – сорти та гібриди, постійно проходять через руки його співробітників. І кожен отриманий сорт є витвором мистецтва. Тому юні селекціонер-генетики зараз стоять на початку великих справ, на початку чогось величного.
  
   Від компанії KWS висловила привітання Вікторія Таран.
 
   Не міг не привітати всіх і Віталій Жемойда, адже для нього це особливий день, особлива дата, оскільки він є не лише Головою Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик», а і його засновником. Тож Віталій Жемойда у своєму привітальному слові коротко розповів про ідею появи конкурсу, згадав цікаві моменти з історії проведення конкурсу та про долі його учасників. Розвиток конкурсу «Юний селекціонер і генетик» сприяв створенню секції «Селекція та генетика» в Малій академії наук, що дало значний ріст наукового рівня робіт учнів». А згідно з підписаною угодою між НАУ та НЕНЦ переможці конкурсу без іспитів, за результатами співбесіди, зараховувались (до 2009 року) на перший курс НАУ на спеціальність “Селекція і генетика сільськогосподарських культур.”
   Зі слів Віталія Жемойди конкурс проводиться щорічно і має на меті залучити талановиту учнівську молодь до науково-дослідницької роботи з селекції та генетики; створити умови для їх професійного самовизначення; надати допомогу у виборі професії; пошуку нових форм, методів та моделей організації науково-дослідницької діяльності зі старшокласниками. Є відкритим для учнів, вихованців закладів загальної середньої та позашкільної освіти, які підготували науково-дослідницькі роботи з галузі селекції, генетики.
 

   Виступили і керівники науково-дослідницьких проєктів Корнелюк Григорій Якович і Корнелюк Вадим Григорович (Волинь).
 
   Окремі привітання були і від переможців конкурсу «Юний селекціонер і генетик» різних років: Кисельова Дмитра, Українця Сергія та Матюшенко Олександри, Самойленка Олександра, Ковалишин Ірини та Ракова Андрія. Приємно зауважити, що у всіх учасників залишилися позитивні спогати про участь у конкурсі, вони підтримують між собою дружні відносини, а для деяких конкурс став "колискою" не лише науки, а й зародження сім'ї.

   Після урочистого відкриття конкурсу та написанням учасниками контрольних робіт була організована екскурсія цікавинками Національного університету біоресурсів і природокористування України, адже сьогоднішні учасники конкурсу – це майбутні студенти університету.
   Розпочалася екскурсія з Музею історії університету, яку провела Марія Поливач, директор музею. Експозиція музею поетапно розкриває історію становлення та розвитку флагмана аграрної освіти України – Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   Далі відвідали лабораторію кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна, де Надія та Ігор Бордюжі розповіли про сучасні технології в агровиробництві, зокрема про точне землеробство.
    Наступною цікавинкою став Музей грунтів, який представив Володимир Козак, доцент кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули, кандидат сільськогосподарських наук.
   Анатолій Бобер, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика, також продемонстрував навчальні лабораторії, де проводяться сучасні дослідження у сфері якості продукції рослинництва. 
   Далі Роман Спряжка, асистент кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського представив свої наукові дослідження.
   Завершився перший день конкурсу на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, де Голова конкурсу Віталій Жемойда та завідувач кафедри Олександр Макарчук привітали учасників та вручили подарунки на згадку. Одним із подарунків для юних селекціонерів-генетиків були саджанці слив, вирощених в навчальній лабораторії "Плодоовочевий сад" НУБіП України.
   Всі учасники конкурсу щорічно показують високі знання у сфері селекції та генетики. Тому запрошуємо Вас на навчання до Національного університету біоресурсів і природокористування України на агробіологічний факультет, де Ви зможете поглибити свої знання та досягти значних успіхів у сфері агрономії.
Все буде Україна!
 Ірина Шпакович,
 асистент кафедри генетики, селекції
і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook