Вплив ВМС на стан навколишнього середовища. Вторинна переробка ВМС та їх використання в нових циклах виробництва товарів

29 березня 2023 року

 

129 березня у групах М-11М та СП-11М було про ведено годину-диспут на тему: «Вплив ВМС на стан навколишнього середовища. Вторинна переробка ВМС та їх використання в нових циклах виробництва товарів».

Одними із найпоширеніших забруднювачів із високомолекулярних речовин є полімери.

Предмети вжитку з цих матеріалів стали невід’ємними складовими нашого життя. Дешевизна, різноманітність виробів, практичність, можливість швидкого й зручного фасування і транспортування продуктівта ін. Використані вироби з полімерних матеріалів важко утилізувати, при цьому, в процесі утилізації чиниться істотний негативний вплив на стан довкілля. Полімери становлять близько 20% з прогресуючим зростанням до 30% від загальної маси комунальних відходів країни. Відходи з полімеру складають одну з основних проблем забруднення навколишнього середовища нашої країни.

234567

Здобувачі освіти обох груп, розглянули можливі шляхи утилізації та вторинного використання полімерів на прикладі поліетилену, пластмас та полівінілхлориду. Також ними обговорено маркування виробів, щоб знати, які можна безпечно використовувати в побуті.

  1. поліетилентерефталат (PETE) — найбезпечніший вид пластмас;
  2. поліетилен високої щільності (HDPE) — безпечний у користуванні;
  3. поліхлоровініл (V) — найотруйніший і небезпечний для здоров'я людини вид пластмас;
  4. поліетилен низької щільності (LDPE) — офіційно вважається нешкідливим, але у виробництві LDPE використовують потенційно небезпечні для здоров'я бутан і бензен;
  5. поліпропілен (PP) — офіційно вважається нешкідливим для здоров'я;
  6. полістирен (PS) — добувають полімеризацією стирену, який є канцерогеном;
  7. інші види пластмас — до цієї групи належать пластмаси, використання яких може бути пов'язане з небезпекою, а також екологічні види пластмас.

8

Галина ПАНЬКІВ,
викладачка природничих дисциплін.
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook