Психолого-педагогічний супровід підготовки конкурентоспроможних фахівців: виклики сьогодення

22 березня 2023 року
     Викладачі кафедри фінансів, завідувач кафедри професор Давиденко Н.М., к.е.н., доцент Буряк А.В., к.е.н., доцент Скрипник Г.О., к.е.н., доцент Тітенко З.М. прийняли участь у роботі міжкафедрального наукового семінару «Психолого-педагогічний супровід підготовки конкурентоспроможних фахівців: виклики сьогодення» на базі Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти». Організаторами заходу виступили: кафедра психології та особистісного розвитку, кафедра економіки, підприємництва та менеджменту, Навчально-науковий інститут менеджменту і психології; ДЗВО «Університет менеджменту освіти», Національна академія педагогічних наук України.
     Метою семінару було обговорення актуальних питань психолого-педагогічного супроводу підготовки конкурентоспроможних фахівців в умовах воєнного стану та ознайомлення з результатами наукових досліджень та емпіричним досвідом викладачів, молодих учених та здобувачів освіти за темою семінару.
    У межах роботи семінару відбулось обговорення за такими напрямами: психолого-педагогічний супровід підготовки конкурентоспроможних фахівців в умовах воєнного стану; теорія та практика процесу формування конкурентоспроможності персоналу в умовах воєнного стану; сучасні тренди підвищення конкурентоспроможності персоналу; концептуальні і технологічні засади педагогічної та психологічної практики, підвищення конкурентоспроможності національної економіки і системи освіти в умовах воєнного стану.

    З вітальним словом звернулись до учасників міжкафедрального круглого столу Муранова Наталія Петрівна, доктора педагогічних наук, професор кафедри професійної та вищої освіти, проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків ДЗВО «Університет менеджменту освіти»; Рожнова Тетяна Євгенівна, кандидат педагогічних наук, доцент, директор Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти», вказавши на актуальність даного семінару для науковців, докторантів, аспірантів та здобувачів вищої освіти.
 
    До привітань приєднались: почесний гість Ісси Садіо Діалло, президент громадської організації «Африканська рада в Україні», висловивши слова підтримки учасникам семінару; Виноградова Вікторія Євгенівна, доктор психологічних наук, доцент, завідувач кафедри психології та особистісного розвитку Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти»; Бурлаєнко Тетяна Іванівна, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри економіки, підприємництва та менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти».
   Із доповіддю на тему: «Концепція lifelong learning як головний тренд освіти майбутнього» виступила Смутчак Зінаїда Василівна, доктор економічних наук, професор кафедри економіки, підприємництва та менеджменту ННІМП ДЗВО «Університет менеджменту освіти». В якій розповіла про освіту протягом життя, а саме неформальну освіту, акцентувавши увагу на топ-10 навичок 2025 року, обгрунтувавши перевагу концепції безперервного навчання, що грунтується на складових: пошук натхнення та мотивації, визнання своїх інтересів і цілей, покращення особистих і професійних навичок, підвищення впевненості в собі.

   В свою чергу, Боднар Оксана Степанівна, доктор педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та менеджменту освіти Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка представила свої дослідження щодо оцінювання комунікативної компетентності педагога. А саме розповіла про комунікативний менеджмент, закони комунікації та навела структуру комунікативної компетентності, а також складові комунікативного потенціалу педагога, закцентувавши увагу на помилках у комунікативний діяльності педагога. Продемонструвала інтегральну методику оцінювання комунікативної компетентності педагога за вагомістю показників.
   Бобренко Інна, науковий співробітник Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України в доповіді «Формування інклюзивної компетентності здобувачів вищої освіти в умовах воєнного стану» розглянула з якими проблемами стикається сучасний український здобувач вищої освіти та як вони впливають на його мотивацію до навчання, рівень засвоєння матеріалу та психологічний стан в цілому.
   Брусєнцева Ольга Анатоліївна, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри економіки, підприємництва та менеджменту ННІМП ДЗВО «Університет менеджменту освіти» розповіла про сучасні тендеції розвитку ринку праці в умовах воєнного стану, про нові реалії та виклики для роботодавців. Проаналізувала зміни професійно-кваліфікаційної структури зайнятості на ринку праці, нові вимоги до професійних знань, умінь та навичок працівників. А також наголосила, що особливо актуальним є питання планування та ефективності використання робочої сили, перенавчання та перекваліфікації (reskilling) людей працездатного віку.
 
   Бурлаєнко Тетяна Іванівна, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри економіки, підприємництва та менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» розкрила детермінанти розвитку післявоєнної економіки, а саме підходи до формування публічно управлінських рішень в умовах війни та запропонувала напрями модернізаційної стратегії післявоєнної відбудови нашої держави.
   На завершення круглого столу Рожнова Тетяна подякувала учасникам семінару та запропонувала в подальшому ділитись сучасними трендами освіти щодо підготовки конкурентоспроможних фахівців.
 

 
Психолого-педагогічний супровід підготовки конкурентоспроможних фахівців, на сьогодні є вкрай необхідною складовою при організації навчального процесу закладами вищої освіти.
 
Галина Скрипник,
доцент кафедри фінансів

 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook