Проведення 1 етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з перекладу (англійська мова)

19 березня 2023 року

   28 лютого 2023 року колективом кафедри романо-германських мов і перекладу був проведений 1 етап Всеукраїнської студентської міжпредметної олімпіади з перекладу для студентів 1 курсу спеціальності «Філологія англійська». Студентам-учасникам були запропоновані дві публіцистичні статті для перекладу з англійської на українську мову, одна з яких містила велику кількість сучасних англійських ідіом, а при цьому інша робила акцент на неологізми. Здається, нічого складного

на перший погляд, адже студентам було дозволено користуватися словниками та інтернет-ресурсами. Проте тепер учасники знають, що ідіоматичні вирази та фразеологізми в жодному разі не можна перекладати дослівно, замість цього необхідно підбирати аналог або еквівалент українською, що звичайно потребує неабиякого знання рідної мови. 13 сміливих першокурсників взяли участь у конкурсі, і тепер вони впевнені, що неологізми варто пояснювати при перекладі задля кращого розуміння аудиторією цільової мови. 

    Конкурсне журі у складі голови, професора, завідувачки кафедри РГМ і перекладу Личук Марії Іванівни, секретаря, старшого викладача Лугової Тетяни Миколаївни, та трьох членів, старших викладачів кафедри романо-германських мов і перекладу Гольцової М.Г.Рожкова Ю.Г. та Чернової Ю.В. одноголосно прийняли рішення, що переклад студентки групи 22002 Лупінової Катерини найкращий. Це єдина робота, в якій переклад був зроблений саме від імені жінки, адже обидві статті були написані журналістками. Журі також наголосило на якості та грамотності перекладу студентки групи 22001 Гильярді Надії, яка посіла 2 місце. Дякуємо за цікавий підхід до завдання студенткам групи 22002 Ляшенко Адріані та Коріняк Анастасії, які мають почесне 3 місце. Студенти підкреслили, що для них переклад тексту такого формату – це новий та нелегкий, але корисний і цікавий досвід.

     Війна – не привід зупинятися на досягнутому, тож колектив кафедри бажає першокурсникам не боятися викликів та пробувати себе на наступних олімпіадах. Вдячні за участь та бажаємо миру і наснаги!

Чернова Ю.В., ст. викладач
кафедри РГМ і перекладу

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook