Урочисте засідання до Міжнародного дня лісів в ННІ лісового і садово-паркового господарства

20 березня 2023 року

     В ННІ лісового і садово-паркового господарства відбулося урочисте засідання приурочене до Міжнародного дня лісів. Цьогоріч у святі взяли участь високопоставлені гості – ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, Генеральний директор ДП «Ліси України» Ігор Лицур.
     Відзначати Міжнародний день лісів 21 березня було прийнято вперше рішенням 16-ї сесії конференції FAO у 1971 році та закріплено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 2012 році. Цей день в Північній півкулі припадає на день весняного рівнодення і відповідає сприятливим умовам для посадки дерев. Це свято прийнято з метою відзначення та підвищення обізнаності людства про важливість лісів. В цей день, по всьому світу, проводяться заходи різних рівнів, пов'язані з лісами та деревами, такі як посадка дерев, різноманітні симпозіуми, конференції. Лісівники України солідарні з світовою спільнотою і щороку відзначають цей день різноманітними культурно-масовими заходами по всій території України. В Україні значна площа вкрита лісами (15,9 %) і ці ліси мають важливе значення як місце існування рослин, тварин і грибів, та мають важливе соціальне та економічне значення для людей.

Ректор НУБіП України офіційно відкрив захід та наголосив на важливості лісогосподарської галузі для економіки країни, збереження біорізноманіття, та забезпечення соціальної функції для населення. Окрім того ректор виразив потребу в тісній співпраці між виробництвом, наукою та освітою в галузі. Станіслав Миколайович побажав перемоги у війні з ворогом, виголосив настанови успішної реалізації себе як фахівця для студентів.

     В цей день ректор та колективн інституту привітали поважного професора кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Бориса Євдокимовича Якубенка із високою нагородою від Верховної Ради України - почесною грамотою за особливі заслуги перед Українським народом

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець привітав всіх присутніх із святом, та розповів про реформу в лісогосподарській галузі, потреби у висококваліфікованих кадрах, перспективи для працевлаштування студентів. Окрім того, Голова висвітлив сучасні виклики, які стоять перед лісівниками, зокрема через війну.

     Генеральний директор Генеральний директор ДП «Ліси України», яке є єдине державним підприємством, що створене в рамках реформування лісової галузі виступив перед студентами, викладачами та гостями та розповів про особливості роботи підприємства, функціонування підприємства та поточні потреби. Зокрема Ігор Лицур розповів про структуру ДП “Ліси України”, яка включає: центральний офіс; 9 регіональних офісів (+1 лісовий офіс у Криму); 150 філій (+14 тимчасово окупованих). За словами Генерального директора: "єдина компанія дозволяє досягти кращих економічних результатів, ефективніше залучати інвестиції та запроваджувати нові технології. Бізнес-процеси у єдиній компанії більш прозорі та стандартизовані. Окрім того, реформа супроводжується цифровою трансформацією. Це процес вже триває, але в перспективі система управління державними лісами буде повністю діджиталізована. Умовою реформи є збереження робочих місць у галузі та рівня податкових надходжень до місцевих бюджетів". Доповідь Ігора Лицура викликала жвавий інтерес серед студентів лісогосподарського факультету, які в майбутньому будуть потенційними працівниками підприємства.

     Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства виступив з доповідю про інститут, умови навчання студентів, особливості адаптації навчання до сучасних викликів, таких як війна та реформування в лісогосподарській галузі. Петро Лакида розповів про унікальні ліси та про їх різноманітність на території України, серед яких продемонстрував: "Рудий ліс" у Чорнобильській зоні відчуження, рукотворні ліси на Нижньодніпровських пісках, лісова ділянка із природними соснами незвичної форми віком 160 років на Волині, заплавні вільхові ліси, ялицеві ліси в Чернівецькій області, ялинові ліси в Івано-Франківській області, Кримські букові ліси та ін.  Директор нагадав про тривалу історію розвитку ННІ лісового і садово-паркового господарства, яка бере свій початок ще з 1840 року (Маримонтський інститут сільського господарства і лісівництва (Польща).

     Після фахових обговорень між доповідачами, студентами та гостями щодо ролі та важливості лісів та лісового господарства для нашої країни студенти та викладачі інституту організували акцію розвішування шпаківень в ботанічному саду НУБіП України. Чимало культурно-масових заходів ще заплановано на цю весну, оскільки весна - це гаряча пора для лісівника, вон є найкращою для створення лісів. Так щороку викладачі та студенти доє днуються до посадок лісу в ВП НУБіП України Боярська лісова дослідна станція. Цьогоріч такі заходи також плануються. 

 

Олександр Сошенський, заступник директора
ННІ лісового і садово-паркового господарства

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook