ННЛ економічної теорії та біоекономіки факультету аграрного менеджменту НУБіП України взяла участь у підготовці проекту "Розвиток зеленої енергетики (чистої енергетики, енергетики на відновних джерелах енергії - ВДЕ) у прикордонн

16 березня 2023, 19:09

   Під «Карпатським регіоном» слід розуміти території 4-ох областей Українських Карпат (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області), а також – окремі регіони Польщі, Словаччини, Угорщини і Румунії, які віднесені до Європейської природно-географічної території (поняття) – Карпатський макрорегіон.

   Навчально-наукова лабораторія економічної теорії та біоекономіки факультету аграрного менеджменту НУБіП України взяла участь у підготовці проекту "Розвиток зеленої енергетики (чистої енергетики, енергетики на відновних джерелах енергії - ВДЕ) у прикордонному Карпатському регіоні".
   Карпатський макрорегіон загалом характеризується потужним природно-кліматичними ресурсами для розвитку практично всіх видів зеленої енергетики: сонячної (СЕС); вітрової (ВЕС); гідроенергетики (малі і мікро-ГЕС); геотермальної; біопаливо та ін.
   З іншої сторони, саме у Карпатському макрорегіоні (у центрі Європейського континенту) зосереджені одні з найцінніших природних екосистем та екомереж, знаходяться сотні об’єктів природоохоронних територій, у т.ч. захищених міжнародно-правовими угодами (Карпатська Конвенція, Бернська Конвенція та ін.), величезні території займають цінні ліси і праліси, є ареали зростання червонокнижних рослин і оселища диких тварин.
   В рамках проєкту Програми ЄС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна HuSkRoUa/1702/6/1/0014 – “NeSiCa” у 2020-2021 рр. була розроблена Спільна Концепція розумної енергетики у Карпатському регіоні “Eco-Smart-Energy-Carpathia”.

Микола Талавиря,

д.е.н., професор

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook