У Бережанському агротехнічному інституті відкрито лабораторію біології лісу, садів і парків

9 березня 2023 року
  7 березня 2023 р. у приміщенні корпусу агроінженерного факультету Бережанського агротехнічного інституту пройшла презентація оновленої лабораторії біології лісу, садів і парків кафедри лісового і садово-паркового господарства.
  Після демонстрації сучасного мультимедійного обладнання, наочних навчальних посібників, експозиції лісових звірів і птахів, зручних аудиторних меблів тощо, перед присутніми студентами та співробітниками інституту виступив завідувач кафедри лісового і садово-паркового господарства доцент Василь Кузьович. Він наголосив на важливій ролі навчальних дисциплін за спеціальностями 205 «Лісове господарство» та 206 «Садово-паркове господарство», які будуть вивчатися на базі лабораторії.
 
  Лабораторія біології лісу, садів і парків є комплексною навчально-дослідною лабораторією загальнобіологічного циклу (ботаніка, дендрологія, зоологія, теріологія, орнітологія, ентомологія, фітопатологія) та прикладних напрямків (лісівництво, комплекс дисциплін з охорони та захисту лісів і парків, лісова пірологія, мисливствознавство, недеревні ресурси лісу тощо), які об’єднані на біогеоценотичній основі.
  Основними завданнями лабораторії є вивчення видового складу та біолого-екологічних властивостей дендрофлори лісів, садів і парків. Досліджуватимуться також супутні мешканці лісових та паркових екосистем: гриби і комахи, звірі і птахи, їх екологія та біологія, динаміка чисельності, розповсюдження, користь та шкода для лісів і парків, біоценотична роль та лісогосподарське значення. Праця лабораторії розкриє передумови для розробки заходів, які сприятимуть охороні і раціональному використанню корисних видів флори і фауни, запобіганню інвазіям шкідників та пожежам тощо. Метою лабораторії біології лісу, садів і парків є подати студентам сучасне наукове уявлення про весь притаманний лісам і паркам живий світ, як невід’ємний і взаємопов’язаний компонент лісових біогеоценозів.
  Директор інституту професор Мирон Жибак підкреслив необхідність постійно розвивати матеріально-технічну базу навчального закладу, підвищувати рівень оволодіння здобувачами навчальних дисциплін, незважаючи на тяжкі виклики військового часу і фінансової скрути у воюючій державі, подякував усім причетним до модернізації лабораторії за ентузіазм і відданість професії.
 
  З привітальними словами виступили заступник директора з навчально-науково-виробничих питань розвитку та адміністративно-господарської діяльності Петро Матвіїшин, декани факультетів інституту Любов Ярема, Василь Бунько і Олег Фльонц.
 
  Після благословення студентів, викладачів та всіх присутніх прот. Володимиром Зайчуком, від іменінауково-педагогічних працівників кафедри лісового і садово-паркового господарства та студентів прозвучали подяки для адміністрації інституту, стейкхолдерів та всіх, хто долучався до процесу наповнення матеріально-технічної бази лабораторії, її оновлення та підготовки до введення у навчальний процес.
  На завершення процедури відкриття лабораторії дирекція інституту висловила сподівання та побажання щодо продовження приємної тенденції з відкриття нових лабораторій в нашому закладі вищої освіти.
 
 
Дмитро БІДОЛАХ,
професор кафедри лісового і

садово-паркового господарства 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook