Системна участь професіоналів-практиків у освітньому процесі - запорука динамічного розвитку освітніх програм ННІ лісового і садово-паркового господарства

24 лютого 2023 року

У сучасних умовах забезпечення якісної підготовки фахівців зі спеціальності 206 «Садово-паркове господарство», підвищення зацікавленості студентів до підприємництва у сфері садово-паркового господарства та удосконалення їхньої професійної підготовки, а також важливе місце в організації освітнього процесу займає залучення професіоналів-практиків до проведення занять. З цією метою кафедра таксації лісу та лісового менеджменту продовжує впроваджувати практико-орієнтоване навчання, однією із ефективних реалізацій якого є проведення бінарних лекцій.

Так, 20 лютого 2023 року було проведено чергову бінарну лекцію для студентів випускних курсів ОС «Бакалавр». Тему лекції та інформацію про запрошених спікерів заздалегідь було анонсовано студентам та розміщено на навчальному порталі Elearn, а лекцію організовано з використанням платформи CiscoWebex. До заняття були залучені: Тамара Осадча – засновниця розсадника «Tamarix» (https://www.tamarix.ua/), Наталія Яриш - засновниця приватного розсадника «Ukrsad», Петро Войтко - співвласник розсадника «Сонцецвіт» та Марина Дейнега, доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного та господарського права НУБіП України.

Варто зазначити, що запрошення декількох практиків пожвавлює лекцію як традиційну форму навчання, формує культуру дискусії, вчить студентів порівнювати, дивитися на одну і ту ж діяльність різносторонньо, сприймати різні підходи до здійснення підприємницької діяльності тощо. На парі було опрацьовано ряд питань щодо організації та функціонування розсадництва в нашій країні: З чого розпочинати? Який обсяг початкових інвестицій та земельних ресурсів? Як розрахувати економічну ефективність розсадника? Основні успіхи та «факапи» підприємства? Чи здійснювати аналіз ринку і як це здійснювати? Які перспективи створення та функціонування приватного розсадника в Україні? Який регіон найбільш перспективний і чому?

Першим своїм власним напрацьованим досвідом у сфері здійснення підприємницької діяльності щодо вирощування контейнерної продукції та дерев з відкритого ґрунту плодової групи та особливостей їх реалізації поділилася засновниця розсадника «Tamarix» Тамара Осадча та закцентувала на перспективах створення розсадництва, зазначиши, що в Україні є всі передумови для того, щоб дана галузь зайняла лідируючі позиції, але на жаль, на даному етапі наша країна поступається багатьом країнам адже більшість розсадників в Європі мають десятилітню, а то й столітню історію.

 
 
 
 Пані Тамара зазначила, що випадково потрапила на спеціальність «Садово-паркове господарство» і в коледжі була переконана, що в майбутньому її чекає лише посада озеленювача в КО «Київзеленбуд». Також спікер розповіла про свій особистий шлях до власного підприємництва, поділилася тонкощами підприємницької діяльності в даній сфері та акцентувала на важливості постійно вчитися та працювати над підвищенням кваліфікації. Пані Тамара наголосила, що сьогодні існує потреба в цілеспрямованих, працелюбних та кваліфікованих фахівцях даного профілю і запевнила, що у своїй діяльності завжди готова поділитися своїми напрацюваннями зі студентством.
Другим спікером онлайн-зустрічі був наш випускник, співвласник розсадника «Сонцецвіт» - Петро Войтко. Петро розповів студентам, що ще у 90-х роках, його батьки, подорожуючи у країни Прибалтики, Польщу чи Німеччину привозили з собою декоративні, багаторічні насадження для озеленення власної садиби. А вже у 2005 році, на сімейній раді було прийнято рішення про створення власного (сімейного) розсадника з вирощування багаторічних, ґрунтопокривних, злакових трав і декоративних рослин, очільником якого стала бабуся спікера – Олена Іванівна, яка є професіоналом в даній сфері. Вибір головних напрямів розвитку відбувався, та й сьогодні відбувається, за безпосередньої участі всієї родини. «Сьогодні для нас розсадник, більше, ніж просто бізнес – це все життя, весь час, всі думки які ми використовуємо для поліпшення роботи нашого розсадника» – з гордістю ділиться Петро Андрійович. Також спікер закцентувати увагу на креативних (інноваційних) підходах у діяльності підприємства. Цей напрям роботи у «Сонцецвіт» курує Тетяна Герасимчук, яка не тільки займається рекламною діяльністю, слідкує за технологічними процесами на розсаднику, а й пропонує використовувати принципи «безвідходного виробництва». Рослинний матеріал розсадника пані Тетяна застосовує для оформлення віночків, прикрас в народному стилі, що слугує перспективним напрямом у діяльності підприємства та приваблює нових творчих клієнтів.
Особливо студентів цікавило питання – як війна вплинула на ведення бізнесу, на що спікер зазначив, що у 2022 році вони повністю змінили дислокацію свого розсадника та не зважаючи на всі труднощі (роботу в розсаднику не можна відкласти на невизначений термін або перенести) родина Войтко продовжує працювати ще наполегливіше аби сімейна справа і надалі займала лідируючі позиції на українському ринку.
 
Третім спікером онлайн-зустрічі була також наша випускниця, власниця розсадника «Ukrsad» Наталія Яриш, яка вже не вперше ділиться своїм досвідом з нашими студентами. Сімейний розсадник Наталії та Олексія Яриш знаходиться в Кагарлицькому районі Київської області на родючих українських чорноземах. У розсаднику вирощують переважно декоративні хвойні та листяні деревні рослини для благоустрою ділянок. Виробництво садивного матеріалу ґрунтується на наступних аспектах: розмноження та вирощування виключно якісних та акліматизованих декоративних сортів і садових форм хвойних та листяних рослин для подальшого їх постачання іншим спорідненим підприємствам, садовим центрам. Різноманітний асортимент та водночас велика кількість однотипних рослин, індивідуальність, приємлива цінова політика і гнучка система знижок для постійних клієнтів є основними перевагами подальшої співпраці. 
Пані Наталія поділилася зі студентами своїм досвідом підприємницької діяльності та в черговий раз зазначила, що основним мотиватором для неї став професор Маурер Віктор Мельхіорович, який на своїх захоплюючих лекціях привив їй любов до вирощування рослин. Будучи студенткою пані Наталія пройшла виробниче стажування на розсадниках Польщі, що ще більше мотивувало її створити власну справу.
 
 
На завершення зустрічі пані Наталія відповіла на всі запитання, які виникли у студентів, щодо започаткування власної справи, планування активів розсадника, підвищення конкурентоспроможності продукції та шляхи розширення асортименту і ще раз привітала їх із правильним вибором майбутньої професії та зауважила, що всі набуті знання та практичні навички, здобуті за фахом, обов’язково їм знадобляться в професійній діяльності.
Уже не вперше нашим студентам розібратися в тонкощах правових процедур допомагає доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного та господарського права Марина Андріївна Дейнега.
 
 
 
На даній зустрічі, пані Марина закцентувала увагу студентів на важливості розуміння всіх аспектів земельного права та правильного оформлення своїх документів і прав на землю аби бути впевненим у збереженні свого бізнесу у сфері розсадництва. В першу чергу спікер роз’яснила актуальний статус земельної ділянки та нерухомості на ній, відзначила різні спірні моменти, що потребуватимуть вирішення і розповіла, як краще за все з ними вчинити. Студенти ставили запитання Марині Андріївні, пропонували розглянути окремі ситуації та спори, щоб отримати професійні відповіді та рекомендації, а Марина Андріївна з радістю ділилася своїм досвідом і знаннями з нашими студентами, зазначивши, що в теперішній ситуації найцінніше – це обмін інформацією та якісний діалог!
 
На запитання Гаранта програми – Олесі Віталіївни Піхало, щодо напрямів посилення фахової складової підготовки студентів даної спеціальності, всі підприємці були солідарні, що доцільно було б у межах вибіркової складової освітньої програми передбачити дисципліни пов’язані з будівництвом та поглибленим вивченням особливостей використання сучасних засобів захисту та стимуляторів росту при вирощувані та догляді за рослинами.
 
За словами Олесі Піхало, проведення таких зустрічей – ефективна практика роботи з майбутніми фахівцями садово-паркового господарства та майбутніми підприємцями, адже це можливість для студентів отримати кваліфіковані відповіді на актуальні запитання та більше дізнатися про діяльність підприємств у сфері садово-паркового господарства в Україні. Крім того, безпосереднє спілкування студентів з успішними практиками щодо започаткування власної справи, умов праці та перспектив зростання, можливо, спонукає їх після отримання освіти також започаткувати власне розсадництво.
 
 
Віктор Миронюк від імені колективу кафедри висловлює вдячність підприємцям Тамарі Осадчі, Петру Войтку, Наталії Яриш та колезі Марині Дейнезі за готовність поділитися досвідом і знаннями з нашими студентами.
Сподіваємось, такі заходи стануть потужним трампліном для здійснення сміливих мрій наших студентів та їх блискучого майбутнього.
До нових зустрічей!
 
 
Галина Домашовець, Петро Дячук,
кафедра таксації лісу та лісового менеджменту

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook