PhD: 2022

29 грудня 2022 року
  Минає надзвичайно тяжкий 2022 рік, понад 300 днів українського супротиву. Збройні сили України продовжують філігранно нищити окупантські військові колони, а цивільне населення невтомно забезпечує волонтерську підтримку. В стінах НУБіП України панує дух перемоги, адже кожен з нас для цього на своєму науковому фронті докладає максимум зусиль, молодь все більше проявляє бажання допомогти економіці України протистояти ворогу та сприяти своїми науковими звершеннями її відновленню.
   Задля аналізу підготовки майбутніх науковців у стінах НУБіП України варто звернутись до завідувача відділу аспірантури Віталія Вакуленка.
  • Віталію Леонідовичу, як змінилось життя аспірантів у зв’язку з військовим вторгненням?

— Завершується надзвичайно тяжкий рік. Війна внесла свої корективи у всі сфери нашого життя. З перших днів окупантської агресії ми відчули потужну підтримку ректорату університету не лише в стінах навчальних корпусів, а й в студентському кампусі, адже життя аспірантів – це не лише навчання. Велика частка наших здобувачів ступеня PhD проживають у гуртожитках НУБіП і ми відчуваємо відповідальність за їх безпеку. Значного впливу зазнала аспірантська наукова діяльність: одні здобувачі, на жаль, були змушені взяти академічну відпустку через втрату можливості продовжувати дослідження на окупованих територіях, інші ж – внесли коригування у теми дисертацій, врахувавши зовнішні фактори.

  • Чи не втратили випускники магістратури бажання займатись науковою діяльністю?

— Впевнений, що нашу молодь не здолати! Як показали результати вступних кампаній 2022 року, до аспірантури НУБіП за 37 освітньо-науковими програмами було зараховано 320 здобувачів (впродовж останніх 20-ти років річна кількість бажаючих не перевищувала 185 осіб). Аспіранти з новими ідеями рухаються вперед та наразі успішно склали свою першу екзаменаційну сесію.

  • Чи вплинула війна на бажання іноземних громадян навчатись в аспірантурі НУБіП України?

— У зв’язку з постійними обстрілами та воєнними діями більшість іноземних громадян не наважуються приїхати в Україну для очного навчання. Проте, на сьогоднішній день, всі вони готові проходити освітню складову в НУБіП у дистанційному форматі. Варто нагадати, що у листопаді успішно склали вступні випробування та були зараховані 40 здобувачів з Китайської Народної Республіки. Наразі всі вони розпочали вивчення української мови в дистанційному форматі і, дуже сподіваються, що з наступного семестру вони матимуть можливість очно продовжити навчання у стінах нашої “Alma mater”.

  • Чи готовий НУБіП України і надалі надавати якісну підготовку майбутнім докторам філософії?

НУБіП України – унікальний університет, котрий ще в березні відновив навчання для своїх студентів. Не виключенням була й аспірантська спільнота 2-го року навчання, котрі навесні в очно-дистанційному форматі (за окремими ОНП) продовжували вивчати фахові та вибіркові дисципліни. Cьогодні за всіма 37-ми ОНП наукове керівництво здобувачів здійснюють 196 докторів наук та 89 кандидатів наук. Впевнений, що вже найближчим часом ми побачимо якісні результати наукової роботи аспірантів 4-го року навчання, а також будемо формувати разові ради для дострокових захистів.

  • Чи готові науково-педагогічні працівники НУБіП в умовах постійних обстрілів забезпечити якісний освітній процес?

— Незважаючи на постійні перебої електропостачання, науково-педагогічні працівники мають всі можливості надавати якісні освітні послуги як в дистанційному форматі, так і очно. Починаючи з вересня, переважна більшість очних занять аспірантів проходили в 3-му корпусі. Саме тут, завдяки ректорату Університету, було забезпечено постійне електропостачання, інтернет та комфортні умови для навчання.

  • Чи сприяє ректорат Університету удосконаленню освітнього процесу аспірантів?

— Ректорат досить активно долучається до освітньо-наукового процесу підготовки здобувачів аспірантури. В першу чергу варто відзначити високий рівень потужної матеріально-технічної бази лабораторій, призначених для проведення аспірантами дослідів. В поточному році шановний ректор та всі проректори активно долучились в очно-дистанційному форматі до викладання для аспірантів дисциплін із циклу загальної підготовки. Варто також згадати підтримку ректорату у проведенні для аспірантів у дистанційному форматі гостьових лекцій представників органів державної влади, а також сприяння у безкоштовній участі аспірантської спільноти в міжнародному проєкті UGF.

  • Як здійснюється удосконалення освітньо-наукових програм підготовки майбутніх докторів філософії?

— Як відомо, у 2021 році в Університеті була створена науково-методична рада гарантів, котра регулярно розглядає питання з удосконалення освітньо-наукових програм підготовки здобувачів аспірантури. Під головуванням проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія Миколайовича Кваші, разом з гарантами постійно обговорюються пропозиції та рекомендації експертів Нацагентства за результатами акредитаційних експертиз. Також, пропозиції щодо удосконалення ОНП обов’язково обговорюються проєктними групами під час засідань кафедр та вчених рад ННІ/факультетів.

  • Чи враховується думка здобувачів аспірантури під час обговорення проєктів освітньо-наукових програм та навчальних планів?

— Так, обов’язково враховується, адже хто як не аспіранти «зсередини» відчувають результативність отриманих знань. Щопівроку відділом аспірантури проводиться анкетування думки здобувачів ступеня PhD, а результати є предметом обговорення науково-методичної ради гарантів. Приємно визнати, що аспіранти охоче беруть участь у процесах внутрішнього забезпечення якості освітньо-наукових програм, долучаючись до проєктних груп. Чималий відсоток здобувачів є експертами з акредитації освітніх програм НАЗЯВО, що якісно відображається на формулюванні ними пропозицій для наших гарантів.

  • Чи готові гаранти освітньо-наукових програм підготовки докторів філософії до проходження акредитаційних експертиз у 2023 році?

— Хочу відзначити, що впродовж 2021-2022 років успішно пройшли повноцінну акредитацію 17 освітньо-наукових програм, в тому числі 6 ОНП у поточному 2022 році (2 ОНП до початку воєнних дій впродовж січня-лютого та 4 ОНП – впродовж вересня-грудня). Відповідно до затвердженого Нацагентством графіку проходження акредитації на 2023 рік, впродовж січня-травня планово акредитацію проходитимуть 14 освітньо-наукових програм PhD (повноцінно – 9 ОНП, за скороченою програмою без онлайн-візитів – 5 ОНП). Під час засідань науково-методичної ради гарантів постійно обговорюються результати пройдених онлайн-візитів, а також план подальших дій. Саме тому, впевнені, що вже навіть сьогодні гаранти здійснюють інтенсивну підготовку до завантаження відомостей самооцінювання.

  • Чи проявляють активність аспіранти поза освітньо-науковим процесом?

— Воєнний стан змінив наше життя на «до» і «після», проте молодь продовжує впевнено крокувати вперед. Як приклад, можемо згадати аспірантський проєкт «Книга Знань НУБіП України», котрий саме за ініціативи аспірантів та підтримки ректорату, факультету конструювання та дизайну, а також відділу аспірантури був відкритий під час 124-річниці НУБіП України.

  • Віталію Леонідовичу, що Ви хочете побажати нашим аспірантам у 2023 році?

— В першу чергу хочу відзначити аспірантів 1-го року навчання, котрі навіть за таких надзвичайно тяжких умов наважились розпочати свої наукові дослідження. Також, хочу згадати і про аспірантів 4-го року навчання, адже саме на них у 2023 році буде покладена місія своєчасних захистів своїх дисертаційних досліджень. Варто згадати, що вже у лютому 2023 року проходитиме чергова атестація всіх аспірантів, а тому хочу побажати всім здобувачам ступеня доктора філософії потужних наукових здобутків, а також успіхів під час проходження даної атестації. Вірю, що всі аспіранти впевнено подолають даний бар’єр та і надалі гордо триматимуть науковий стрій зі званням «Аспірант НУБіП». Крокуємо до перемоги разом!


Сергій Михнюк,
директор навчально-наукового центру
виховної роботи і соціального розвитку

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook