Дводенний воркшоп: використання даних безпілотних літальних апаратів для моніторингу та охорони об’єктів історико-культурної спадщини

2 грудня 2022, 9:00
факультет землевпорядкування
  Неформальна освіта відіграє ключову роль у здобутті практичних навичок здобувачів та отриманні досвіду від провідних роботодавців. Такому формату освіти у НУБіП України приділяється особлива увага. Зокрема нещодавно, на факультеті землевпорядкування, відбувся дводенний воркшоп головним питанням якого постало: «Як застосовувати дрони для моніторингу та охорони об’єктів історико-культурної спадщини?»

   Протягом дводенного івенту, відповідь на це непросте питання для студентів, які навчаються за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій», надавали партнери факультету – провідні компанії у сфері безпілотних технологічних рішень DroneUA, Germandrones GmbH, а також благодійний фонд ESJF. А сам захід проходив за підтримки European Commission. За два дні інтенсиву студенти послухали цікаві й пізнавальні лекції про можливості застосування БПЛА для моніторингу та охорони об’єктів історико-культурної спадщини. Головними спікерами витупили Олександр Бессараб – керівник проекту, благодійного фонду ESJF Східна Європа, Тетяна Кондратенко – менеджерка з розвитку бізнесу компанії Germandrones та Гліб Лісовий – GIS-фахівець компанії DroneUA. У заході взяли участь близько 60 студентів.

  Відкривав захід декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Потому, Олександр Бессараб – керівник проекту благодійного фонду ESJF Східна Європа, відзначив важливість використання дронів у сфері збереження історичної спадщини. Збереження культурної спадщини – це пам’ять про нащадків, історію та міцний фундамент для успішного майбутнього. ESJF European Jewish Cemeteries Initiative зазначає, що саме безпілотні технології дозволяють якісно проводити обстеження культурних об’єктів.

  Менеджерка з розвитку бізнесу компанії Germandrones Тетяна Кондратенко у своєму блоці акцентувала увагу учасників про класифікацію сучасних дронів, їхні типи, напрямки їхнього застосування та розвиток безпілотних технологій. Студенти дізналися, як з допомогою безпілотників можна знаходити і досліджувати об’єкти культурної спадщини, а також картографувати місцевість для ефективної роботи на досліджуваній ділянці. З особливою цікавістю й увагою здобувачі слухали презентацію про популярні моделі дронів та їх порівняння. Гліб Лісовий – GIS-фахівець компанії DroneUA, розповів про особливості роботи з хмарою точок для поліпшення результатів робіт, налаштування проекту й оцінку точності результату.

   Другий день воркшопу був присвячений практичному блоку. Учасникам заздалегідь були надані матеріали для встановлення одного з найкращих програмних продуктів для фотограмметрії Pix4D. Здобувачі дізнались про особливості програмного засобу та опанували основні функції й інструменти. Варто зазначити, що в умовах дефіциту енергетичних ресурсів, досить часто існує ризик залишитися без світла у найнеочікуваніший момент. А от система EcoFlow гарантувала стабільне електрозабезпечення, тож спікерам вдалося провести захід на високому рівні без зупинок та незручностей навіть під час практичних занять, коли студенти підключили понад 20 ноутбуків до однієї зарядної станції.

  Учасники дводенного воркшопу отримали сертифікати, а найактивнішим – Костянтину Кудрявцеву, Катерині Михайлик, Юлії Мороз, Олексію Грищаку та Георгію Юрченку дісталися цінні призи від організаторів!

  Щиро дякуємо за можливість опановувати інноваційні технології для ефективної роботи в майбутньому! З нетерпінням чекаємо нових зустрічей у подібних заходах!


Ольга Пронь,
студентка факультету землевпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook