Відкрита лекція професора кафедри кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Паламарчука Ігоря Павловича

14 листопада 2022 року

 Відповідно до затвердженого графіку проведення відкритих лекцій у осінньому семестрі 2021-2022 навчального року та на виконання наказу ректора НУБіП України від 24.01.2022 р. № 50, д.т.н., професор кафедри кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Паламарчук Ігор Павлович 11 листопада 2022 р. провів відкриту лекцію з дисципліни «Надійність обладнання галузі» на тему «Фізико-хімічні методи підвищення надійності елементів технічних систем» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» ОС «Бакалавр».

 
     Представлені Паламарчуком І.П. у лекції матеріали є сучасними, актуальними і враховують останні тенденції розвитку технологічних засобів підвищення надійності матеріалів обладнання харчових виробництв при застосуванні фізико-хімічних та хіміко-термічних методів утворення захисних покриттів, що відповідають реалізації  технологічних процесів в умовах агресивних кислотних та лугових середовищ, перепадів тиску та температур, інтенсивного зношування та абразивної дії галузі харчових виробництв.
     Дисципліна «Надійність обладнання галузі» є обов’язковим компонентом освітньої програми «Харчові технології», яка дає основні поняття стосовно характеристики та впливу на експлуатацію технічних систем таких негативних факторів як зношування, корозія та втома; оцінки технічного стану структурних складових технологічного оснащення при допомозі відомої вимірювальної бази або закономірностей теорії ймовірності; використання організаційних та технологічних заходів для підвищення надійності елементів технічних систем та ефективності їх реалізації в умовах харчових та переробних підприємств. Завданнями відкритої лекції є вивчення фізичної сутності, особливостей реалізації та отриманих ефектів від застосування фізико-хімічних та хіміко-термічних технологічних процесів утворення захисних покрить, що дозволяють нівелювати дію вказаних негативних факторів в умовах агресивних середовищ, високих тисків та температур, які мають місце при роботі технологічного обладнання харчових виробництв.
     Істотна увага приділяється аналізу комбінації фізичних ефектів, механічних та термічних методів впливу на поверхневий шар та глибинну структуру матеріалу, що дозволяють закріпити захисну плівку, надати необхідних характеристик матеріалу. Вивчення цієї дисципліни забезпечує опанування таких фахових компетентностей, як здатність оцінювати стан  технологічного обладнання та забезпечення ефективних умов його експлуатації в умовах негативних факторів харчових виробництв.  
     Лекція відбулася в дистанційному форматі на платформі Zoom. На лекції були присутні декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко, завідувач кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Володимир Василів та викладачі кафедри — доценти Марія Жеплінська, Віктор Сарана, Михайло Муштрук, Зінаїда Бурова, старший викладач Гудзенко М.М. На початку лекції до присутніх звернулася декан факультету Лариса Баль-Прилипко, яка дала коротку характеристику професору Паламарчуку І.П.,  відмітила значну присутність студентів на занятті та побажала всім мирного неба над головою.
    Потрібно відзначити чітке і послідовне подання матеріалу, застосування влучних прикладів з харчових виробництв при реалізації екстрагування, ректифікації, тонкого подрібнення, гомогенізації та інших високоінтенсивних процесів, що забезпечило зацікавленість студентів, при супроводженні дискусій між ними і лектором стосовно проблемних та важких для сприймання моментів лекції. Ігор Павлович за час лекції неодноразово зазначав важливість досконалого володіння базовими знаннями, уміннями і навичками з процесів та технологій для оцінки ефективності та роботоздатності обладнання сучасних харчових виробництв, наводились приклади такої оцінки, методів підвищення ефективності протидії корозійним, зношувальним та втомним негативними ефектами при експлуатації обладнання харчових і переробних виробництв. У результаті представлених технологій хромування, електролітичне залізнення або насталювання, азотування та вольфрам-нікель-азотування, фосфатування, нікель-фосфатування, нікель-борування, епіламіювання та інших хміко- фізичних заходів при реалізації процесів електрофоретичного переміщення потрібних іонів, хімічного зміцнення та полірування, дифузійних процесів отримуються захисні покриття із заданими властивостями. серед останніх на лекції було відзначено основні характеристики таких покрить, як електродугові, газотермічні, полімерні та металополімерні, склоемалеві, фунгіцидні, термостійкі, теплопровідні та теплоізоляційні, електропровідні, нагрівні, світловідбивні, зносо- та морозостійкі, флюімінісцентні, кавітаційно- та ерозійностійкі. 
     Загалом лекція отримала позитивні відгуки, з якими по її закінченню виступили завідувач кафедри Василів Володимир Павлович та студентка Борщ Марина.
     За результатами прочитаної лекції викладачі та студенти провели анонімне анкетування щодо оцінювання якості проведення лекційного заняття. Загалом лекція була проведена на високому рівні, про що свідчать результати анкетування.
 
 
Максим Гудзенко,
к.т.н., старший викладач  кафедри
процесів і обладнання
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook