ДО 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВІДОМОГО ВЧЕНОГО-ТЕРАПЕВТА, ДОКТОРА ВЕТЕРИНАРНИХ НАУК, ПРОФЕСОРА СУДАКОВА МИКОЛИ ОЛЕКСАНДРОВИЧА

28 вересня 2022 року
ФВМ НУБіП України

ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ ТЕРАПІЇ І КЛІНІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ

1968-1987 рр.

ДОКТОР ВЕТЕРИНАРНИХ НАУК, ПРОФЕСОР

СУДАКОВ МИКОЛА ОЛЕКСАНДРОВИЧ

   

   Судаков Микола Олександрович народився 28 вересня 1922 р. у м. Череповці Вологодської області в родині службовця.

   У 1940 р. з атестатом відмінника він закінчив середню школу і вступив до Московського архітектурного інституту. Проте не судилося юнакові навчатися в ньому, бо розпочалася війна.
   Восени 1941 року М.О. Судаков поступає до Воронезького ветеринарного інституту.
   Після закінчення 2-го курсу, влітку 1942 р., прямо із студентської лави, М.О. Судаков пішов на фронт у складі 1-ї окремої хімічної бригади. Згодом його переводять до військ протиповітряної оборони м. Москва, в яких він служив до закінчення війни. Як учасника Другої світової війни, капітана ветеринарної служби М.О. Судакова нагороджено трьома урядовими нагородами: «За перемогу над Німеччиною», «ХХ років Перемоги»,  «ХХХ років Перемоги у війні». Він також нагороджений ювілейною медаллю «1500-річчя Києва».
 
   У 1960 р. М.О. Судаков захищає докторську дисертацію на тему: «Зміни серцево-судинної системи і деяких біохімічних показників крові в коней у зв’язку з будовою тіла та фізичним навантаженням» і стає самим молодим доктором ветеринарних наук у Радянському Союзі. 
   Згодом М.О. Судакова запрошують до Башкирського сільськогосподарського інституту, в якому з 1963 р. по 1965 р. він працює на посаді професора кафедри терапії і клінічної діагностики, а з 1965 р. – на посаді завідувача цієї кафедри. У 1964 р. М.О. Судакову було присвоєно звання професора. В Башкирії він детально ознайомився із станом тваринництва в господарствах автономії, що визначило подальший напрям тематики наукових досліджень з вивчення мікроелементної недостатності у сільськогосподарських тварин. За матеріалами цих досліджень С.А. Іванівський і Л.П. Окунцов під керівництвом проф. М.О. Судакова захистили докторські дисертації, а Н.Ю. Мусіна, С.Ш. Сюсіна, Р.Ш. Кадиров і З.А. Урманов – кандидатські дисертації.
М.О.Судаков читає відкриту лекцію студентам
 
   У 1968 р. М.О. Судакова обирають за конкурсом на посаду завідувача кафедри терапії і клінічної діагностики Української сільськогосподарської академії (УСГА), в якій у той рік він був головою Державної екзаменаційної комісії. Судаков М.О. одразу ж поринає в роботу, займаючись проблемою вивчення мікроелементів, зокрема мікроелементної недостатності у тварин в господарствах України.
Співробітники кафедри терапії і клінічної діагностики з завідувачем кафедри професором Судаковим М.О., 1980 р.
 
   Він організовує і, разом із своїми учнями, проводить 20 наукових експедицій у різні біогеохімічні зони України – Полісся, Карпати, Центральні та Південні регіони республіки. Для кожної із вказаних зон розробляються і впроваджуються у ветеринарну практику рекомендації з діагностики і профілактики гіпомікроелементозів у великої рогатої худоби, овець і свиней.
   Велику частину своїх знань, енергії і натхнення М.О. Судаков спрямовує на підготовку і виховання кадрів. Він створює свою наукову школу ветеринарних терапевтів і клініцистів. 
М.О.Судаков проводить лабораторні заняття
 
   Вивченню мікроелементозів у сільськогосподарських тварин у різних біогеохімічних зонах України присвячено цілий ряд дисертаційних робіт, виконаних і успішно захищених аспірантами та співробітниками кафедри терапії і клінічної діагностики  під керівництвом професора М.О. Судакова: В.І. Березою (1973 р.), І.Г. Погурським та О.І. Павленком (1974 р.), А.Е. Левицьким (1983 р.), Аль-Азарі Мунтасір Чад Уейдом та Аудейа Юнес Хасан Аль-Ані (1984 р.), В.С. Січкарем та М.І. Копилом (1985 р.), В.О. Бондарем (1988 р.), С.П. Долецьким та Саідом Карімом Хашімі (1989 р.).
Професор М.О.Судаков зі своїми учнями:  асистентами І.Г.Погурським, В.С.Січкарем та М.В.Олексієнком в лабораторії спектрального аналізу кафедри
 
   Науковий доробок М.О. Судакова становить близько 370 наукових праць, у т. ч. 6 підручників, 17 навчальних посібників, 3 довідники, 5 монографій. Він є одним із авторів підручників для вищих навчальних закладів «Внутренние незаразные болезни сельскохозяйственных животных» (1972 р., 1985 р. та 1991 р.), «Клінічна діагностика хвороб тварин» (1995 р.), керівник авторських колективів, які видали підручник (1985 р. та 2002 р.) і практикум (1986 р.) «Внутрішні хвороби сільськогосподарських тварин» для учнів технікумів, монографію «Мікроелементози сільськогосподарських тварин» (1974 р. та 1991 р.), співавтором міжнародного підручника «Хвороби спортивних коней», виданого німецькою мовою, «Великої ветеринарної енциклопедії», «Ветеринарного енциклопедичного довідника». Праці М.О. Судакова та його учнів щодо мікроелементозів тварин є важливими для науковців і практичних фахівців.
Підручник  і монографія М.О.Судакова
 
   Поряд з науково-педагогічною роботою М.О. Судаков бере активну участь у громадському житті Української сільськогосподарської академії. Він був експертом ВАК при Раді Міністрів СРСР, членом Всесоюзної координаційної ради з планування наукових досліджень у ветеринарії, головою, а згодом членом проблемної ради та експертної комісії редколегій наукових праць ветеринарного і зооінженерного факультетів УСГА, спілки «Знання», редактором-консультантом видавництва «Советская энциклопедия», неодноразово був головою ДЕК у різних вищих навчальних закладах Радянського Союзу.
   Велику увагу професор М.О. Судаков приділяв і зв’язкам з виробництвом. У свій час перехід на промислове ведення тваринництва поставив ряд складних проблем перед тваринниками і ветеринарними працівниками. Розібратися з патологією у тварин було надто складно. І вирішення цих проблем було під силу тільки авторитетному вченому. Ось чому, за завданням МСГ України, М.О. Судаков уперше на факультеті ветеринарної медицини УСГА взявся за виконання госпдоговірних тематик з цих проблем. Він неодноразово виїжджав разом із своїми помічниками в промислові тваринницькі комплекси та інші господарства для вивчення патології обміну речовин і розробки засобів її профілактики. Під його керівництвом опубліковано 3 монографії, розроблено і впроваджено у виробництво 9 рекомендацій з діагностики і профілактики гіпомікроелементозів та патологій обміну речовин у сільськогосподарських тварин.
М.О.Судаков із співробітниками кафедри терапії і клінічної діагностики у Музеї-садибі Лесі Українки, с. Колодяжне Волинської області
 
   За сумлінну працю та багатий практичний досвід, який він охоче передавав молоді, у 2000 р. йому було призначено стипендію Президента України. 
 
   Більша частина життя М.О. Судакова – видатного вченого в галузі кардіології та хвороб обміну речовин у тварин, пов’язана з Українською сільськогосподарською академією, кафедрою терапії і клінічної діагностики якою він завідував упродовж 1968–1987 рр., з підготовкою лікарів ветеринарної медицини для нашої держави та ряду зарубіжних країн. 
   Помер М.О. Судаков 25 листопада 2013 р. Похований на Байковому кладовищі м. Києва.
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook