Науковий вебінар з оцінки екосистемних послуг дерев проведено на базі Бережанського агротехнічного інституту

12 вересня 2022 року
   Розуміння екологічних, економічних та соціальних корисностей, що створюються деревними та кущовими видами повинно призвести до раціонального використання природних ландшафтів та проєктування їх через призму оптимізації довкілля з метою покращення здоров'я мешканців населених пунктів. Тому дослідження підходів щодо оцінки вартості екосистемних послуг вирізняється актуальністю та важливістю. 
   В цьому напрямку вже більше ніж пів року проводиться систематична робота зі збору польових даних для оцінки екосистемних послуг у ході інвентаризації дерев та кущів у Бережанській громаді під науковим керівництвом д.с-г.н., професора кафедри лісового і садово-паркового господарства Дмитра Ілліча Бідолаха. Це дослідження виконується спільно з US Forestry Service International Programs у партнерстві з Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США) у напрямі апробації вищезгаданого додатку для оцінки екосистемних послуг i-Tree ECO в Україні!
 
   Оприлюднення частини результатів проведених досліджень, а також обмін важливими думками щодо подальшого розвитку цього питання, відбулося під час проведення наукового вебінару з оцінки екосистемних послуг дерев за допомогою інструменту i-Tree Eco”, який проводився 8 вересня 2022 року. До заходу були запрошені українські та американські партнери проєкту, а також всі бажаючі прийняти участь в обговоренні. Серед учасників вебінару були науковці та волонтери з Вашингтону, Мехіко, Бангладешу, Тбілісі, а також різних міст України: Одеси, Харкова, Києва, Ужгороду, Черкас, Вінниці та ін.
   Серед запрошених спікерів були колеги зі Сполучених Штатів Америки Dr. Jason Henning, Research Urban Forester at The Davey Tree Expert Company and USDA Forest Service, який коротко розповів про оцінку екосистемних послуг за допомогою інструменту i-Tree та Alexis Ellis, Biological Scientist of the Forest Service, яка озвучила підходи щодо застосування та впровадження інструменту i-Tree у різних країнах та їхній досвід. Взяв участь у вебінарі такожпрофесор кафедри лісового і садово-паркового господарства Бережанського агротехнічного інституту Дмитро Бідолах, який виступив із доповіддю про стан інвентаризації зелених насаджень в Україні та перспективи оцінювання їх екосистемних послуг.
 
 
   Учасники вебінару мали змогу отримати цікавий досвід та поставити запитання спікерам. За результатами проведеного заходу окреслено можливості щодо необхідності продовження наукових досліджень з оцінки екосистемних послуг дерев, визначено ряд проблемних питань та зроблено висновки про важливість проведення подібних заходів для популяризації екологічних, економічних та соціальних корисностей, що створюються деревними та кущовими видами.
 
   Кафедра лісового і садово-паркового господарства ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» висловлює подяку Українському екологічному клубу «Зелена хвиля», US Forestry Service International Programs у партнерстві з Davey Tree Expert Company за організацію та спільне проведення цікавого і корисного вебінару та сподівається на подальшу співпрацю в цьому напрямі досліджень.
 
   Запис вебінару доступний для перегляду на ютуб-каналі Екологічної організації «Зелена хвиля» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=p9lnx-DAxBc    

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook