8 вересня – Міжнародний день грамотності

8 вересня 2022 року
8 вересня у всьому світі щорічно святкується Міжнародний день грамотності.

   У 1966 р. ЮНЕСКО уперше відзначило цей день, з метою привернути увагу суспільства і збудити його інтерес, мобілізувати міжнародну суспільну думку, аби досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності – однієї з провідних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 р. Традиція відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 р. Саме ця конференція рекомендувала проголосити 8 вересня – дату урочистого відкриття конференції – Міжнародним днем грамотності (International Literacy Day), та святкувати його щорічно в усьому світі.
   Грамотність людини є запорукою її успіху, вона дає можливість отримати доступ до певної інформації, розширити свої життєві можливості, побороти негативний тиск навколишнього середовища та зробити свій свідомий вибір. Це – основа для подальшого особистого розвитку – зазначає odnb.odessa.ua. 
   У поняття «грамотність» не варто вкладати тільки вміння читати та писати. Це примітивна частина вміння бути грамотною людиною, а ось здатність використовувати прочитане, одержувати нові знання для себе та передавати їх іншим – це і є грамотність.
   Ще в одному із тлумачень «грамотності» зазначено, що передусім – це володіння цілим комплексом суспільно-необхідних знань і навичок, які дозволяють людям свідомо брати участь у соціальних процесах.
   Як зазначає проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України Сергій Кваша, «еволюція грамотності починалася з розповсюджування філософських знань філософами Давнього Риму та Греції своїм учням шляхом усних промов. Так, як це була обмежена кількість людей, то виникла потреба друкувати інформацію, задля більш широкого її поширення.
   До ХХІ ст. друкована інформація була основним джерелом передачі інформації для широких мас населення. Новим технологічним способом передачі інформації став голосовий запис. На мою думку, питання друкування інформаційних матеріалів буде йти в небуття, через можливість відображення думки звуковим способом».
 
 
   Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.
   Існує явна необхідність у розгортанні програм поширення грамотності, які були б спрямовані на групи учнів, що вимагають до себе особливої уваги, і в першу чергу до них належать жінки та дівчата, що залишилися за дверима школи. Там, де чоловіки й хлопчики не мають можливості одержання якісної освіти, вони теж потребують особливої уваги – зазначає dilovamova.com.
 
П’ять кроків до грамотності:
  1. Багато читай.
  2. Коли сумніваєшся – зупинись, проаналізуй.
  3. Потоваришуй з орфографічним словником.
  4. Працюй над власними текстами.
  5. Взаємне вдосконалення допоможе вам стати грамотними – дає поради naurok.com.ua.
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook