Відтепер усі лісокористувачі охоронятимуть та захищатимуть ліси за новими правилами

21 травня 2022 року
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Уряд затвердив порядок організації охорони і захисту лісів та вніс зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України.

Документ розроблений на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації», введеного в дію Указом Президента України від 23.03.2021 № 111.

Порядок чітковизначає низку заходів зі збереження лісів. Він включає у себе правила захисту лісів від пожеж, незаконних рубок, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, захист від шкідників та хвороб. Документ є обов’язковим для виконання усіма лісокористувачами.

Постанова передбачає:

  • права та обов’язки лісової охорони. Наразі в Україні немає чітких правил роботи лісової охорони, які б поширювалися на всіх лісокористувачів;
  • правила охорони та захисту лісів від пожеж. Тут йдеться і про упереджувальні заходи, і заходи швидкого реагування;
  • правила ведення обліку лісових пожеж. Ми встановили уніфіковані форми щодо звітування про пожежі.

«Раніше в українському законодавстві не були прописані чіткі вимоги до охорони і захисту лісу, проведення протипожежних заходів лісового фонду, здійснення спостереження за станом лісів та своєчасного виявлення у лісі осередків шкідників та хвороб. Це могло призвести до погіршення стану лісів та виникнення великих пожеж. Відтепер усі лісокористувачі у своїй роботі користуватимуться лише цими правилами з єдиними вимогами до охорони та захисту лісів для їх збереження в умовах кліматичної кризи», - прокоментував Міністр Руслан Стрілець.

Прийняття цього документа також дає можливість застосовувати сучасні методи та засоби гасіння лісових пожеж і передбачає обов'язкове навчання лісової охорони та керівників гасіння лісових пожежі.

 

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. https://mepr.gov.ua/news/39217.html

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook