Діяльність Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України в реаліях війни: нові виклики, реформи, перспективи експертно-дослідницької інтеграції в безпековий простір

4 травня 2022 року
     03 травня 2022 року відбулася координаційна нарада проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України Вадима Кондратюка з керівництвом Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК щодо поточної діяльності та перспектив розвитку лабораторії з огляду викликів та реалій війни.
     В ході наради обговорювались фінансово-економічні, кадрові та організаційні труднощі повноцінного відновлення діяльності УЛЯБП АПК та запуску безперебійного лабораторного процесу для виконання державних замовлень, комерційних та міжнародних наукових проектів. Вадим Миколайович патріотично закликав колектив відновити діяльність на робочих місцях з максимальною комерціалізацією її результатів для підтримання нормального функціонування лабораторії. Особливо зауважив на включенні до аналітичної та випробувальної роботи професорського складу колективу лабораторії та залучення провідними науковцями фінансових проектів, які б перекривали зарплатні статті їх утримання.
     Зважаючи на дефіцит державної фінансової підтримки, лабораторія навіть у такі складні часі повинна поступово перейти на режим повної самоокупності за рахунок наповнення позабюджетного фонду. Державне фінансування УЛЯБП АПК в перспективі може стати дотаційним та підтримувати виконання цільових національних програм розбудови та розвитку України.
     З метою попередження фінансових та технічних кризових явищ, модератор наради в особі профільного проректора з науки та інновацій порадив директорці лабораторії Валентині Корнієнко кардинально переглянути плани діяльності, оптимізувати штатний розклад, раціоналізувати фінансовий обіг та реформувати напрямки діяльності установи відповідно до актуальних викликів сьогодення.
     Валентина Корнієнко, тримаючи в щоденному кругозорі оперативне управління лабораторією повідомила, що з початку війни колектив навіть у дистанційному форматі підтримував життєдіяльність лабораторії. Незважаючи на спричинене війною згасання певних секторів економіки, які потребували лабораторного супроводу, нам вдалося започаткувати комерційні проекти з відомими транснаціональними компаніями стосовно державних випробувань пестицидів та агрохімікатів на суму понад 3 млн грн – і це тільки початок. Наразі приступаємо до виконання поточних замовлень щодо оцінки якості засобів захисту рослин, добрив, біологічних препаратів, ґрунтів. Зорієнтований на перспективну співпрацю резерв замовників у сфері екологічних досліджень, екотоксикологічних випробувань, вивчення проблем резистентності шкодочинних об’єктів у посівах сільськогосподарських культур щодо сучасних засобів захисту рослин. Безумовно, першочерговим буде виконання завдань в рамках вирішення оперативних та стратегічних питань забезпечення державної безпеки. Отримані напрацювання щодо залучення коштів свідчать, що ризик-орієнтований менеджмент в лабораторії – існує!
     Заступник директора з експертної діяльності Оксана Самкова повідомила про готовність до інтеграції науково-технічного потенціалу УЛЯБП АПК НУБіП України у моніторингові заходи судово-експертних структур, у т.ч. міжнародних, стосовно визначення екологічних збитків, масштабів агропродовольчої кризи та негативних санітарно-епідеміологічних наслідків. Це патріотичний обов’язок нашої дослідницької установи зробити внесок у подолання післявоєнної кризи та відновлення економіки й екології нашої Батьківщини. 
     Продовжуючи тему фінансового забезпечення лабораторії, профільний заступник з комерційних питань та координатор Центру випробувань пестицидів Петро Вишнівський, перебуваючи в он-лайн підключенні з місця проведення польових робіт в Агрономічній дослідній станції НУБіП України, поінформував про хід виконання випробувань з вивчення технічної ефективності засобів захисту рослин для цілей державної реєстрації. Випробування пестицидів та агрохімікатів – основний бюджетоутворюючий науково-технічний напрямок діяльності не тільки Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК, а й профільних кафедр НУБіП України. В найближчих планах – якісне виконання польових та еколого-токсикологічних випробувань пестицидів відповідно до національних стандартів, на перспективу – сертифікація даного процесу за вимогами GLP та GAP для повного увідповіднення й гармонізації з міжнародними стандартами та виходу на міжнародні ринки аналітичних послуг за даним напрямком. Висловлюємо щиру подяку за сприяння в організації етапу польових випробувань засобів захисту рослин декану агробіологічного факультету Оксані Тонхі, завідувачці кафедрою рослинництва Світлані Каленській та координуючому проректору Вадиму Кондратюку. Це та модель науково-технічної інтеграції дослідницької лабораторії та наукового потенціалу профільних кафедр, яка приречена на успіх та конкурентоздатне процвітання!
     Лабораторія не зупинилась і в науковому розвитку – за повідомленням заступника директора з наукової роботи Юлії Сливи, пройшов схвальні слухання та здобув високу оцінку партнерський проект НУБіП України (виконавець: УЛЯБП АПК) за назвою «Smart AGRO- СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ РОЗУМНОГО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА З ПРОАКТИВНИМ ПЛАНОМ УДОБРЕННЯ» (проект № Клійма 3.01.22-0101), який буде виконуватись спільно з Талліннським технологічним університетом (TalTech). Найближчим часом очікуємо підтвердження фінансування вказаного проекту на 2023-2024 роки.
     Окрім того, з початку року науковцями лабораторії опубліковано один навчальний посібник, одні методичні настанови, 27 статей (з них в бази – 12, опублікованих 7, з них в базах 5) в наукометричних журналах та 25 тез доповідей.
    Керівник відділу управління якістю та голова профспілкової організації УЛЯБП АПК Тетяна Колесникова підняла кадрові питання організації праці у воєнний час з метою забезпечення соціального захисту ключових спеціалістів. Окрім того, Тетяна Петрівна підтримує належний статус акредитації УЛЯБП АПК за ДСТУ EN ISO/IEC 17025 та навіть готує сферу діяльності лабораторії до розширення за актуальними методиками екологічного моніторингу, відповідно до завдань актуалізованих наслідками військових дій.
     Впорядкування фінансового стану УЛЯБП АПК – це зона професійної діяльності керівника фінансово-економічного відділу Ольги Лось, яка прокоментувала ситуацію із утриманням штатних співробітників на фоні недостатнього фінансування. Разом з тим, Ольга Іванівна отримала завдання від Вадима Миколайовича надати вмотивовані обґрунтування завантаженості кожного співробітника з метою раціоналізації використання зарплатного фонду та вироблення мотиваційних механізмів стимулювання персоналу, який працює в умовах підвищеного навантаження.
     Заступник директора з адміністративно-господарської роботи Володимир Нагорний поінформував про поточний стан технічно-експлуатаційних систем підтримання функціонування лабораторії, підготовку до літнього сезону – відновлення експлуатації енергоакумулюючих сонячних батарей, перевірку надійності систем водо- та енергозабезпечення. Володимир Петрович власноруч підтримує порядок і красу квітуючих клумб на території УЛЯБП АПК, що створює оазис затишку та милує душу у такі моторошні часи.
     У підсумку наради, директорка Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Валентина Корнієнко сприйнятливо погодилася із зауваженнями та рекомендаціями проректора Вадима Кондратюка, намітивши реформаторські кроки подолання існуючих проблем, окреслила план розвитку лабораторії в адаптаційному режимі під час воєнного стану та стратегію діяльності на подальшу мирну перспективу. Адже, мир в нашій благодатній Україні – безумовно наступить і всі ми долучимось до розбудови нашої країни до процвітаючого європейського рівня!
     Проведена нарада відображає продуктивну взаємодію між адміністрацією університету та керівництвом лабораторії та дозоляє у конструктивному плані відобразити коло нагальних питань для їх подальшого ефективного розв’язання. Реформи діяльності УЛЯБП АПК – неминучий крок до збереження колективу та науково-технічного потенціалу, закумульованого за 19 років існування лабораторії. Воєнні події сьогодення змусили переглянути усталений уклад нашого життя, нашої професійної діяльності, нашого подальшого розвитку, і вже переоцінений світогляд – вимагає змін та адаптації до нових реалій. Безумовна сутність нового курсу діяльності УЛЯБП АПК НУБіП України – в консолідації зусиль щодо моніторингових оцінок екологічних загроз та агропродовольчих ризиків, як невід’ємної компоненти національної безпеки.
 
Оксана Самкова,
заступник директора з експертної діяльності

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook