Участь викладачів кафедри статистики та економічного аналізу в онлайн конференції "Логістика для експортерів"

26 квітня 2022, 14:00

Вторгнення російських військ в Україну призвело до порушення традиційних шляхів експорту української сільськогосподарської продукції, зокрема, з використанням морського та авіаційного транспорту. З огляду на важливість обговорення теми логістики сільськогосподарської продукції в Україні, 26 квітня 2022р. міжнародним відділом  ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ України була проведена онлайн конференція «Логістика для експортерів». Долучитися до участі у конференції були запрошені викладачі кафедри статистики та економічного аналізу Богданюк О.В., Воляк Л. Р., Куць Т.В., Макарчук О.Г.

Зокрема, на конференції було обговорено, що на сьогоднішній день переміщення експортних вантажів з українських потужностей в режимі транзиту здійснюється автомобільним та залізничним сполученням через визначені пункти пропуску.

 

Додатково до основних пунктів пропуску на державному кордоні з Республікою Польща та Румунією встановлено тимчасові пункти контролю для залізничного сполучення, які діють виключно для транзитних вантажів тваринного походження – Медика (Шегені) та Вікшани (Вадул-Сірет) відповідно.

 

 

Таким чином, транзит продуктів тваринного походження до третіх країн (за межі ЄС) можливий для категорій товарів, які авторизовані на експорт до ЄС як з схвалених, так і неавторизованих потужностей за умови дотримання вимог щодо здоров’я відповідних форм сертифікатів.

 

Щодо категорій вантажів, які не дозволені на експорт до ЄС (яловичина, свинина, м’ясні продукти, живі тварини, тощо), а відповідно які і не можуть експортуватися в режимі транзиту через ЄС – тривають консультації Європейською Комісією щодо певних категорій та транзитних умов з точки зору діючих в ЄС правил щодо здоров’я тварин.

Під час конференції тривала жвава дискусія щодо можливостей для експортерів аграрної продукції. Учасники обмінялися власними прогнозами та побажали миру Україні та українцям.

 

к.е.н., доцент кафедри статистики та

економічного аналізу

Олена Богданюк 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook