Відкрили новий унікальний підрозділ: запрацювала науково-виробнича лабораторія нутріціології та геноміки людини

16 лютого 2022 року
     На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК з’явився новий унікальний підрозділ – науково-виробнича лабораторія нутріціології та геноміки людини, який сьогодні відкривали ректор університету Станіслав Ніколаєнко і директор ТОВ «ЛАЙТДЖИН» Володимир Ячник.

     Вона справді вражає і складе компанію найсучаснішим лабораторіям, які з’явилися в університеті за останній час. До її створення активно долучилися меценати, партнери факультету – ТОВ «ЛАЙТДЖИН»: на проведення капітального ремонту і закупівлю необхідного обладнання витрачено 8 мільйонів гривень. І все це – за якихось три чверті року.
     Ми завжди готові до співпраці з вищими навчальними закладами, які хочуть підвищувати кваліфікацію своїх працівників – лаборантів, завідувачів лабораторій, спеціалістів ПЛР-діагностики та рідинної цитології – і навчати студентів за найсучаснішими методами і методиками, говорить директор ТОВ «ЛАЙТДЖИН» Володимир Ячник. І один з них – Національний університет біоресурсів і природокористування України, з яким ми підтримуємо найтісніші ділові стосунки. Основні напрямки діяльності лабораторії – навчання методам молекулярно-генетичних досліджень і впровадження широкого їх спектру; якість харчової продукції, дослідження ГМО в рослинній сировині та продуктах харчування; харчування та геном людини; геноміка психічного здоров’я та шкідливих звичок у людини; розробка власних тест-систем для молекулярно-генетичних методів.
     Проходитимуть тут і навчальні заняття зі студентами бакалаврату, які опановують спеціальність "Громадське здоров'я", та магістратури (освітня програма "Нутриціологія"), представляючи ректору комплекс лабораторії, ділиться планами декан факультету Лариса Баль-Приліпко. Тут також виконуватимуть дипломні роботи та наукові дослідження студенти, аспіранти, молоді вчені, науково-педагогічні працівники. На них вже чекають, тільки б розпочалося очне навчання.

     До послуг науковців і студентів – автоматичний мікроскоп для досліджень препаратів крові та інших рідин організму (таких, до речі, в Україні всього два, і обидва завезені ТОВ «ЛАЙТДЖИН»), автоматичні станції для виділення нуклеїнових кислот, ампліфікатор у реальному часі, спектрофотометри, автоматична станція для розкапування зразків та інше вельми недешеве обладнання, говорить завідувачка лабораторії Тетяна Дубілей.

     Тематичні дослідження – один з найбільш перспективних напрямків у різних галузях наук, долучається до розмови президент Асоціації дієтологів України, доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів Олег Швець. Як сказав президент США Білл Клінтон, розуміння генетики – це розуміння мови, якою Бог створив людину. А частину досліджень з цієї тематики і можна проводити на базі новоствореної лабораторії.
     Я просто заздрю нинішнім студентам, які працюватимуть тут, говорить науковий радник ТОВ «ЛАЙТДЖИН» – випускниця факультету ветеринарної медицини Юлія Бреус. На жаль, п’ятнадцять років тому, коли ми випускались, у нас не було ще такої чудової бази. Тож сьогодні ми з колегами готові ділитися з молоддю знаннями, зокрема в царині нутріціології та геноміки людини.
    Користуючись нагодою, бажаючим з числа присутніх зробили тест на наявність антигену Covid-19 та антитіл (імунний захист) та загальний аналіз крові – на унікальному обладнанні VISION з використанням штучного інтелекту.

     Зроблено велику роботу, підсумував побачене і почуте Станіслав Ніколаєнко. Знання, набуті студентами, які пройдуть тут курс навчання, будуть практичною базою, щоб стати справжнім фахівцем.
     А в планах колективу факультету та їх партнерів – подальший розвиток цієї лабораторії. На що вже є підтримка керівництва університету.

Валентин Обрамбальський
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook