Історія кафедри

Кафедру менеджменту ім. професора Й. С. Завадського створено у 1973 р. як кафедру управління сільськогосподарським виробництвом (до 1996 р.) у структурі Української сільськогосподарської академії.
 
Засновником та завідувачем кафедри протягом 30 років був д.е.н., проф., академік Академії наук вищої школи, заслужений діяч науки і техніки України Йосип Станіславович Завадський.
 
 
З 2003 по 2019 р. кафедру менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського очолював д.е.н., професор Василь Павлович Горьовий, з 2019 по 2020 р. ‑ д.е.н., професор Надія Петрівна Резнік.
 
 
 
З 2020 року по даний час кафедру очолює к.е.н., професор Тетяна Іванівна Балановська.
 
 
 
На стадії становлення кафедри курс «Управління сільськогосподарським виробництвом» викладався лише на економічному факультеті, а з 1974 року і на інших факультетах. Вперше в Україні на кафедрі впроваджено основи наукового менеджменту та маркетингу. У 70-90-х роках значну питому вагу в навчальному процесі кафедри займали заняття на факультеті підвищення кваліфікації.
Нині кафедра продовжує успішно реалізувати свою місію, є випусковою і здійснює підготовку здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського), другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівнів спеціальності «Менеджмент», а також забезпечує освітні потреби студентів, що навчаються на інших спеціальностях в університеті. Особливу увагу професорсько-викладацький склад традиційно приділяє підготовці та виданню навчальної літератури. Викладачі кафедри є авторами значної кількості навчальних посібників і підручників, практикумів, словників і довідників, методичних вказівок, а також робочих програм і силабусів.
Сучасна управлінська наука розвивалася і розвивається за активної участі науковців кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського НУБіП України. Майже півстоліття вчені кафедри залишаються флагманами науки управління загалом та аграрного менеджменту зокрема. Тривала результативна праця відомих вітчизняних класиків управлінської думки ‑ професорів Й. С. Завадського та О. Д. Гудзинського – дає підстави стверджувати про формування та розвиток на цій базі вітчизняної наукової школи менеджменту. Науково-дослідна робота її представників спрямована на пошук ефективних рішень і підходів до розв’язання актуальних управлінських проблем сьогодення, зокрема в аграрній сфері економіки, розвитку системи управління виробництвом на вітчизняних підприємствах в умовах глобалізації бізнесу.
У 70-х роках минулого століття при кафедрі було відкрито докторантуру. Першими її аспірантами були: доц. Є. С. Гнєд, доц. В. О. Прохорович, проф. А.М. Кандиба; докторантами – д.е.н., проф., чл.-кор. УААН В. П. Галушко, д.е.н., проф., акад. УААН В. К. Терещенко, д.е.н., проф. О. Д. Гудзинський, д.е.н., проф. М. М. Горбов.
Кафедра здійснювала через аспірантуру підготовку фахівців з менеджменту і маркетингу не лише для вітчизняної економіки, а й для інших країн: Сирії, В’єтнаму, Китаю, Грузії, Таджикистану, Нігерії. Ці традиції успішно підтримуються і до сьогодні. Загалом кафедрою підготовлено близько 100 кандидатів та докторів наук.
Кафедра традиційно підтримує тісний зв’язок з виробництвом. Впровадження наукових досліджень у практичну діяльність здійснюється шляхом публікацій, надання консультаційної допомоги сільськогосподарським підприємствам та об’єднанням, навчально-дослідним господарствам Національного університету біоресурсів і природокористування України, проведення науково-практичних конференцій. Здійснюються наукові пошуки в рамках договірної та ініціативної тематики робіт.
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook