Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК провели виховну годину на тему: «Онкологія – це не вирок»

4 лютого 2022 року

        Сьогодні, 04 лютого 2022 року, на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулася виховна година до Всесвітнього дня боротьби з раковими захворюваннями.

 

 Рак – це хвороба, викликана неконтрольованим поділом. Він спричинений мутаціями – змінами в ДНК, що безпосередньо впливають на гени, а ті спричиняють нестримний приріст клітин.

За даними істориків, перші згадки про рак знайшли у манускриптах Стародавнього Єгипту. Вони датуються 1500-3000 роками до нашої ери. Там описані вісім типів злоякісних пухлин молочної залози, які видалили за допомогою припікання ракової тканини.

Однак навіть після операції пухлина поверталась знову, а лікування не давало ніякого позитивного ефекту. Тому вердикт стародавніх медиків був один: «Неможливо вилікувати».

Назву «карцинома» для цієї злоякісної пухлини у 400 роки до нашої ери ввів Гіппократ. Від неї походить назва «рак» – від грецького carcinos. Гіппократ також вперше вжив слово, від якого походить сучасний термін «онкологія».

У часи Середньовіччя вчені мали дещо більше уявлення про людське тіло, анатомію та розвиток хвороб. Однак таємниця ракових пухлин досі залишалась нерозгаданою. Гальмування процесу розвитку науки, зокрема медицини, було також спричинене забороною церкви на аутопсію – розтин людського тіла.

В епоху Ренесансу медики отримали дозвіл на аутопсію, що зрушило дослідження ракових пухлин з мертвої точки. Однак єдиним ефективним лікуванням продовжувало вважатись хірургічне втручання.

Продовжували розвиватись різні теорії щодо походження раку: діяння паразитів, вірусні захворювання, заразна отрута тощо.

Лише в середині XVIII столітті німецькому біологу Рудольфу Вірхову вдалося зробити прорив у діагностиці раку. Він зміг встановити, що ракові клітини – це звичайні клітини в організмі, які зазнали мутацій.

На жаль, статистика ракових захворювань в Україні  не втішна.

В Україні створено проєкт «Я, Ніна». «Я, Ніна» – це великий місійний мультимедійний проєкт, в рамках якого видано книгу, засновану на реальних подіях життя відомої телеведучої Яніни Соколової, знято  кліп на саундтрек до фільму – пісню «Сьомий день» гурту «Друга ріка» та буде знято повнометражний художній фільм «Я, Ніна». Головну роль у фільмі зіграє Яніна Соколова.

Цей фільм розкаже історію молодої успішної журналістки, в якої діагностують рак. Протистояти хворобі і пройти через випробування Ніні (а так звуть головну героїню) допоможе лікарка-хірург і кохання. Ніна по-іншому починає оцінювати світ, людей навколо і саму себе. Вона проходить через відчуття глибокої самотності, знайоме кожному, хто дізнається, що хворий на рак, але знаходить в собі сили ще більше полюбити життя і розпочати все «з нового аркуша».

У своїй відвертій розповіді про рак, Яніна Соколова головний акцент робить на тому, що хвороба примусила її ще більше цінувати життя і ще більше працювати.

«За ці 7 місяців я зрозуміла, що таке справжня дружба, любов і жертовність», – пише Соколова.

А також вона звітує, що встигла зробити за той час, відколи дізналася, що має онкозахворювання.

Також в Україні проводився фотопроект «Життя починається знов». Учасниць не зламали ані біль, ані роки в лікарнях. І тепер своїми історіями одужання вони надихають інших вірити і не здаватися.

Владислава Яценко,
студентка 1 курсу скороченого
терміну навчання факультету
харчових технологій та
управління якістю АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook