Спасибі тим, хто пісню лісову сьогодні творить наяву

20 грудня 2021 року
     Наукова бібліотека започатковує нову рубрику «Друзі бібліотеки», в якій ми будемо розповідати про активних користувачів бібліотеки, дарувальників книг, благодійників серед університетської спільноти і не тільки.

      Загалом, у світі ще з 1913 року почали утворюватися групи під загальною назвою «Друзі бібліотеки». Такі спільноти існують і в наш час. Діяльність їх різноманітна: хтось дарує книги, дехто опікується фінансовою допомогою або ж допомагає комунікувати з різними інституціями, популяризує бібліотеки та їх послуги.
     Нашій бібліотеці пощастило з друзями. Ми отримуємо багато книг у подарунок від науковців нашого університету. Деякі ініціативи ми теж реалізуємо завдяки підтримці друзів книгозбірні.
    Сьогодні, розпочинаючи рубрику, хочемо розповісти про наших давніх поціновувачів та партнерів – навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства, який, до речі, нещодавно відзначив своє 180-річчя. Треба зазначити, що це найстаріший заклад лісівничої освіти не тільки в Україні, а й у всьому світі. Вчені ННІ працюють в різних напрямках лісівничої науки. Звичайна працездатність, невтомна енергія, творча наснага, широка педагогічна ерудиція – все це запорука успіху кваліфікованих педагогів.

Той, хто любить паростки кленові,
Хто діброви молоді ростить,
Той достоїн людської любові,
Бо живе й працює для століть.

   Ці слова Максима Рильського насправді характеризують тих, хто вносить чималий вклад у розвиток лісівничої галузі. Такими є цьогорічні ювіляри інституту.
   Одним з них є професор кафедри лісівництва, доктор сільськогосподарських наук Зібцев Сергій Вікторович. В цієї людини насправді рідкісне поєднання природного інтелекту, глибокої ерудиції, цілеспрямованості, здібностей і любові до своєї професії.
   Навчанню майбутніх фахівців лісового господарства, приділенню уваги до вивчення лісової пірології як науки, вивчення природи виникнення лісових пожеж, методам ліквідації їх наслідків, щоб якнайменше мати збитків, негативних наслідків від пожеж – ось головні теми дисципліни «Лісова пірологія». В підготовці магістрів, аспірантів Сергій Вікторович завжди пропагує послуги та наукові фонди бібліотеки, а його підручник «Лісова пірологія» користується попитом серед наших студентів.
  Сергій Вікторович, крім роботи викладачем, є керівником регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, що дозволяє ще більше заглиблюватись у цю тему, адже він буває за кордоном, в інших країнах, він є учасником різних заходів, де обговорюються проблеми лісів, лісової продукції та інші теми, що є важливими для майбутнього розвитку лісівничої науки.
   Ось і недавно, в жовтні цього року, Сергій Вікторович взяв участь у засіданні експертів лісових пожеж, де розповів про залучення українських пожежних літаків та наземних пожежних команд до гасіння лісових пожеж у Туреччині та Греції й інші питання.

   Ще про одну цьогорічну ювілярку в інституті хочеться сказати. Це Пінчевська Олена Олексіївна – завідувачка кафедри технологій та дизайну виробів з деревини.
  Мудра, далекоглядна наставниця, невтомна трудівниця Олена Олексіївна провела велику роботу по відновленню на лісогосподарському факультеті спеціальності «Технологія деревообробки».

   З 2009 року Олена Олексіївна – доктор технічних наук, єдина жінка в Україні, яка є професоркою зі спеціальності «Технологія деревообробки, виготовлення меблів та виробів з деревини». Вона член Координаційної ради з сучасних проблем деревинознавства, що працює під егідою Міжнародної академії наук про деревину (1996), експерт з сушіння деревини та деревинознавства (1997), член ряду Технічних комітетів зі стандартизації, академік ЛАНУ.
    У нас у бібліотеці на полицях численні її доробки – наукові праці, монографії, навчальні посібники, пов’язані з проблемами раціонального використання деревної сировини, технологій пиляння та сушіння деревини, розробленням екологобезпечних технологій сушіння деревини. Видання «Сучасне лісосушильне та лісопильне устаткування», «Технологія та обладнання виробництва пилопродукції» найкраща підмога в навчанні студентів-деревообробників, науковцям та фахівцям деревооброблювального комплексу. З ініціативи Олени Олексіївни в читальному залі філії з’явився новий проектор.
   Її підопічні, магістри та аспіранти кафедри, говорять про неї: «Як науковий керівник, Олена Олексіївна – найкращий приклад для наслідування. Поєднуючи такі якості, як безмежну працьовитість та зацікавленість в роботі, вона заряджає цим всіх оточуючих. Вона розкриває перед нами двері у дорослий світ, тому ми будемо завжди вдячні їй за турботу і любов, за мудрість і досвідченість, невичерпну творчість і професіоналізм». Їй подобаються слова Оноре де Бальзака «Чтобы дойти до цели, надо, прежде всего, идти». І цим все сказано.
   А ще хочеться сказати, написати про наймолодшого цьогорічного ювіляра Василишина Романа Дмитровича – доктора сільськогосподарських наук, доцента, професора кафедри таксації лісу та лісового менеджменту. Незважаючи на свій молодий вік, він автор і співавтор понад 280 наукових та навчально-методичних праць. Його наукові інтереси пов’язані з розробкою теоретичних та практичних основ лісової біоенергетики в Україні, моделюванням біопродуктивності та оцінкою екосистемних функцій лісів Українських Карпат.
    Одна з найкращих рис людського характеру є працьовитість. Це зумовлює до того, що молода людина додає щось нове до науки, що було здобутком своїх попередників. Так і є з молодим вченим Романом Дмитровичем Василишиним. Він не лише плідно працює в галузі науки, він мудрий, далекоглядний наставник, педагог, який свої знання передає студентам і аспірантам. Коло наукових інтересів є надзвичайно широким: директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва і відповідальний за випуск «Тез доповідей учасників міжнародних наукових конференцій», член колегії «Ukrainian Journal of Forest and Wood Science». Роман Дмитрович досить тісно співпрацює з бібліотекою і завдяки йому всі наукові видання своєчасно отримує філія наукової бібліотеки у навчальному корпусі №1.

   Перш за все, цінність будь-якої бібліотеки визначається не кількістю книг, а якісною підбіркою, що потрібна читачу. Адже, книга – ключ до знань. Ось такими «ключиками», що написані нашими ювілярами, користуються наші студенти.

    Всі науковці, про яких ми розповіли, є активними дарувальниками книг для бібліотеки та невтомно популяризують нашу книгозбірню серед студентства.
    Отже, дякуємо справжнім поціновувачам бібліотеки та запрошуємо приєднуватись всіх до групи наших друзів.

Ольга Копистко,
бібліотекарка І категорії
філії бібліотеки у навчальному корпусі № 1

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook