Навчальний процес потребує новітнього обладнання

20 грудня 2021, 0:31
   Цього року механіко-технологічний факультет, як і інші, отримав значні кошти на розвиток матеріально-технічної бази. Про їх спрямування і призначення розповіkb декан Вячеслав Братішко, завідувачі кафедр В’ячеслав Чуба (тракторів, автомобілів та біоенергоресурсів) і Юрій Гуменюк (сільськогосподарських машин та системотехніки ім. П.М. Василенка).
   Головним критерієм їхнього освоєння стало збільшення кількості лабораторних робіт, що виконуються на сучасному рівні. Було прийняте рішення відмовитись від розпорошення коштів та спрямувати їх на підсилення двох важливих напрямів – лабораторій паливно-мастильних матеріалів та паливної апаратури і точного землеробства. Куди і були спрямовані кошти базового фінансування наукової діяльності. Так, понад 280 тис. грн – на закупівлю безпечних витяжних шаф та лабораторного обладнання для навчальної лабораторії паливно-мастильних матеріалів. Придбання витяжних шаф ШВЛ-2 дозволяє виконувати роботи одночасно чотирьом підгрупам, аналізатор якості нафтопродуктів SHATOX SX-300 – комплексно визначати показники якості бензину та дизельного палива. Придбано також лабораторне обладнання для визначення фізико-хімічних властивостей автомобільних палив та підготовки їх зразків і мастильних матеріалів до проведення випробувань. Це дозволило забезпечити проведення лабораторних робіт з дисциплін «Паливно-мастильні та інші експлуатаційні матеріали» на сучасному рівні для студентів спеціальностей «Агроінженерія» та «Галузеве машинобудування». 

Тестер паливного насосу

Октанометр

     Варто додати, що на початку 2021 року завдяки підтримці ректора в навчальний процес факультету було введено навчально-демонстраційний стенд «Common Rail» виробництва компанії Mechatronika вартістю близько 420 тис. грн. Попри високу вартість, він дозволив перейти на якісно новий рівень у викладанні технічних дисциплін, пов’язаних із вивчення паливної апаратури дизельних двигунів. Незважаючи на всі складнощі освітнього процесу в умовах пандемії Covid-19, понад 150 студентів університету отримали знання про будову та засвоїли навички з роботи сучасних паливних систем дизельних двигунів внутрішнього згорання.

Навчально-демонстраційний стенд «Common Rail»

Штатив лабораторний
     Іншим пріоритетним напрямом спрямування коштів на розвиток матеріально-технічної бази факультету стала модернізація лабораторії точного землеробства, яка здійснюється у співпраці з провідною вітчизняною компанією «КВАРТ-СОФТ»: успішно продовжується робота з впровадження в освітній процес провідної вітчизняної інформаційної онлайн-системи точного землеробства Soft.Farm, старт якій дав ректор Станіслав Ніколаєнко підписанням договору про науково-технічне співробітництво між компанією «КВАРТ-СОФТ» та НУБіП України. Магістри спеціальності «Агроінженерія» завдяки розробленому комплексу лабораторних робіт та наданому безкоштовному доступу до сервісів системи мають змогу в межах вивчення дисципліни «Технології точного землеробства» отримати сертифікат фахівця з експлуатації та впровадження системи Soft.Farm від компанії-розробника.

   «КВАРТ-СОФТ» виділяє кошти на проведення поточного ремонту та модернізацію навчальної лабораторії. За кошти університету, а це понад 150 тис. грн, відбувається закупівля сучасного комп’ютерного та мультимедійного обладнання. Створення лабораторії точного землеробства «Soft.Farm» дає змогу на високому рівні проводити підготовку сертифікованих фахівців з експлуатації та впровадження системи Soft.Farm на підприємствах АПК України, готувати спеціалістів з механізації рослинництва, здатних використовувати всі сучасні агрономічні ІТ-інструменти, вести прозору аналітику діяльності аграрного виробництва для прийняття зважених управлінських рішень.
 
Валентин Обрамбальський
 

 

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook