Ботанічний сад університету: реалії сьогодення та перспективи розвитку

7 серпня 2014 року

 6 серпня керівництво університету оглянуло ще один підрозділ університету – ботанічний сад.

Коротким екскурсом з історії його створення розпочала розмову його директор Олена Колесніченко. Витоки ботанічного саду сягають ще 1928 року. Саме тоді постало питання збереження, вивчення, акліматизації і розмноження рідкісних і типових видів рослин. Це можливо було за умов створення спеціального середовища. 

          

 Закладений тоді дендрологічний сад, на сьогодні став навчально-практичною лабораторією для вивчення дендрології, лісової селекції, ботаніки та має загальнодержавне значення. 

Ботанічний сад тепер – це результат багаторічної наполегливої праці вчених декількох поколінь. Тут проводять дисертаційні дослідження  молоді і досвідчені науковці. Під час навчальних практик кипить робота на закріплених за студентами ділянках.

Ознайомлюючи із вражаючою своїми розмірами територією підрозділу, Олена Валеріївна  розповіла  про функціональне призначення саду.

 

Спочатку було оглянуто експозиційну зону, тобто лісопаркову частину та колекційні насадження. Потім – експериментальні ділянки, колекції плодово-ягідних, декоративних насаджень – наукову зону. 

У саду ростуть багато  рослин, які мають лікарські властивості.  Тут і жіноче дерево, далекосхідна ліана, каштан їстівний. А ще – магнолія, приємна на дотик секвойя.  Цей перелік можна продовжувати. Саме в університетському ботсаду знаходиться єдиний в Україні екземпляр тюльпанового дерева, якому 78 років! А того, в кого болять суглоби, завдяки лікувальним властивостям порятує фітолака американська.

Загальна кількість рослин, що зростають на території ботанічного саду НУБіП України, становить 1499 таксономічних одиниці.  

Посаджені раніше чисті культури дуба, гледичії, бука, катальпи, змішані культури дотепер мають велику наукову і практичну цінність. Вони складають основу лісопаркових насаджень не тільки ботанічного саду, але і Голосіївського парку ім. М.Т. Рильського та Голосіївського лісництва Боярської ЛДС. 

«Наш ботсад пишається тим, – зазначає Олена Колесніченко, –   що на його території знаходиться, без перебільшення, національне надбання –  112 вікових дубів.  24 дерева дуба звичайного були оголошені пам'ятками природи місцевого значення у м. Києві. Більшість з них віком 400 років. А одному – дубу Вєтрова – 500 років».

На території розсадника знаходиться найбільша колекція барбарису. Тут же і клени, туї, маленькі дубочки, барвінок рожевий… З «малюків», вкорінених у живці, вирощують потім дорослі рослини.  Привертає увагу колекція троянд, передана Нікітським ботанічним садом.

Під час огляду адміністративно-господарських будівель, споруд та іншої території очільник університету Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на  необхідність заміни теплиць ботсаду. До речі, в одній із них знаходиться 400 таксонів (одиниць) тропічних і субтропічних рослин. Потребує ремонту і система зливу на даху адміністративної будівлі. Для ліквідації загущеності насаджень слід провести кронування дерев. Близько 1400 рослин потребують санітарної обрізки. 

У ході зустрічі Станіслав Ніколаєнко, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Сергій Кваша підкреслили необхідність повного фінансування науково-дослідних робіт. Олена Колесніченко, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида виступили з пропозицією щодо надання  підрозділу статусу, насамперед, наукової установи. У свою чергу, директор ННІ енергетики і автоматики Володимир Козирський запропонував розглянути можливість установлення двох теплиць на території ботсаду у співпраці із кафедрою автоматики та інших організацій. 

Станіслав Ніколаєнко доручив Петру Лакиді спільно із Володимиром Козирським та проректору з навчально-науково-виробничих питань розвитку і адміністративно-господарської діяльності Валерію Іщенку напрацювати до 12 серпня план  конкретних кроків здійснення реконструкційних робіт ботанічного саду. Передбачити заходи щодо кронування дерев, обладнання водостоку для регулювання потоку води, поліпшення покриття доріжок та алей, паркового освітлення. Також необхідно обґрунтувати тематику наукових досліджень. Окрім того, Олені Колесніченко доручено  провести короткі екскурсії ботанічним садом для студентів у рамках «Школи першокурсника».

За словами Станіслава Миколайовича, ботанічний сад є перлиною нашого вишу і міста. Очільник університету запевнив у підтримці подальшої розбудови підрозділу та закликав присутніх брати на себе взаємні зобов’язання.

Станіслав Ніколаєнко також відвідав навчальну лабораторію технології лісогосподарського виробництва і деревообробний цех. 

На перспективу – благоустрій території ботанічного саду між першим корпусом та кафедрою бджільництва. Там можливе створення зони для відпочинку співробітників, студентів, зокрема, спортивного орієнтування. Тим паче, що спортсмени університету мають у цьому виді спорту неабиякі успіхи.  

Екскурсію навчально-дослідним розсадником кафедри лісовідновлення та лісорозведення провів її завідувач Віктор Маурер. Вражає колекційна ділянка із 30 видів ялин. Серед них північноамериканські, європейські, азійські види. Пишається завідувач успіхами і досягненнями студентів. Відомий випадок, коли для виконання дослідної роботи один із випускників посадив 200 дерев. І лише три  із них загинули. 

Ще одним надбанням є колекція 18 клонів тополі. Протягом 20 років такі дерева дають близько 280-360 м3 деревини. Їх можна використовувати як альтернативне джерело енергетики – біопаливо.

Та для більш ефективної роботи кафедрі потрібне приміщення для навчально-дослідної лабораторії, а також збільшення кількості штатних працівників.

На завершення оглянуто плодовий сад, в якому хороший посадковий матеріал, гарні сорти фруктових дерев, горіхів, кущі смородини та плантації ягід. 

Тож маємо чим пишатися і що розвивати!

Ольга Наконечна

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook