Смородина чорна-Полтава 584

Виділяється високою врожайністю, доброю якістю ягід і польовою стійкістю до борошнистої роси. Це один з кращих сортів, що поєднує цінні господарсько–біологічні властивості батьківських форм. Кущі великі, компактні, загущені утворюють багато прикореневих нульових пагонів, що приводить до необхідності частину їх видаляти при формуванні куща. Гілки двохрічні і старші добре галузяться і щедро плодоносять. Вже на другий рік після посадки здатні давати до 2 кг ягід з куща, а на 5–6 рік – до 6 кг (18,9 т/га). Ягоди крупні досить одномірні, середньою масою 1,8 г, великі до 4,5 г, круглі, чорні, блискучі, з сухим відривом від плодоніжки, дружно достигають і не осипаються. Шкірочка щільна, еластична, м’якоть жовтувато–світло–зелена кисло–солодкого смаку (4,0–4,6 бала), містить сухих розчинних речовин 13,9 %, цукрів 10,8%, пектинів – 1,9%, органічних кислот 3,1–3,2 %, вітаміну С 215–320 мг на 100 г сирої маси. Ягоди цінні для вживання в свіжому вигляді і для приготування варення, соків, желе, вина, заморожування. Варення та желе при дегустації в 2005 році отримали високу оцінку (4,4–4,8 бала). Сорт вивчається на ділянці конкурсного відбору НДП «Плодоовочевий сад» кафедри садівництва НУБіП України.
Галузь науки: Рослинництво
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook