Бакалаврат - як перший студентський крок у вищій освіті

21 липня 2014 року
Триває вступна кампанія 2014. Чим вона характерна для університету? – на це та інші запитання відповідає Семен Волошин, відповідальний секретар приймальної комісії університету. 
 
- Перший студентський крок у вищій освіті – це бакалаврат. За якими напрямками підготовки здійснює нинішній набір НУБіП України? Яка динаміка порівняно з минулим роком?
 
- Цьогоріч здійснюємо набір за 28 напрямами за денною формою навчання та 24 - за заочною. Станом на 21 липня вступниками вже подано 10325 заяв на стаціонар, з них 9002 від випускників шкіл та 1323 – коледжів. Збільшення кількості заяв саме від випускників коледжів - одна з особливостей цьогорічної кампанії. До речі, по показникам прийому документів наш університет входить до десятки кращих вузів України. А якщо взяти кількість поданих оригіналів - до п'ятірки.
 
 
Для порівняння: на відповідний день прийому на бакалаврат у минулому році було подано 5309 заяв на денну форму, тобто удвічі менше. 
 
На заочній же формі ці показники практично відповідні – нині маємо 265 заяв при минулорічних 253. 
 
Тривогу ж викликає той факт, що число абітурієнтів, які подали оригінали документів, на сьогодні поки що удвічі менше, ніж торік.
  
- Які напрями підготовки найбільш популярні?
 
- Найбільша кількість заяв подана на такі напрями підготовки, як "Ветеринарна медицина" – 889, "Правознавство" – 731, "Менеджмент" – 715. Найвищий конкурс на одне місце держзамовлення спостерігається за напрямами "Правознавство" - 44 особи на місце, "Філологія (переклад)" – 18, "Біотехнологія" – 14.
 
Радує те, що, як і раніше є чимало вступників, які вирішили продовжити сімейні традиції – їх батьки свого часу навчалися у нашому виші. 
 
- Чи багато вступників претендують на зарахування поза конкурсом?
 
- Зараз надійшли 200 заяв від вступників цієї категорії. Це приблизно два відсотки від обсягу державного замовлення, доведеного НУБіП України.
 
- Скільки юнаків і дівчат з абітурієнтів можуть скласти своєрідну еліту першокурсників?
 
- Ви про те, скільки відмінників? З числа школярів – це 1305 осіб, які отримали золоті і срібні медалі. З числа випускників коледжів – 346 тих, хто має диплом з відзнакою. Це 16% від загальної кількості бажаючих навчатися в нашому університеті.
 
Шість чоловік є переможцями Всеукраїнських олімпіад з різних дисциплін, ще двоє – Всеукраїнських конкурсів-захистів Малої академії наук. Серед них Вікторія Болотнікова, Сергій Янченко, Юлія Гойсюк.
 
- Яка ситуація з державним замовленням на ОКР "Магістр"?
 
- Сьогодні має відбутися засідання конкурсної комісії при Міністерстві освіти і науки України стосовно повернення обсягів державного замовлення на магістрів до планових показників. Очільник університету Станіслав Ніколаєнко особисто займається цією проблемою. Він неодноразово розмовляв із міністром освіти і науки, двічі зустрічався із предстваниками МОНу. Я думаю, що протягом кількох днів питання буде вирішено і держзамовлення на магістрів дещо збільшиться.
 
Розмову вів Валентин Обрамбальский  
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook