Тематична лекція «Булінгу – ні!!!»

1 листопада 2021 року

Тематика булінгу наразі є надзвичайно актуальною, адже за дослідженнями соціологів і науковців велика кількість учасників освітнього процесу потерпає від цього негативного явища. Особливу увагу на зазначену проблему звернула й держава, прийнявши відповідні зміни до чинного законодавства.

З метою припинення та попередження булінгу, виховання правової свідомості та правової культури студентів викладач правознавства, к.ю.н. Берегеля І.М. провела тематичну лекцію «Булінгу – ні!» у групах 108-К і 109-К.

Лекція розпочалася з огляду законодавства щодо протидії булінгу, зокрема, статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка регламентує, що булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, передбачає покаранняу вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Слід зауважити, що відповідальність посилюється, якщо таке діяння вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення.

Особа несе адміністративну відповідальність за булінг (цькування) з 16 років, а до 16-річчя відповідальність несуть батьки правопорушника.

Також студенти були ознайомлені з Наказом МОН України від 28.12.2019 р. №1646 р. «Деякі питання реагування на випадки булінгу (цькування) та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти», яким регламентовано«Порядок реагування на випадки булінгу (цькування)».

Під час лекції викладач Берегеля І.М. детально охарактеризувала види, ознаки та форми булінгу, розповіла про учасників правопорушення (агресора, жертву, спостерігачів); торкнулася психологічних аспектів питання; закцентувала увагу на замовчуванні випадків булінгу, тому наголосила: не можна терпіти цькування, необхідно діяти! А саме – повідомляти класного керівника, батьків, адміністрацію коледжу для швидкого реагування й вчасного отримання допомоги.

Завершуючи тематичну лекцію, педагог зауважила, що всі люди – індивідуальності, всі різні, але всі – рівні й вільні, тому поважаймо один одного!

Ірина Берегеля, викладач правознавства


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook