Альтернатива м`ясу: в Києві презентували їжу майбутнього

14 серпня 2021 року

 

     Українські ресторани все частіше пропонують клієнтам вегетаріанську їжу. Цього вимагає світовий досвід, цінова політика, людське здоров’я і захист навколишнього середовища.

     Нещодавно "їжу майбутнього презентували в одному зі столичних ресторанів. Вегетеріанські стейки, як альтернативу м'ясу, вдалося створити завдяки співпраці київських рестораторів та науковців Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП).

 

     «Ці незвичайні делікатеси мають смак м’яса, запах м’яса, колір м’яса, навіть консистенцію м’яса. Проте в їхньому складі не має тваринних компонентів. Популярність такої їжі збільшується разом із зростанням вегетаріанських закладів. У багатьох кафе і ресторанах включають у меню страви з позначкою „підходить веганам“. Це, у свою чергу, стимулюватиме впровадження сучасних технологій, які дозволять значно знизити витрати на харчову продукцію та її ціну», — розповідає декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко. 

     Зараз компанії-виробники рослинного м’яса працюють в порівняно невеликих масштабах і, попри динамічне зростання, займають нішу до одного відсотка світового виробництва м’яса. В майбутньому рослинні альтернативи зможуть охопити ширшу аудиторію споживачів, а їх повсюдне виробництво — це лише питання часу. 

    За прогнозами учених НУБіП України, традиційна м’ясна промисловість буде конкурувати з вегетаріанськими продуктами. Крім того, треба враховувати реалії сьогодення: щороку збільшується кількість споживачів, які віддають перевагу здоровому способу життя і харчування. Зважаючи на ці та інші причини, багато підприємств починають робити ставку на виробництво вегетаріанської продукції. 

     "Аналіз українського ринку м'яса свідчить про декілька недоліків: висока ціна, низька доступність для споживачів і порівняно невеликий асортимент. Кожен із цих недоліків є прекрасною умовою зростання для виробників альтернативного м'яса. Способи виробництва таких продуктів (сировинна база, загальна собівартість) вигідно відрізняються від роботи з м'ясною сировиною. Саме тому розширення асортименту продукції та її доставка в рітейл-мережі - це закономірне майбутнє альтернативного м'яса", - підсумовує Лариса Баль-Прилипко. 

     Свої думки професор базує на дослідженнях в лабораторіях НУБіП України та інших країнах світу: згідно з підрахунками експертів, ринок рослинних альтернатив у найближчі роки може скласти щонайменше 10% світового ринку м’яса і перерости в потужну індустрію, вартість якої оцінюється в сумі 140 млрд доларів. 

     Нагадаємо, літня пора дарує безліч можливостей й продуктів, особливо ягід та трав, дозволяючи влаштовувати незвичні експерименти. За п’ять хвилин ви можете організувати у себе на кухні ресторан.

 За матеріалами сайту "Вечірній Київ"

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook