Фотозвіт: навчальна практика майбутніх державотворців проходить у Будинку Уряду та Верховній Раді України

25 червня 2021 року

 

     Чи кожний студент у 17 чи 18 років може посидіти у кріслі Міністра у залі засідань Уряду України та відчути себе політиком, поспілкуватися з Державним секретарем Кабінету Міністрів України, заступником Міністра або директором Департаменту міністерства, народним депутатом України, відвідати засідання комітетів Верховної Ради України? Це мрія чи реальність?

 
   Відповідь однозначна – “ТАК”. Але це не мрія, це – реальність, якщо ви навчаєтеся у Національному університеті біоресурсів і природокористування України за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування».
 
 
 Відповідно до навчального плану у студентів 1 та 2 курсів, які навчаються за спеціальністю 281 “Публічне управління та адміністрування” на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти, проходить практика під керівництвом директора ННІ неперервної освіти та туризму Олени Ковальової, заступника директора Володимира Олійника та в.о. завідувача кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності Сергія Приліпка. Програма практичної підготовки включає організацію ряду зустрічей студентів з народними депутатами України, керівниками структурних підрозділів центральних органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування, представниками громадських об’єднань та інших суб’єктів, що здійснюють професійну діяльність у сфері публічного управління та адміністрування.
  
   Для ознайомлення на практиці з основними напрямами діяльності Кабінету Міністрів України студенти 1-2 курсів денної форми навчання відвідали Будинок Уряду України. Візит розпочався з екскурсійного огляду експозицій Музею історії урядів України, де здобувачі вищої освіти дізналися про їх діяльність від 1917 року до наших днів, переглянули нагороди, історичні документи та фотографії. В одному із залів Музею відтворений інтер’єр робочого кабінету Голови Ради Міністрів Української РСР. В іншому - сформована експозиція за період незалежності нашої держави, де розміщені державні символи (Державний Прапор України, малий Державний Герб України), текст Акту проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, портрети прем'єр-міністрів України тощо. 
    
    
 
      Значний інтерес у студентів викликали представлені сувеніри та подарунки, одержані керівниками та членами урядів України. Володимир Татаренко, який проводив оглядову екскурсію Будинком Уряду, особисто брав участь у створенні Музею історії урядів України, тому студентам досить цікаво було почути його розповіді про історичні події та роль посадових осіб вищого рівня у формуванні та реалізації державної політики.
 
  
 
      Під час візиту студенти відвідали залу засідання Уряду та прес-центр, де мали можливість поспілкуватися з Державним секретарем Кабінету Міністрів України Олександром Яремою і його заступником Олегом Войтовичем. Розмова з практиками відбулася на різні теми професійної тематики – про порядок проведення засідань, особливості роботи Уряду та виклики сьогодення, які стоять перед державними діячами.  Значний час було відведено на пояснення процесу підготовки проєктів законів України, постанов та розпоряджень Уряду, взаємодію Секретаріату Кабінету Міністрів України з Офісом Президента України, Верховною Радою України, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади та представниками громадського суспільства. 
 
  
 
  
 
       У ході проведення зустрічі здобувачі вищої освіти одержали від керівників практики завдання - вивчити Регламент Кабінету Міністрів України, затверджений постановою Уряду від 18 липня 2007 року № 950, відповідно до якого встановлюється порядок його засідань, підготовки та прийняття рішень, визначення інших процедурних питань діяльності; а від представника центрального органу виконавчої влади - ознайомитися із відеозаписами засідань Уряду України на офіційному YouTube-каналі “Кабмін”  та  з'ясувати, кому з Міністрів належить крісло, в якому сидів студент. На усі питання здобувачів щодо формування та реалізації державної політики державні службовці надали ґрунтовні відповіді та запропонували кращим студентам старших курсів пройти виробничу практику у структурних підрозділах Кабінету Міністрів України. 
     Наступний день практики здобувачі вищої освіти провели у залі засідань Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України. Студенти зустрілися з народним депутатом України Дмитром Костюком, який очолює підкомітет з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Він  розповів майбутнім фахівцям з публічного управління та адміністрування про особливості проведення виборчої кампанії, роботу народного депутата з виборцями, законодавчі ініціативи та співробітництво з територіальними громадами.
 
 
     Цікавою була друга частина зустрічі з Михайлом Старинцем – керівником секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, який за сумісництвом працює на посаді доцента кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності в НУБіП України. Досвідчений публічний службовець ознайомив студентів з керівництвом, депутатськими фракціями і групами, комітетами та Апаратом Верховної Ради України. Зокрема, він зупинився на основних напрямах роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, зосередив увагу на його складі і структурі, завданнях та функціях, правовій основі діяльності, функціональному призначенні секретаріату, потенційних можливостях використання системи електронного документообігу.
 
 
     Керівником секретаріату наголошено на важливості проведення громадських слухань та порядку врахуванні усіх пропозицій зацікавлених осіб. Окремо були наведені приклади з практичного досвіду законотворчої діяльності, пояснені усі етапи проходження законопроектів від їх написання та погодження до прийняття законів у сесійній залі Верховної Ради України.
 
   
 
    Важливо відзначити, що вже з 1 курсу адміністрація ННІ неперервної освіти і туризму та викладачі випускової кафедри ставлять за мету сформувати у студентів загальні та фахові компетентності, які у кінцевому результаті забезпечать досягнення задекларованих у стандарті вищої освіти та освітній програмі програмних результатів навчання. Наше основне завдання – забезпечити більш чітке розуміння студентами специфіки обраної спеціальності, надавати їм допомогу у виборі місця проходження виробничої практики на старших курсах та подальшому працевлаштуванні випускників у сфері публічного управління та адміністрування.
 
     Підготовка здобувачів вищої освіти на кафедрі публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності спрямована на оптимальне поєднання теорії з практикою, що у результаті дає можливість формувати професійний кадровий потенціал – еліту української нації, державотворців нового покоління, політиків із креативним мисленням, спроможних розробляти, аналізувати і реалізовувати публічну політику, ефективно й результативно виконувати управлінські функції, сприяти інноваційним процесам на основі світових та європейських стандартів.
 
 
 
Запрошуємо абітурієнтів обрати  спеціальність 281 “Публічне управління та адміністрування” та з гордістю проголосити “Я став студентом НУБіП України”!
 
Сергій Приліпко,
доктор наук з державного управління,
в.о. завідувача кафедри публічного управління та
менеджменту інноваційної діяльності, керівник практики

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook