Цифрові технології в геодезії освоєні на відмінно: підсумки навчальної практики з електронних геодезичних приладів у студентів другого курсу факультету землевпорядкування

25 червня 2021 року
    З 14 по 26 червня 2021 року проходила навчальна практика з дисципліни «Електронні геодезичні прилади» для студентів 2 курсу факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування. Ці теплі сонячні літні дні другокурсники завзято і наполегливо освоювали тонкощі майбутньої професії.


    Практичні навички майбутні фахівці, здобувачі ОС «Бакалавр», що навчаються за ОП «Геодезія та землеустрій», набували, виконуючи геодезичні вимірювання з використанням найсучасніших цифрових геодезичних приладів на території 6 навчального корпусу Національного університету біоресурсів і природокористування та національного природного парку «Голосіївський».


    Студенти отримали можливість поглибити та закріпити свої знання з використання сучасних технологій при веденні геодезичних робіт наземними методами із застосуванням сучасних електронних тахеометрів, цифрових нівелірів, глобальних навігаційних супутникових систем (ГНСС) та освоєння програмних продуктів, які забезпечують опрацювання результатів польових спостережень і вимірювань при вирішенні різноманітних геодезичних задач.


    Головним завданням навчальної практики – є створення топографічного плану земельної ділянки в масштабі 1:500. Для виконання цього завдання спершу було створено планово-висотне обґрунтування території майбутнього знімання з використанням GNSS-приймача та цифрового нівеліра. Детальне знімання місцевості виконувалось електронними тахеометрами.


    Керівники навчальної практики акцентували увагу на особлвостях робочого процесу при виконанні зйомок територій та об’єктів і розповідали різні історії з практичної роботи, яких не знайдеш на сторінках книг. Студенти отримали неоціненний досвід, оволоділи навичками роботи в полі і в камеральних умовах, отримали поради, здобули компетенції, які допоможуть нам у майбутньому професійному зростанні.


    За два тижні польових робіт ми отримали більше досвіду виконання та організації геодезичних робіт, ніж при вивченні теоретичного матеріалу, а виконання робіт разом з колективом бригади зробило це заняття ще цікавішим. Саме в таких умовах можна краще оцінити як професійний, так і людський потенціал кожного студента й отримати незабутні враження та зафіксувати їх у своїй пам’яті на роки.


    Звичайно, погодні умови не завжди були на боці практикуючих студентів-землевпорядників, проте і на дощ, і на спеку ми знайшли управу, це не завадило нам рухатись згідно з графіком практики та виконувати завдання!


    Високо оцінюючи рівень практики, здобуті нові і закріплені знання, під час аудиторних та дистанційних занять, хочеться подякувати кафедрі геодезії та картографії за відмінне інструментальне забезпечення її проведення, а керівникам практики – доцентам О.П.Жуку, І.А.Опеньку, Є.В.Кривов’яз, ст. лаборанту Яніні Степчук – за всебічну допомогу і цінні поради у процесі польових знімальних і розрахункових камеральних робіт.

Студентки 2-го курсу факультету землевпорядкування
Пасевич Дарина та Косюхно Юлія

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook