Свято мистецтва в Київському музеї імені Олександра Пушкіна: презентація картин та Нагородження учасників конкурсу поезії «Юний журналіст»

21 червня 2021 року

В київському музеї імені Олександра Пушкіна, на вулиці Кудрявській, 9,  відбулась церемонія народження студентів НУБіП України та школярів – учасників конкурсу поезії та  презентація картини доцента кафедри журналістики та мовної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету талановитої київської художниці Вероніки Чекалюк.

“Молодість” - так називається нове полотно майстрині, наповнене теплими, мʼякими кольорами. Виставка картин художниці пройшла в особливій атмосфері пушкінської епохи, у вузькому колі  друзів, знайомих, прихильників творчості художниці.  Картини Вероніки Чекалюк ніби доповнювали старовинну атмосферу музею. А особливого емоційного стану і  піднесеного настрою  додавала гра на  скрипці.  Що надихнуло художницю на написання картини? Чому нинішня виставка, яка вже не перша для Вероніки Чекалюк,  проходить саме в музеї Пушкіна? Що спонукало її,  журналіста, викладача, науковця, до творчості?

Збіг обставин чи є в цьому щось символічне, але картина була написана  в день народження Олександра Пушкіна. Торік, 6 червня, згадує художниця,  працювала у   художній майстерні. Був  теплий літній день.  Сонячні промені лилися з вікна, заливаючи студію прозорим світлом. Легкий вітерець несміливо мандрував  кімнатою,  вдихаючи в неї   свіжі хвилі повітря.  Поруч з  мольбертом  і  букетом рожевих піонів  розмістилася вазочка з  соковитими темно - бордовими черешнями.   Художниця слухала аудіо віршів Пушкіна і міркувала, якою має бути її картина. Поезія великого поета надихнула її на творчість. Поступово на полотно лягали  нові кольори. Художниця переносила на картину свої емоції і настрій.  Вероніка Василівна, занурючись  думками в події минулого року, згадувала : «Я була в художній майстерні у Будинку художника, слухала вірші Пушкіна, дивилася на біле полотно, на черешні і думала, якою буде ця картина.... Відповідь прийшла сама: після чергового перечитування біографії Олександра Сергійовича з’явилася ця життєрадісна робота, де мрії і сподівання, віра у кохання і весну душ». 

Художниця  обрала  епіграфом для своєї картини рядки, які поет присвятив  у 1829 році  красуні Єлизавєті  Полторацькій:

«Когда помилует нас Бог,
Когда не буду я повешен,
То буду я у ваших ног,
В тени украинских черешен».

У нинішньому році виповнилося 222 роки з дня народження  Олександра Пушкіна. 6 червня, в день народження генія, в музеї,  відбулися святкові заходи. Як завжди, звучали верші поета. Однією з родзинок заходу став майстер-клас з приготування улюбленої страви поета ботвіньї. Працівники музею відшукали старовинний рецепт і розкрили секрет приготування ботвіньї. Пригощали гостей також іншими стравами, які були популярні у XVIII столітті.

3

Учасники гуртка “Юний журналіст” гуманітарно-педагогічного факультету долучилися до конкурсу поезії для  школярів та студентів, оголошеному їхнім наставником.  Конкурс було присвячено дню народження поета та до Дня журналіста. Було обрано трьох переможців і запрошено на урочистий вечір до музею. Цього дня,  16 червня, музей ім. О. С. Пушкіна  гостинно прийняв шанувальників прекрасного. 

Школярка Поліна Загной написала:

«А чи знаєте Ви, що в країні моїй     
Все настільки пригарне й квітуче!
        І гаї, і луги, й солов'їні пісні!
        Все настільки чудове й цілюще!
        А чи знаєте Ви, що у слові однім
        Може міститись нас Мега-Сила!                    
Це все рідна земля, вірна ненько моя,
Славна, щира любов -  Україна!»...

Організатори конкурсу вирішили не обирати переможців, а нагородили відзнаками усіх учасників конкурсу, бо поезія як і кохання не може оцінюватися балами, головний критерій щирість.

Окрема подяка дирекції музею та партнеру соціального мистецького проекту Геннадію  Таранюку, справжньому  ідейному натхненнику. Геннадій Петрович - педагог, культуролог, декламатор, координатор благодійних соціальних проектів, дослідник у сфері  соціальних, гуманітарних та медико-біологічних проблем, здоров'я населення, співзасновник та медіатор хоспісного руху в України.

Впродовж виставки гості ділилися своїми враженнями від творчості Чекалюк: “У картинах художниці - безліч емоцій, часто реальне переплітається з казковим. Творчість Вероніки Чекалюк - це відзеркалення стихій природи і шляхетних людських почуттів. Усіх митців надихає кохання і краса довкілля. Бачення світу додає картинам Вероніки рис поетичної вишуканості. Образи з літературних творів набувають у роботах художниці музичної казковості та чарівності”. А сама Вероніка Василівна так розповіла про свою творчість: «Життя – це абстракція. Істинне щастя в гармонії з навколишнім світом, в любові, у відсутності суєти і в прагненні до своєї мрії. Кожна мить — безцінний дар, посланий нам Всесвітом. У моїх картинах зображено прояви природи: небо, вітер, вода і квіти… Дитинство моє проходило у бабусиному саду, черешень та квітів було багато, і всі вони розквітали у різний час. Так наш сад міняв своє вбрання і аромат: від черешень до персиків і яблук. Сад завжди був для мене джерелом емоцій та натхнення. Ягоди, трава, квіти після дощу схожі на коштовні прикраси, але живі й рухливі, їх хочеться називати божественно прекрасними і відтворювати на полотні, фантазувати».

Відома дизайнер і автор міжнародного проекту «Аєропорт моди» Ірина Бейлі ділилася емоціями: «Для мене геній А. С. Пушкина – це безкінченна глибина Космосу, яку він відтворив у словах… Впевнена, він просто творив! Він не думав про те, як написати поему так, що протягом століть її возвеличували… Він просто творив… Він насмілився емоції і почуття об’єднати у високий замок слів, щоб всі ми, пізнаючи його творчість, могли звільняти його задумки.. Вероніка Василівна, завдяки палітрі фарб переносить эфімерний світ емоцій - в реальність! Це дуже сміливо кинути виклик тому, до чого ми не можем доторкнуться… Творчість Вероніки – це пробудження… це ранок.. це роса… це світанок…», - підсумувала сказане британсько-українська дизайнер-творець Ірина Бейлі.

До цієї вишуканої події приєднався OH-OH Wine - пригощали гостей елітними французькими безалкогольними винами  Les Domaines Pierre Chavin. «Творчість Вероніки - самобутня та оригінальна, сповнена любові та ніжності до рідного краю. Так, мабуть, і народжуються незвичайні речі, які притягують увагу та дарують відчуття спокою й радості», - зазначає керівництво OH-OH Wine.

День народження - це також частування.  Тому на заході можна було скуштувати вишукані органічні делікатеси — цукерки-пазли "Черешня", створені руками майстрів кондитерського дому “VITMIX”, де головним інгредієнтом є ці смачні ягоди, символічні на вернісажі. Якщо всі цукерки скласти, то вийде зображення картини Вероніки Василівни Чекалюк, присвяченої творчості поета-драматурга О.С.Пушкіна.

До нових зустрічей, слідкуйте за анонсами на сторінці гуртка.

 

 

Тетяна Остапенко, фото Олени Лаврової
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook