Голова Асоціації фахівців землеустрою України Анатолій Полтавець про якість підготовки землевпорядників в НУБіП України

24 травня 2021 року
     Анатолій Полтавець – випускник НУБіП, відомий землевпорядник, голова найчисельнішого професійного об'єднання сертифікованих інженерів-землевпорядників України – "Асоціація фахівців землеустрою України" є одним з найактивніших роботодавців факультету землевпорядкування. Має одне з найбільших приватних підприємств, яке надає послуги в сфері землеустрою, геодезії, оцінки землі та нерухомого майна. Левову частину його колективу складають випускники НУБіП, тому й не дивно, що Анатолій Миколайович постійно залучений до освітнього процесу, надає консультаційну допомогу та зміцнює матеріально-технічну базу факультету. Наша розмова, напередодні відзначення 5-річчя ради роботодавців факультету, йтиме про випускників і про те, що очікують роботодавці від фахівця, якого вони беруть на роботу.

  • Анатолій Миколайович, на Вашу думку, створення Ради роботодавців в НУБіП було вдалою ідеєю?

     — На моє переконання це була дуже вдала ідея. Адже наука, освіта і бізнес сьогодні мають йти пліч-о-пліч. Тут мені згадуються слова видатного хірурга, анатома і педагога Миколи Пирогова. Більш ніж півтора століття тому він казав: "Пряме призначення університетів – це бути маяками… стояти високо і світити. І не можна в університетах відділяти освіту від науки. І якщо наука без освіти все ж таки світить і гріє, то освіта без науки, – якою б звабливою не була… її зовнішність, лише блищить". Але хочу додати, що нині важливу роль відіграють і зв'язки університетів з бізнесом. І пошук оптимальної співпраці між Університетом та роботодавцями є головною метою діяльності Ради.

  • Чи берете участь у розгляді освітніх програм і навчальних планів для здобувачів?

     — На усіх засіданнях вчених рад факультету я завжди висловлюю думку, на що треба звертати увагу лекторам при розробці робочих програм. І це робить кожен член нашої ради роботодавців. Крім того, організовуючи на базі факультету наукові семінари і круглі столи, ми завжди запрошуємо студентів, аспірантів і педагогічний колектив до участі. Намагаємося завжди розглядати "гарячі" теми, тим самим осучаснюємо тематику робочих програм.
Але це не все. Щороку для наукових працівників, фахівців у сфері земельних відносин, викладачів, студентів, випускників факультету ми випускаємо наукове видання «Актуальні питання землеустрою та геодезії». Аналізуємо найактуальніші проблеми в сфері землеустрою, кадастру, оцінки земель та геодезично-картографічного забезпечення раціонального природокористування, публікуємо матеріали у соціальних мережах.

  • Геодезичний парк факультету – це музей історії галузі чи сучасні технічні засоби?

    — Наука не стоїть на місці, тому переконаний, що перевага має надаватися сучасному потужному обладнанню, але і пам’ятати, що для вимірювання горизонтальних і вертикальних кутів у теодолітних і тахеометричних ходах, а також для виконання топографо-геодезичних робіт на місцевості використовується теодоліт Т30.
     Протягом останніх ми з колегами допомогли оновити геодезичні прилади на факультеті, у тому числі й приміщення, де студенти навчаються.

  • Чи відчуваєте Ви різницю у знаннях випускників факультету землевпорядкування за останні 5-7 років?

     — Всі випускники факультету землевпорядкування НУБіП України здібні, різносторонньо розвинуті та з доброю теоретичною базою знань своєї галузі, але хотілося б відмітити, що з кожним роком у випускників підвищується рівень знань не лише теорії, а і практичних навичок, що надає перевагу їм при влаштуванні на роботу. Можу з впевненістю заявити, наразі наші досвідчені працівники затрачають все менше і менше часу на навчання нових співробітників. А студенти, що проходять виробничі практики повністю залучені до виробничого процесу, а не виконують роботу кур'єра чи стоять біля ксероксів.

  • Щоб хотілося ще вдосконалити для підготовки якісного і конкурентоспроможного фахівця?

     — Сьогодні потрібно більше уваги приділяти якості дистанційного та змішаної форм навчання. І це справжній виклик для університетів та студентів. А щоб бути конкурентоспроможним – потрібно вміти навчатися, швидше і краще за інших реалізувати свої мрії. Студенти факультету після навчання отримують великий об’єм знань, практичного досвіду та вмінь. Звісно, у період пандемії зменшились години на очне практичне навчання, але це не залежить уже від нас. Хочеться порадити студентам в той період, коли вони стають до приладу чи виконують інші практичні роботи, не гаяти час, а брати від занять по-повній.


Розмовляла Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook