З вишиванкою в душі відбулося заслуховування аспірантів на кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції

20 травня 2021 року

20 травня 2021 року відбулося засідання кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, що було присвячене Дню вишиванки в Україні та Всесвітньому дню метрології.

Урочисте засідання відбулося із привітання та обговорення цікавинок про нашу національну гордість − Вишиванку.

 

Вишиванка… Краса і оберіг нашого народу, історія поколінь і погляд у майбутнє…

Цьогоріч в Україні свято вишиванки святкується п‘ятнадцятий раз. Зовсім юне, але таке зріле і виважене, воно торкається душі кожного. Вишитими узорами стелиться доля нашого народу, розповідаючи про миті історії, побут і настрій.

День вишиванки 2021 року присвячений українській традиційній музиці і екологічним проблемам. Мелодійна українська пісня здатна підібрати ключі до, здавалось би, зовсім замкнутих сердець, а проблеми екології — питання, яке так близьке всім і кожному зокрема.

Всі ми різні, як і вишиванки, але у нас одна мета — зберегти екологію для прийдешніх поколінь, потішити людей екологічно чистими продуктами, щоб співала душа, а руки вишивали узори радості, здоров‘я і щастя…

 

Вишиванка - символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші…

 

 

Українська сорочка-вишиванка ввібрала в себе теплоту сонця і запах трави, шум гаїв і голубінь небес, всю розкіш землі і смуток чарівної пісні. Це не лише витвір мистецтва, а й наш оберіг. Вона закодована одвічними життєдайними знаками сонця, землі і води. І захищає така сорочка, й сили додає, й кохання береже…

 

В нас обереги вишивають здавна…

Така традиція в народі прижилась.

Вона прадавня, вічна й дуже славна.

В культурі й до сьогодні збереглась.

Ані вікам, ні моді не здолати —

Вона в людському серці і в душі.

У ній любові, мрій, надій багато

І ти традиції забути не спіши…

 

Не помилимось, коли скажемо, що саме наш народ подарував світові вишиванку. Такої багатої натхненної душі годі шукати у світі — піснею виливаються узори вишиття і долі на полотно, радують очі гордістю і неповторністю.

Сьогодні свято… Але вишиванка — не лише атрибут свята, це повсякденний елемент життя народу. Тішить те, що мода на вишиванку не відходить в минуле з роками — все більше і більше вихоплюють з натовпу очі вишитих узорів. Розквітають вони на одежі не лише українців, а зачаровують і наших іноземних гостей.

Багато світових дизайнерів, таких як Валентино, ДольчеГаббана, Ніна Річі, Елі Сааб та багато інших, прикрашають свій одяг вишивкою, в тому числі й українськими орнаментами і візерунками. Вишивка на одязі виглядає дуже ніжно і романтично, здатна освіжити будь-який, навіть сумний комплект. Ось чому вишиванка є такою популярною – це стильний одяг для людей, які знаються на моді.

 

Вишиванка — це наш національний скарб, який передається з покоління в покоління. В ній — оригінальність, неповторність і, звичайно, краса. Можна було б назвати її модним трендом, але не повертається язик, бо вишита сорочка — це не дань моді, а наше минуле, теперішнє і майбутнє. За кожним стібком голкою — своя історія, свій біль і радість, зустрічі й розлуки, журба і любов…

Як би скептично ми не ставилися до різної магії і забобонів, але факт залишається фактом — з давніх часів і до наших днів налічується чимало випадків, коли сорочка, вишита дбайливими маминими руками, не раз рятувала від нещасть і постійно повертала до рідного порогу. Наші предки вірили в силу вишитих візерунків і вважали вишиванку надійним оберегом від бід і неприємностей. Кожен візерунок на сорочці виконує свою функцію і несе певний сенс і значення…

Хочеться вірити, що люди одягають вишивані сорочки не під впливом моди. Бо щоб носити вишиванку, її потрібно відчувати душею… Оберіг для душі — вишиванка, дарує спокій, згладжує проблеми, освітлює добром і радістю кожен день, тому не лише у свято вдягайте вишиванки. Хай це стане добрим звичаєм почати день із позитиву, очистити екологію не лише природи, а й душі.

Також одним із головних питань порядку денного було заслуховування звітів аспірантів денної та заочної форми навчання третього рівня вищої освіти (здобувачів ступеня доктора філософії) зі спеціальності 181 – «Харчові технології» щодо виконання ними індивідуальних планів навчання в аспірантурі Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Зокрема звітували аспіранти:  Д.І. Черевашко (науковий керівник – д.т.н., професор В.Ю. Сухенко), Р.С. Зінченко (науковий керівник – д.т.н., професор В.Ю. Сухенко), Р.М. Двикалюк (науковий керівник – к.т.н., доцент Л.О. Адамчук).

Після доповідей аспірантів, їм було задано низку питань та відбулося жваве обговорення відповідних звітів.

 

Враховуючи представлені аспірантами звіти, а також позитивні відгуки наукових керівників було одноголосно ухвалено, що всі здобувачі наукового ступеня доктора філософії виконали індивідуальні плани за звітний період і можуть були рекомендовані до атестації на засіданні вченої ради факультету.

 

 

Викладачами та аспірантами кафедри підготовлено низку цікавих фактів про вишиванку:

 

1. Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вишите вбрання створювали ще до VI ст.. Проте, зразки української вишивки з тих часів, на жаль, не збереглися.

2. Щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. У цей день прийнято одягати вишиванку і в такому вигляді відправитися у звичних справах.

3. Вишивати національний одяг бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику, а вишиванка символізувала добро, вірність та любов. Це ремесло матері передавали своїм донькам, бабусі, онукам.

4. Вишивка хрестиком є найпопулярнішим швом, який використовують не лише у вишиванках, але й у інших вишитих виробах. Найчастіше хрестиком виконували елементи рослинного та геометричного характеру.

5. Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став Іван Франко. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-гривневій купюрі.

6. У кожному регіоні України техніка вишивання, орнамент, традиційні кольори, якими вишивають сорочку є різними.

7. Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зареєстрована у 2011 році у місті Рівне. У День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.

8. Першим українським телеведучим, який з'явився в прямому ефірі у вишиванці став Андрій Шевченко. 21 листопада 2004 року чоловік відкрив телемарафон "Ніч виборів" на "5 каналі" у вишиванці з косівським орнаментом. Згодом його підтримали інші телеведучі, актори, співаки.

9. Сьогодні найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. А, наприклад, вишиванки чорного кольору у давнину одягали виключно чоловіки. Сині вишиті сорочки було прийнято одягати жінкам, що вже не планували народжувати, або ж маленьким дівчаткам.

10. Орнаменти з вишивки з кожним днем стають все більш популярними. Сьогодні їх втілюють не лише на сорочках, але й на будь-якому сучасному вбранні, на автомобілях та навіть "викарбовують" у вигляді татуювання

  

 

 

Тетяна Розбицька,
асистент кафедри стандартизації та
сертифікації с/г продукції

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook