25 травня – День філолога

25 травня 2021 року

Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики
і квіткових пахощів – скількома епітетами
супроводяться визнання української мови…
Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови,
не може й сам викликати поваги до себе.

Олесь Гончар

     Мова – не просто найважливіший засіб спілкування людей, а головна ознака і символ нації та народу. За мовою ми визначаємо, хто та чи інша людина. Той, хто розмовляє французькою. – француз, німецькою – німець, російською – росіянин. Століттями, перебуваючи в окупації імперій, українська мова заборонялася та знищувалася. В російській, а потім і радянській імперіях їй причепили ярлик «селянської», «селюківської», «колгоспної». На тих, хто розмовляв солов’їною, дивилися зверхньо, зневажливо, примушуючи покоління за поколінням цуратися рідного слова. Всупереч лінгвоциду українська мова вижила, адже це одна з найдавніших і найкрасивіших мов світу.

 

     25 травня за даними проекту DilovaMova.com українські філологи відзначали своє професійне свято – слідом за Днем слов’янської писемності і культури, який відзначається 24 травня. День філолога – це не тільки свято тих, для кого філологія є покликанням, професією, родом діяльності, але й для всіх, хто плекає слово, любить читання, цінує літературу.
     Філологія одна з найцікавіших наук, яка включає в себе цілу сукупність наукових напрямків, що вивчають нашу багату культурну спадщину, виражену як в літературній творчості, так і в мовній культурі. Ця велика область знань дозволяє професійно проводити аналіз письмових текстів, спираючись на основу їх змістовної частини, стилістичної і мовної конструкції, встановлюючи з високою точністю унікальну історію і сутність особливої духовної культури даного суспільства.

 

     Наука філоло́гія (від грец. φίλος – любов і грец. λόγος – слово, учення) – сукупність (єдність) гуманітарних наук: мовознавства, літературознавства, фольклористики, текстології, джерелознавства, риторики, палеографії тощо, які вивчають духовну культуру певного народу чи цивілізації через мовний і стилістичний аналіз літературних та інших пам'яток. Головним предметом її досліджень є текст, а метою – його коментар та інтерпретація.
     Любов до слова, а саме такий сенс в перекладі з давньо-грецької означає поняття філологія, стало хорошим фундаментом для багатьох випускників та викладачів гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. Саме студенти та випускники нашого факультету є одними з найбільш щирих поціновувачів духовної культури і літературної творчості у всьому світі. Вони щодня стоять на варті наших культурних і духовних цінностей, не дозволяючи неуцтву проникати і пускати своє коріння в середовищі нашого зростаючого покоління, допомагають сучасному суспільству зберігати актуальні знання, протидіючи плутанині і втрати смислових зв’язків нашої власної культурної традиції.

 

     День філологів давно перейшов кордони багатьох держав, і по праву його вже можна назвати міжнародним професійним святом фахівців, які представляють ті науки і напрямки, які в своїй сукупності об’єднує філологія. На них лежить велика відповідальність – дбати повсякчас про культуру нашої мови.
     Сучасна українська мова виплекана століттями народом – носієм саме цієї української мови. Тож не засмічуймо нашу мову, дбаймо про культуру душі, а відтак – про культуру мови.

 

Цікаві факти про українську мову

     Відповідно до даних Національної Академії Наук України сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. Цікаво знати, що за лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською – 84% спільної лексики, із польською і сербською ми маємо 70% і 68% відповідно спільних слів, а от з російською – лише 62%.
     Походження української мови – окрема теми для статті! Точно сказати, коли зародилася українська мова, складно, але відомо, що вона однозначно виникла раніше за російську, німецьку, турецьку тощо. За даними вченого Василя Кобилюха наша мова сформувалася ще в Х-IV тис. до нашої ери і походить вона зі санскриту.

 

     Перший український «Буквар» видав у 1574 р. у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник книги, який було знайдено 1927-го в Римі. Зараз стародрук зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.
     Найстарішою українською піснею вважається балада «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»
     Найбільше перекладів серед українських творів має «Заповіт» Тараса Шевченка – його перекладено 147 мовами народів світу.

     Найбільше псевдонімів мав поет Олександр Кониський, свої твори він підписував 141 іменами, в Івана Франка було 99 псевдонімів, а письменник Осип Маковей користувався 56 вигаданими назвами.
     У «Короткому словнику синонімів української мови», де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово «бити» – аж 45!
     Ви ніколи не замислювалися над тим, що в нашій мові є три форми майбутнього часу? Цікавий матеріал, чи не так? Нумо згадувати разом – проста (піду), складна (йтиму) і складена (буду йти).

 

     У День філолога ми приєднуємося до всіх привітань, які йдуть на адресу всіх наших фахівців! Бажаємо Вам успіхів і здоров’я, радості та щастя! Ваша робота і Ваші зусилля відкривають для нас нові горизонти, служать зразковим прикладом глибоких пізнань для нас і наших нащадків, збагачують і надають особливу яскравість для всього нашого суспільного життя!

З професійним святом Вас!

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook