Всесвітній день вишиванки: 15 років великої любові і незрадливості

20 травня 2021, 15:43

    Щороку, у третій четвер травня, українці святкують Всесвітній день вишиванки, цьогоріч а саме 20 травня 2021 р. відзначають 15-ту річницю від започаткування цього свята.
     Всеукраїнську акцію «День вишиванки» започаткувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк у 2007 р. Бібліотечні працівники вже традиційно сьомий рік поспіль підтримують вже Всесвітній день вишиванки та приходять на роботу у вишиванках.
     
 День вишиванки – це всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу.

     З нагоди 15-ї річниці святкування Всесвітнього дня вишиванки з 19 по 21 травня 2021 р. у читальній залі наукової бібліотеки відкрито виставку вишитих рушників «Різнобарвна моя Україна». Загалом, на виставці представлено 62 вишитих рушники з рівних куточків України: Тернопільщини, Хмельниччини, Закарпаття, Івано-Франківщини, Львівщини, Київщини, Чернігівщини, Дніпропетровщини.

     Вишиті рушники здавна були поширені в Україні як неодмінний атрибут народного побуту, весільної і святкової обрядовості, як традиційна окраса житла. Важливі події в житті народу ніколи не обходились без рушників, які, крім декоративного навантаження, мали великий образно-символічний зміст. У всьому декоративно-прикладному мистецтві немає іншого такого предмета, який би концентрував у собі стільки різноманітних символічних значень.
      На виставці представлені рушники ХІХ та ХХ століть. Є і сучасна вишивка та декілька весільних рушників.

      Цікавою є великодня вишивка, особливо бісером, що створила майстриня з Івано-Франківщини.

    Окремо на експозиції представлено старовинні рушники жителів київських Позняків. Всі рушники надав бібліотеці музей «Родинний гай», що зберігає історію жителів району.

      Варто відзначити, що у нас в бібліотеці є своя майстрині-вишивальниця – Ольга Пилипівна Копистко. З нагоди її 70-ти річчя, в межах нашої виставки рушників, було відкрито окрему експозицію вишитих робіт Ольги Пилипівни.

      На завершення, слід нагадати, що вишитий український рушник пройшов крізь віки і нині щедро розстелений для всіх, хто не черствіє душею, близьким і далеким друзям і гостям. То ж нехай цей символ завжди буде у Вашій оселі, як ознака великої любові і незрадливості.

       Наша виставка триває, тож гостинно запрошуємо її відвідати.

Тетяна Кіщак,
директорка наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook