Виробнича практика в НДГ в умовах «коронакризи» триває…

27 квітня 2021 року
     Хоча Київ та область продовжують знаходитись в «червоній карантинній зоні» виробничі практики у НДГ НУБіП України продовжуються. Коли, як не зараз, студенти-механіки та майбутні агрономи можуть отримати реальні практичні навички з підготовки техніки до виконання польових робіт, посіву.

     На даний час четверо третьокурсників механіко-технологічного факультету проходять практичне навчання у «Великоснітинському НДГ ім. О.В. Музиченка». Разом із спеціалістами інженерної служби господарства вони вчаться обслуговувати грунтообробну техніку, а потім самі перевіряють її в роботі. В найближчі дні НДГ планує розпочати посів кукурудзи. Керуючись рекомендаціями науковців НУБіП, було прийнято рішення про переобладнання сівалки під посів кукурудзи пристроєм для внесення рідких мінеральних добрив, які можна було б внести одночасно з посівом. До цієї роботи також залучені студенти-практиканти. Для них це реальна допомога господарству і в той же час здобуття практичних навичок, які обов’язково допоможуть у оволодінні фахом. Показово, що і батьки зацікавлені, щоб їхні діти отримали реальну практичну підготовку. Для цього навіть самі організували переїзд на місце практики, щоб убезпечити від послуг громадського транспорту.

     До роботи на ННВП «Дослідне поле» в Агрономічній дослідній станції на даний час залучені п’ятеро студентів 3 курсу агробіологічного факультету. Вони вчаться закладати польові досліди і приймають участь у посіві дослідних ділянок на відповідних кафедрах.

  

     З 11 травня вже планується направити в НДГ дві великі групи студентів для проходження виробничої практики: біля 120 студентів агробіологів та ветеринарів поїдуть у «Великоснітинське НДГ» та біля 100 – в «Агрономічну дослідну станцію». Для всіх служб НДГ це серйозний виклик: як організувати проживання та харчування в умовах карантину, дотримання санітарних норм, тепло, водопостачання. На сьогоднішній день все, в принципі, готово.

     Обговорення проблем цьогорічного проходження студентами виробничих практик відбулося сьогодні, 27 квітня, на консультаційній нараді заступників деканів факультетів з директорами Великоснітинського НДГ Миколою Журавлем та Агрономічної дослідної станції Юрієм Росамахою під головуванням заступника начальника навчального відділу з практичного навчання Олега Бачинського. Були відкореговані плани практик, директори озвучили готовність до прийому студентів, були поставлені технічні та організаційні питання і запропоновані спільні шляхи їх вирішення.

     Важливо, щоб виробнича практика саме відповідала своїй назві, не була формальністю та була корисною для студентів. Для цього треба тісніше співпрацювати кафедрам та спеціалістам НДГ. Повинна бути підсилена взаємна відповідальність за результат практики, попередньо узгоджуватись плани, щоб було зрозуміло, які практичні навички отримає студент-практикант кожного дня, а не «взагалі» (робота на фермі або на полі). А це значить, що практична підготовка студентів в НДГ потребує суттєвого осучаснення як у матеріально-технічному оснащенні виробничих процесів, так і організаційному, кваліфікаційному, рекламному напрямках, була корисною з життєвих позицій. Студент, що обрав свій життєвий шлях з НУБіП, повинен бажати їхати на практику, а для цього ще є над чим багато працювати всім.

Ірина Артемчук,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ,
Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики
Олег Бачинський,
заступник начальника
навчального відділу з практичного навчання

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook