Ефективна робота з абітурієнтами – запорука успішного майбутнього навчального закладу

16 квітня 2021 року
     У кожної людини є свобода вибору. Одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії. Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість, – одна з умов відчуття життєвої повноцінності. Прагнення «знайти себе», стати «самим собою», індивідуальністю – неодмінна ознака юності.

     Правильний вибір професії зумовлює моральне задоволення, позитивну самооцінку, високу продуктивність праці, якість продукції. Він є точкою, в якій сходяться інтереси особистості та суспільства, поєднання особистих і загальних інтересів.
     Одним з основних напрямків діяльності університету, коледжу та міжкафедральної навчальної лабораторії безумовно є профорієнтаційна робота, а саме заходи, які б стимулювали пошук молодою людиною майбутньої професії, яка буде сприяти найефективнішим засобом розвитку рівня людини, як фахівця, людини, що проявляє соціально-економічну ініціативу, вчиться отримувати інтелектуальну та трудову незалежності.
     Профорієнтаційна робота в міжкафедральній навчальній лабораторії на базі ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» здійснюється з моменту її заснування (2008 рік), де студенти отримують ОС «Бакалавр» за наступними спеціальностям:

  • 081 «Право»
  • 071 «Облік і оподаткування»
  • 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»
  • 242 «Туризм»

     Важливими завданнями профорієнтації є інформування про особливості та переваги професій в цілому, про нові професійні можливості у кар’єрному зростанні людини. Жодна лабораторно-екзаменаційна сесія не проходила без цього важливого заходу. Міжкафедральною навчальною лабораторією систематично організовувались зустрічі викладачів університету з випускниками коледжу, шкіл Мукачева та Мукачівського району, про що свідчать статті на сайті коледжу. Особливо хочеться відмітити найактивніших учасників профорієнтаційних заходів, а саме: декана юридичного факультету, професора кафедри адміністративного та фінансового права Яру Олену Сергіївну; завідувача кафедри теорії держави і права Качур Віру Олегівну, к.ю.н.; Канарик Юлію Сергіївну, доцента кафедри цивільного та господарського права, к.ю.н.; Талавирю Миколу Петровича, директора науково-дослідного інституту економіки і менеджменту НУБіП України, д.е.н., професора кафедри економічної теорії; Маршалка Михайла Станіславовича, заступника декана заочної, дистанційної та екстернатної форми навчання, к.е.н.; Кропа П.Б., доцента кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності, к.е.н.; Давиденко Надію Миколаївну, завідувача кафедри фінансів, доктора економічних наук, професора та багато інших.

     В умовах карантину профорієнтаційна робота дещо ускладнилась, так як немає можливості безпосереднього спілкування з випускниками. Дещо змінився її формат. Непросто вести профорієнтаційну роботу в умовах карантину, але викладачі університету завжди знаходять можливість донести переваги навчання в Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Це і участь працівників кафедр у Днях відкритих дверей та розповсюдження рекламних буклетів про спеціальності і кафедри базового університету. 
     Враховуючи епідеміологічну ситуацію в світі, останні два роки в рамках Дня відкритих дверей НУБіП України проводить з майбутніми абітурієнтами онлайн-зустрічі на платформах Cisco Webex Meetings, Zoom, куди запрошуються випускники коледжу та міжкафедральної лабораторії.

     Важливе місце у профорієнтаційній роботі належить офіційному сайту базового закладу та коледжу. Вони містять інформацію для абітурієнтів ОС «Молодший бакалавр» «Бакалавр», «Магістр». На сторінках сайтів можна відстежити останні новини про заходи, які відбулися в освітніх закладах, ознайомитися з їхньою історією, переліком освітніх послуг та навчально-виробничою діяльністю, професійною рекламою тощо.
     Завдяки професійній організації адміністрації базового університету, кафедр та факультетів, коледжу, набір до НУБіП України в міжкафедральній навчальній лабораторії тримається впродовж усіх років на належному рівні. Зазначимо, що контингент студентів МНЛ є найвищим серед відокремлених структурних підрозділів університету. Абітурієнти радо йдуть навчатись до обраного ними вузу, адже Національний університет біоресурсів і природокористування України є одним із кращих, достойних вузів України.

     Двері НУБіП України завжди відчинені випускникам коледжу та молоді для надання допомоги у власному професійному виборі, професійному самовизначенні та формуванні орієнтирів на майбутнє. Як результат, абітурієнти отримують багато корисної та важливої інформації, що обов’язково стане у нагоді при вирішенні питання їх професійного вибору.
     Отож, шановні випускники, вибір за Вами! Дослухайтесь всіх, а в першу чергу – свого серця! Успіхів Вам у цій нелегкій справі!

Зробіть свій правильний вибір! Чекаємо на нове поповнення нашої великої студентської родини у НУБіП України.

Кнап Н.В.,
завідувач міжкафедральної навчальної лабораторії

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook