Міжнародний лісівничий досвід: у підготовці магістрів НУБіП України беруть участь вчені з різних країн світу

14 квітня 2021 року
     У контексті змін клімату більшість країн світу мають серйозні проблеми у галузі лісового господарства, пов’язані з погіршенням здоров’я лісів, виникнення великих пожеж та інших порушень у лісових екосистемах. Кожна країна світу розробляє стратегічні заходи для пом’якшення впливу кліматичних змін на ліси та удосконалює ведення лісового господарства і систему підготовки фахівців з лісівництва. Обмін досвідом між лісівниками різних країн світу відіграє ключову роль на шляху подолання глобальних проблем збереження лісів та розвитку сталого лісового господарства.

     Підготовка магістрів в ННІ лісового і садово-паркового господарства передбачає вивчення як провідного вітчизняного досвіду лісівництва так міжнародних інноваційних рішень для раціонального природокористування. Міжнародні наукові зв’язки НУБіП України та програми підтримки академічної мобільності, на кшталт Erasmus+, допомагають організувати навчальний процес за участі провідних іноземних науковців і практиків з лісівництва.

  

     У рамках програми Erasmus+ вчені з Варшавського університету природничих наук (Warsaw University of Life Sciences – SGGW) доктори Роман Войцік (Roman Wójcik) та Войцех Кедзьора (Wojciech Kędziora) проводять у квітні-травні серію лекцій про ліси та лісове господарство Польщі для магістрів ННІ лісового і садово-паркового господарства. Перша лекція відбулася у режимі онлайн 13 квітня за участі не лише студентів і співробітників лісового інституту, а й науковців факультету землевпорядкування. Наступна лекція запланована на 27 квітня, а у травні планується візит польських колег до НУБіП України для обміну науковим і практичним досвідом. Лісове господарство у Польщі та в Україні має багато спільного, що дозволяє обґрунтовано прогнозувати господарські та політичні рішення для різних сценаріїв розвитку.

     Серію лекцій про інвентаризацію лісів у Сполучених Штатах Америки, зокрема на прикладі Аляски, для магістрів-лісівників присвятив доктор Михайло Яцков (Mikhail Yatskov) з Тихоокеанської Північно-Західної наукової лабораторії Лісової Служби США та Університету штату Орегон (м. Корвалліс, Орегон). Національна інвентаризація лісів в Україні, поки що не набула розвитку, однак столітній успіх її реалізації у провідних країнах світу не залишає сумнівів про необхідність її запровадження.

     Наразі триває підготовка до проведення лекції проф. Анатолія Швиденка з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (IIASA, Австрія) на тему «Глобальні зміни та тренди у лісівництві». Анатолій Зіновійович є почесним професором НУБіП України та безперервно співпрацює з науковцями кафедр ННІ лісового і садово-паркового господарства.

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу
та лісового менеджменту

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook