В Університеті успішно та системно проводиться дистанційне навчання

2 листопада 2020 року
    Карантинні обмеження не є завадою для якісного та активного навчання студентів Університету. З 16 жовтня по 15 листопада 2020 року за наказом ректора Станіслава Ніколаєнка Університет перейшов на дистанційну форму навчання для всіх студентів денної та заочної форм навчання, а ця вимушена дія сталося на виконання рішення Кабінету міністрів України, рекомендаційного листа МОН України від 12.10.2020 р. №1/9-576 та з урахуванням умов адаптивного карантину й епідемічної ситуації в місті Києві.
 

     Дистанційне навчання студентів проходить системно та організовано згідно з розкладом занять, оприлюдненого на офіційній веб-сторінці університету: https://nubip.edu.ua/node/23920. Декани факультетів, директори ННІ, завідувачі кафедр Університету та усі науково-педагогічні працівники активно задіяні у проведення навчальних занять в дистанційному режимі. Окрім того, вони забезпечують, за потреби, проведення індивідуальних консультацій студентів бакалаврату та магістратури у період дистанційного навчання. Декани факультетів і директори ННІ щоденно моніторять організацію освітнього процесу у відповідних підрозділах та щотижнево звітують про результати моніторингу навчальному відділу Університету. Так, за іх даними в онлайн-режимі проводиться 99 % навчальних занять, а кількість студентів, які систематично працюють в дистанційном урежимі, становить 86 %. 

     Завдяки співпраці НУБіП України з кампанією Cisco, яка триває вже не перший рік, за ініціативи нашого ректора Станіслава Ніколаєнка, декана факультету інформаційних технологій Олени Глазунової та її команди викладачі та адміністративний персонал Університету отримали 900 акаунтів до Cisco Webex для онлайн проведення навчальних занять як лекційних, так і практичних у І семестрі 2020-2021 н.р. (обмежень у часі для одного сеансу немає) та проведення дистанційних засідань вчених рад, зборів колективів факультетів та ННІ, зустрічей зі старостами академічних груп і студентським активом.

Практичні, семінарські та лабораторні заняття, завдання для самостійної роботи, тестовий контроль знань із змістових модулів усіх понад 2400 навчальних дисциплін та інше студенти універеситету виконують на навчально-інформаційному порталі НУБіП України, де на сьогодні розміщено понад 4 тисячі електронних навчальних курсів дисциплін, з яких 1514 атестовано.
 

     Узагальнюється інформація про хід дистанційного навчання та використання інформаційного навчального порталу Elearn студентами Університету у І семестрі 2020-2021 н.р. за 9 тижнів навчальних занять з 25 серпня по 23 жовтня 2020 року за такими показниками:

1. Кількість користувачів за тиждень.

2. Кількість нових користувачів за тиждень.

3. Кількість сеансів роботи студента в Elearn.

4. Кількість сеансів на 1 користувача за тиждень.

5. Кількість переглянутих сторінок за тиждень.

6. Кількість переглянутих сторінок за 1 сеанс.

7. Середня тривалість сеансу в хвилинах;

8. Показник відмов, %.

     Таку інформацію щотижнево отримує та аналізує проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша і навчальний відділ від факультету інформаційних технологій (декан – Олена Глазунова), Центру дистанційних технологій навчання, який очолює Максим Мокрієв. До речі, у весняному семестр минулого навчального року під час дистанційного навчання проводилася така ж робота.

Кількість користувачів електронним навчальним порталом Elearn (а це як студенти, так і викладачі Університету) щомісячно зростає, починаючи з першого тижня навчальних занять семестру. На сьогодні таких користувачів вже 18464 особи – це всі студенти Університету денної та заочної форм навчання (яких майже 16 тисяч 550 осіб) та науково-педагогічні працівники, які створюють електронні навчальні курси дисциплін. У вересні 2020 р., на початку семестру, ця цифра становила 4817 осіб, тому що навчальний рік в Університеті розпочавсяв очному форматі, на середину вересеня вона вже зросла до 7506 осіб, і далі, з переходом студентів 2-4 курсів бакалаврату, а потім і 1 курсу бакалаврату та магістратурина дистанційну форму навчання, стрімко зрослаза 9 тижнів навчання на 282 %, порівняно з початком навчального року.
Прослідковується цікава та закономірна інформація щодо зростання щотижня кількості нових користувачів електронного навчального порталу. У серпні-вересні 2020 р. їх було 1884 та 2155 осіб відповідно.
Після успішного завершення вступної кампанії 2020 року ректором Університету Станіславом Ніколаєнком були підписані накази щодо зарахування на навчання нового поповнення першокурсників до бакалаврату та магістратури. І відразу ж кількість нових користувачів-студентів електронного навчальноого порталу зрозла з 2052 до 6512 осіб (з 21 по 25 вересня). Протягом останнього тижня навчання ця цифра становила 5681 осіб.
Позитивно вражає ще один показник, який досліджується щотижня – це кількість сеансів роботи за тиждень на навчальному порталі Університету. З початку семестру до сьогодні цей показник збільшився з 12646 до 104464 сеансів (за тиждень з 19 по 23 жовтня), тобто на 725 %! Найбільш активними у роботі на електронному навчальному порталі наші студенти та викладачі були у період 5 по 9 жовтня, коли число сеансів склало 104 844.
Цікавим є такий факт, що 1 користувач за тиждень має майже 6 сеансів. Якщо бути більш точнішим, то це 5,67 сеансів роботи на 1 користувача на навчальному порталі Elearnза тиждень, тобто кожного дня, включаючи суботу (або ж неділю). Це говорить про те, що студенти працюють за розкладом занять системно та щоденно, а у вихідні виконують завдання самостійної роботи. Ця цифра з початку семестру до сьогодні зросла на 115 %, або з 2, 63 сеансів на тиждень до 5,67.
Не може не вражати інформація щодо кількості переглянутих за тиждень сторінок навчальних матеріалів, що розміщені на порталі Elearn (1 434 212 сторінок), усіма користувачами. На початку І семестру 2020-2021 н.р. ця кількість становила 134 973 сторінок, коли користувачами порталу були лише студенти 2-4 курсів бакалаврату та 2 року навчання магістратури, далі вона суттєво збільшилася до 658 787, коли до навчання приступили студенти 1 курсу бакалаврату та 1 року навчання магістратури, а на сьогодні вона зросла майже у 10 разів (962%) – 1 434 212 сторінок за тиждень. Це свідчить про активну роботу студентів над навчальним матеріалом різних дисциплін.

     Такі статистичні дані активної роботи як студентів, так і викладачів не можуть не радувати керівництво Університету, також і деканів факультетів, директорів ННІ, навчальний відділ та й кожного викладача, зокрема. Хоча і проблеми, звичайно, є. Це і відсутність у певного числа студентів якісного інтернет-зв’язку або перебої з ним у населених пунктах, де вони проживають та навчаються дистанційно, і не у всіх, на жаль, є найсучасніша комп’ютерна техніка.Також слід зазначити, що нема нічого кращого, ніж очне навчання, живе спілкування з науково-педагогічними працівниками та друзями-одногрупниками. А під час дистанційного навчання студенти можуть домовитися та приїхати, за необхідності, на індивідуальні та групові консультації до викладачів, графіки яких є на кожній кафедрі.

 
Тож сподіваємося, що після завершення карантинних обмежень усі студенти та викладачі зустрінуться в Університеті та продовжать очне навчання у прекрасно обладнаних університетських лекційних аудиторіях та сучасних лабораторіях!
 А поки що успішного дистанційного навчання та здоров’я усім!
 
Оксана Зазимко,

заступник начальника навчального відділу 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook