Віковий ювілей: в університеті привітали професора Бориса Драганова

21 липня 2020 року
   В університеті відзначили 100-річчя з дня народження видатного вченого в галузі енергетики професора Бориса Драганова.

    Це знакова подія не лише для НУБіП, а й всієї країни, переконаний ректор Станіслав Ніколаєнко. Життя Бориса Драганова, як і всієї його сім’ї, - приклад служіння людству, державі, науці. Ювіляр і досі займає активну життєву позицію, висловлює свою професійну думку щодо розвитку нашого вишу і ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, зокрема. Велика людина, великий вчений, він і на десятому десятку не розтратив душевних сил і життєлюбства.

    Своєрідним підтвердженням і ілюстрацією слів очільника університету стала відеопрезентація життєвого шляху Бориса Драганова.

    Ми – в історичній миті: миті наукового і пізнавального дива, приєднався до вітань голова Наглядової ради НУБіП Микола Томенко. Лише в нашому університеті є діючий професор, який відзначив своє 100-річчя, тож віднині кожен день – це рекорд. А ще - пригадалися слова класика: Україна тільки тоді увійде в «золотий вік», коли всі ми почнемо жити в сімейній традиції і поважати старших. І сім’я Драганових тут чудовий приклад.

    Завітав привітати вчителя і знаний політик, голова Верховної Ради України двох скликань Олександр Мороз: Мені пощастило навчатися у професора Драганова. Нам, тоді молодим хлопцям, він показав зразок, яким має бути інженер: освічений, інтелігентний, стрункий Борис Драганов так майстерно читав лекції, що матеріал подавав доступно, а кінець теми завжди співпадав з дзвінком на перерву.

    За роки роботи ювіляр створив власну наукову школу і підготував для галузі багато професіоналів. Сьогодні це успішні люди, які прийшли привітати вчителя: президент асоціації «Теплиці України» Євген Чернишенко, голова правління ПрАТ «Київсільелектро» Василь Іванчук, завідувач кафедри Тернопільського національного педагогічного університету Валерій Федорейко, голова наглядової ради «ЮгЕнерго» Володимир Куковальський, а професори Ігор Шевчук (Німеччина) і Юрій Яцкевич (Канада) – надіслали відеовітання.

    Ще один учень професора, сьогодні радник міністра енергетики Олександр Трохимець передав ювіляру вітання від всього колективу Міністерства енергетики і вітальну адресу міністра та пригадав цікавий випадок: Якось Борис Харлампійович попросив нас, його студентів, перекласти на англійську мову свою наукову статтю. Ми з однокурсницею добряче попотіли, але зробили. Він запросив нас до себе додому на чай і сказав: обидва мої сини вільно володіють англійською, я просто хотів побачити, як ставляться до мене студенти…

    Вітання від президента НААН України Ярослава Гадзало і вищу відзнаку Національної академії аграрних наук України професору Драганову вручив теж його учень – директор Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Валерій Адамчук.

    Прийшли вшанувати іменинника й колеги - директор Інституту технічної теплофізики НАН України Юрій Снєжкін, директор Інституту промислової екології Олександр Сігал, голова Ради ветеранів НУБіП Дмитро Войтюк і, звісно, колектив ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. Від імені останнього його очільник Віктор Каплун висловив переконання, що 90-річчя інституту, яке відзначатиметься за два роки, святкуватимемо в такому ж колі.

    Більшу частину свого дитинства я бачив спину мого батька, який працював за письмовим столом, поки ми з братом гралися, пригадує успішний математик Олександр Драганов. Але, попри завантаженість, він завжди вмів вчасно і правильно щось нам сказати чи зробити. В нашому домі панували любов, мудрість і уміння прощати. Я дуже вдячний своїм батьками, які були і залишаються для мене взірцем.

    Дійсно, життєвий і професійний шлях Бориса Драганова – гідний приклад для наслідування. І святкування його 100-річчя – найкраща тому ілюстрація.

    Я щасливий від того, що мене оточили такою увагою у рідному університеті, дякуючи за численні вітання, сказав ювіляр. Пишаюся, що сьогодні знаходжуся зі всіма вами – гарними і успішними людьми та від щирого серця бажаю всім здоров’я і благополуччя.

Ірина Білоус

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook