Онлайн Весняна школа «На шляху до гарантування безпечності харчових продуктів: підходи у запровадженні та здійсненні Європейського контролю за безпечністю харчових продуктів»

3 травня 2020 року
     28-29 квітня 2018 року відбулася Весняна школа «На шляху до гарантування безпечності харчових продуктів: підходи у запровадженні та здійсненні Європейського контролю за безпечністю харчових продуктів» присвячена 100-річчю факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування України. Захід здійснювався в рамках реалізації проєкту Європейського Союзу Еразмус+ напряму Жана Моне – “Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС” у співпраці з Українською лабораторією якості та безпеки продукції АПК.



    Ця подія відбулася із урахуванням викликів сьогодення та завдяки належній стратегії розвитку університету щодо можливості дистанційного навчання, яка реалізувалася у попередні роки, та відповідної підтримки керівництва університету, а саме ректора Станіслава Ніколаєнка, першого проректора Ігоря Ібатулліна, проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука, вченого секретаря Оксани Барановської, директора ННЦ міжнародної діяльності Олександра Лабенка, начальника НДЧ Володимира Отченашко, декана факультету ветеринарної медицини Миколи Цвіліховського.  Окрема подяка декану факультету інформаційних технологій Олені Глазуновій та доцентам Андрію Блозві та Олені Кузмінській за технічний, інформаційний та консультаційний супровід даного заходу, що був реалізований із використанням корпоративного аккаунту Cisco Webex, який використовується нашим університетом уже понад 2 роки.

 

    У роботі Весняної школи взяли участь представник Міжнародного епізоотичного бюро (Париж, Франція), Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національного Еразмус+ офісу в Україні (проєкт ЄС), міжнародні та національні експерти з питань ветеринарії та безпечності харчових продуктів, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), ТОВ «Органік-Стандарт», швейцарсько-української програми “Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України”, Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК, науково-дослідних інститутів та вищих навчальних закладів України. Загалом слухачами заходу стало понад 170 осіб.

    Учасників конференції привітали Петро Крайнік, керівник напряму Жан Моне Національного Ерасмус+ офіс України та Валерій Ушкалов, доктор ветеринарних наук, проф., член-кор. НААН України, директор УЛЯБ АПК

    Сучасними змінами в законадавстві з учасникими конференції поділилися заступник начальника управління безпечності харчових продуктів і кормів, начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби України Оксана Новохатня.

     Валентина Шарандак, кандидат ветеринарних наук, уповноважений відділу розбудови потенціалу МЕБ доповіла про Міжнародні стандарти МЄБ у сфері безпечності харчових продуктів та наголосила на ролі ветеринарної служби країн у забезпеченні ветеринарного громадського здоров’я.

     Науковий директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Вероніка Мовчан висвітлила результати, отримані в дослідженнях із ключового аспекту Угоди про асоціацію та ПВЗВТ між ЄС та Україною в частині «Санітарні та фітосанітарні заходи» (СФЗ), що проводилися Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у 2019 році у фокус-групах із низкою представників зацікавлених сторін (уряд, бізнес, громадянське суспільство тощо) на основі стандартизованого набору запитань. Метою досліджень було отримати свіжі погляди на те, як на практиці впроваджуються Угоди про асоціацію та ПВЗВТ. Зокрема, було оцінено витрати та переваги впровадження СФЗ ЄС для фермерів та сфери харчової промисловості, прогрес у впровадженні законодавства, прогрес у створенні інфраструктури, лабораторій, "компетентних органів", Прогрес у впровадженні СФЗ на фермах та підприємствах харчової промисловості, поінформованість про винятки для малих сімейних ферм та місцевих ринків, поінформованість щодо визнання ЄС відповідності СФЗ окремими фермерськими / харчовими підприємствами, скасування стандартів ГОСТ. Було відзначено більший інтерес і прогрес у застосуванні нових стандартів СФЗ серед великих господарств і підприємств харчової промисловості, і, звичайно, серед орієнтованих на експорт підприємств. Крім того, виявилось, що рівень поінформованості про винятки для різних категорій підприємств (дуже маленькі сімейні ферми, місцеві ринки тощо) є недостатнім. Стандарти СФЗ ЄС є дорогими для впровадження, але вважається, що ці витрати компенсуються вигодами від доступу на міжнародний ринок та підвищенням якості продуктів харчування для внутрішніх та експортних ринків, принаймні в довгостроковій перспективі, хоча в Україні вигоди спостерігаються вже зараз.

     Надзвичайно цікавою, актуальною і корисною для учасників стала доповідь Віталія Башинського, радника голови Ради директорів союзу птахівників України, експерта ФАО та голови Громадської Ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо особливостей функціонування державного контролю безпечності харчових продуктів за кризових умов. В своєму зверненні він наголосив на необхідності збереження умов для роботи операторів ринку харчової галузі та розумінні важливості саме консультаційної та дорадчої функцій задля сталого забезпечення виробництва безпечних харчових продуктів належної якості.

   Розпочата попереднім доповідачем тема була підтримана завідувачем кафедри ветеринарно-санітарного інспектування, доктором ветеринарних наук, доцентом Маріаном Сімоновим (Львівський національний ун-т ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького) щодо протидії кризовій ситуації, пов'язаній із харчовими продуктами.

 

   В другій частині першого дня Весняної школи Оксаною Хіцькою, канд.вет.наук, доцентом Білоцерківського національного аграрного університету було висвітлено Європейські практики та удосконалення вітчизняної підготовки фахівців ветеринарної медицини щодо безпечності та якості харчових продуктів. А Лідер Модуля, доктор вет. наук, професор кафедри ветеринарної гігієни ім. А.К. Скороходька НУБіП України Ольга Якубчак розповіла про шляхи гармонізації ветеринарної освіти в Україні та актуальні аспекти безпечності харчових продуктів у програмі підготовки фахівців напряму «Ветеринарна медицина» за спеціальностями 211 «Ветеринарна медицина» та 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» факультету ветеринарної медицини НУБіП України.

 

     Міна Барова, експерт з питань ветеринарії та безпечності харчових продуктів, що є давнім партнером нашого проєкту, наголосила на особливостях інструментів державного контролю безпечності харчових продуктів - інспекції та аудиті. Особливо відзначила значний прогрес Держпродспоживслужби у застосуванні європейского підходу до контролю з боку держави.

 

     Директор УЛЯБ АПК Валерій Ушкалов, доктор ветеринарних наук, проф., член-кор. НААН України наголосив на важливості ролі лабораторій у моніторингу безпечності харчових продуктів та продукції АПК в Україні, можливостях Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК та розповів про проблеми, що виникають у діяльності лабораторії.

    Людмила Іщенко, завідувач науково-дослідного відділу молекулярно-біологічних досліджень, кандидат ветеринарних наук УЛЯБ АПК здійснила порівняльну оцінку регулювання обігу ГМО в Україні та Європейському Союзі.

    Координатор Модуля, кандидат біол.наук, доцент кафедри ветеринарної гігієни ім. А.К. Скороходька НУБіП України Галабурда Марія наголосила на новій європейській стратегії щодо безпечності харчових продуктів «від лану до столу» та законодавчих змінах, що відбуваються в Європейському Союзі.

   Про актуальні аспекти реєстрації засобів захисту рослин в Україні в умовах євроінтеграційних процесів доповіла Світлана Хижняк, доктор біологічних наук, професор УЛЯБ АПК.

  Другий день роботи Весняної школи складався із двох сесій. Перша – була присвячена Органічній галузі виробництва харчових продуктів.

    Представник ТОВ «Органік-Стандарт», єдиного сертифікаційного органу в Україні фахово та детально розповів учасникам школи про сертифікацію виробництва органічних продуктів та запровадження європейських вимог в Україні. Учасники також мали змогу ознайомитися із доповіддю координатора органічного компоненту швейцарсько-української програми “Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України” Наталії Прокопчук, яка, на жаль, не змогла особисто долучитися до участі в заході. Її презентація присвячена розвитку органічного ринку в Україні і світі висвітлювала важливість участі держави у сприянні даній галузі та містила ряд корисних посилань на інформаційні ресурси.

     Родзинкою даної сесії стала участь представника органічного бізнесу Валентина Обштира (ТОВ «Старий Порицьк»), який також наголосив на особливостях ведення органічного сільськогосподарського виробництва та важливості державної підтримки даної галузі.

    Про благополуччя тварин за органічного вирощування доповіла в.о. завідувача кафедри ветеринарної гігієни тварин ім. А.К. Скороходька НУБіП України, канд. ветеринарних наук Марія Кучерук.

 

    Марія Галабурда, наголосила на пріоритетах ЄС щодо органічного виробництва та перспективах розвитку цієї галузі.

    Особливий інтерес і захоплення викликала доповідь менеджера компанії БІОМІН Україна Олега Конкса про стратегії зниження стійкості до протимікробних препаратів за результатами «RESIST Проєкт», учасником якого була компанія Біомін.

    Теоретичні основи та практичне застосування методів контролю гігієнічних показників, вмісту патогенних мікроорганізмів та алергенів під час виробництва харчових продуктів представив Павло Футерник, канд. біол. наук, директор ТОВ РОМЕР Лабс Україна.

     Ольга Якубчак, доктор вет. наук, професор кафедри ветеринарної гігієни ім. А.К.Скороходька НУБіП України, Лідер Модуля розповіла учасникам про особливості впровадження GMP на прикладі належної практики в бджільництві, за результатами науково-методичної роботи, виконаної спільно із Анною Єрмак, головним спеціалістом відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України.

    По завершенню заходу учасникам було запропоновано заповнити анкети задля оцінки результатів проведеного заходу. Участь в опитуванні взяло 110 слухачів. Необхідно відзначити, що всі учасники залишили схвальні відгуки, а на думку організаторів, свідченням досягнення мети була висока відвідуваність – близько 170 учасників першого дня та понад 130 слухачів наступного дня роботи Весняної школи.

    До анкети учасників також були додані питання стосовно їх оцінки ефективності та переваг дистанційних освітніх заходів.

 

Довідково:
     Весняна школа в рамках Модуля Жана Монне "Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС" має такі цілі:

  • надати всебічну, актуальну та об'єктивну інформацію про контроль за безпечністю харчових продуктів у ЄС та про відповідне національне законодавство для узгодження та ефективного вирішення ризиків, пов’язаних з безпечністю харчових продуктів та кормів;
  • створити аналітичний та дослідницький потенціал у сфері контролю за безпечністю харчових продуктів у ЄС та Україні;
  • співпрацювати з іншими установами для розгляду політики ЄС з безпечності харчових продуктів, як мультидисциплінарне дослідження, яке буде сприяти інноваційній діяльності в галузі викладання та досліджень;
  • підвищити обізнаність щодо питань та завдань, які підлягають виконанню ЄС у цілому, держав-партнерів та, зокрема, України; особливу увагу зосереджено на офіційному контролі за безпечністю харчових продуктів (аудит та інспекція), аналізу мікробіологічних ризиків, контролю органічного виробництва, ризиків для здоров'я, пов'язаних з харчовими продуктами.

Марія Галабурда

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook