14 березня – День українського добровольця

14 березня 2020 року
     Постановою № 1822 Верховної Ради України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, підвищенню суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань було прийнято рішення «Про встановлення українського дня добровольця» (14 березня 2017 р.). Саме добровольці першими стали на захист Української незалежності в 2014 р. проти російського агресора, як це робили їх пращури: руські воїни, козаки, УПівці, українці в радянській армії.

     Хоч це Свято і є новим для національного календаря України, проте явище, якому воно присвячене, споконвіку супроводжує український народ – гуртуватися при спільній загрозі. Недаремно існує народна мудрість: «Моя хата скраю – ворога першим зустрічаю!». Яскрава національна риса і традиція українського народу – бути небайдужим до свого сьогодення та майбуття, до долі своїх дітей, честі і пам’яті своїх славних батьків.


Пам'ятна монета – День українського добровольця

     Череда сучасних подій, які підштовхнули офіційні державні структури до створення цього Дня, ще далека від завершення. Вони мали свій початок з глибокої підготовки «братнім» північним сусідом чергової агресії і окупації українських земель. З кінця 2013 р. і особливо з 20-х чисел лютого 2014 р. це вже було неможливо приховати. Почалася окупація Кримського півострова.

     Часу на повноцінну офіційну координацію для повномасштабної протидії цій агресії просто не було, тим більше, що агресор став шантажувати світове співтовариство нанесенням ядерних ударів по території Європи та України. У цей, один з найскладніших для країни і світу моментів історії, Україні першими на допомогу прийшли саме українські добровольці, яким активно допомагали та яких забезпечували українські волонтери.

Щербина В. Г. Випускник факультету аграрного менеджменту

     У пояснювальній записці до Постанови Верховної Ради України № 4261 «Про встановлення Дня українського добровольця» повідомляється, що саме в цей день – 14 березня 2014 р. на полігоні в Нових Петрівцях уже більше як 500 бійців самооборони Майдану (Народного Віче) почали підготовку до участі в боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність України. Не стали осторонь і працівники та студенти НУБіП України, понад 100 чол. стали на захист Батьківщини!


Перший справа: Дейнега О. Г. Випускник факультету механізація сільського господарства

     Агресор став стрімко втрачати ініціативу, а захоплені населені пункти східної України стали звільнятися від загарбника. Це дало необхідний час нашим доблесним українським військовим частинам і державі організувати ефективну систему і лінію оборони від регулярної російської армії на лінії кримського перешийка і більш ніж 400 кілометрів східних кордонів, через які і почалося криваве військове вторгнення. Агресор був зупинений, захопивши тільки частину донецької та луганської областей.


Кулініч В. М. Випускник факультету землевпорядкування

     Важливою датою є 23 грудня 2019 р., коли Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам з-поміж учасників антитерористичної операції», яким врегульовано надання статусу учасника бойових дій добровольцям. Закон передбачає надання статусу УБД тим, хто брав участь в АТО не менше 30 календарних днів (зокрема за сукупністю днів перебування).

     Варто згадати про бойові втрати, які приніс ворог: починаючи з 1 січня 2020 року, 35 чол. загинуло в зоні проведення бойових дій станом на 12 березня 2020 р. Війна призводить до непоправних наслідків і на мирній території України: зазнавши психологічних та фізичних травм, несумісних із життям, гинуть демобілізовані. Наразі тільки за цей рік померло 36 демобілізованих бійців.

Боротьба триває!

АНОНС
14 березня відбудуться заходи з нагоди Дня українського добровольця

     У суботу, 14 березня 2020 року, о 10:00 у Києві, на площі перед Михайлівським Золотоверхим собором відбудуться заходи з нагоди Дня українського добровольця. Під час урочистостей заплановано покладання квітів до Стіни пам’яті загиблих за єдність України біля Михайлівського Золотоверхого собору та вручення посвідчень учасника бойових дій представникам добровольчих формувань.
     У заході візьмуть участь:

  1. Сергій Бесараб – Міністр у справах ветеранів України;
  2. Віталій Кличко – Київський міський голова;
  3. Анна Коваленко – Заступник керівника офісу Президента України;
  4. Микола Коханівський – голова Проводу Добровольчого руху Організації українських націоналістів, перший командир Добровольчого батальйону ОУН;
  5. Дана Виноградова – представник Добровольчого Українського Корпусу Правий Сектор;
  6. Олег Куцин – командир батальйону «Карпатська Січ»;
  7. Добровольчі підрозділи.

10:00 – покладання квітів до меморіальних стел загиблим учасникам АТО/ООС та Героям Небесної Сотні з нагоди Дня українського добровольця (сквер ім. М. М. Попудренка);
12:00 – 12:45 – автопробіг «у пам’ять про добровольців» з Михайлівської площі, через Майдан Незалежності та вул. Хрещатик – Європейська площа – вул. Грушевського 30/1;
14:00 – 18:00 – відзначення Дня Українського Добровольця у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України (приміщення № 117) вул. Грушевського 30/1;
14:00 – урочиста частина із шикуванням батальйону НГУ ім. С. Кульчицького на Майдані Незалежності та виступи Голови Верховної Ради України, добровольців волонтерів, представників патріотичних організацій, які формували перші добровольчі батальйони;
16:00 – Освячення ікон в НЦДКС «Український дім» та передача представникам батальйонів, що на передовій;
17:00 – вшанування загиблих покладанням квітів та запалення лампадок до світлини воїнів, що віддали життя за Україну в зоні АТО (біля Національного військово-історичного музею України).
     Протягом березня в Інституті національної пам’яті проходитимуть виставки до дня українського добровольця «Воїни» в школах міста Києва – це 24 розповідей про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Експозиція дає змогу зазирнути в минуле та подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні історичні епохи. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

З Днем українського добровольця!
Ставмося з повагою до наших захисників!

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook