Еберхард Хаунхорст прочитав відкриту лекцію для студентів, викладачів та практикуючих ветеринарних лікарів

19 грудня 2019 року
    18 грудня 2019 року на факультеті ветеринарної медицини відбувся Міжнародний навчально-науковий семінар для студентів, аспірантів та молодих вчених «Європейський досвід контролю транскордонних емерджентних інфекцій тварин». На семінарі були присутні науково-педагогічні працівники, аспіранти, магістри, гості з інших вузів та студенти факультету ветеринарної медицини.

     В черговий раз на запрошення факультету ветеринарної медицини і кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи в рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог (APD)» завітав президент земельної служби Нижньої Саксонії з питань захисту споживачів та безпечності продуктів харчування (LAVES) Німеччина професор Еберхард Хаунхорст.

     Наш колега та добрий друг приїхав з певною місією та цілями. Спочатку відбулась презентація навчального посібника, який підготував україно-німецький авторський колектив (Віталій Недосєков, Еберхард Хаунхорст, Віталій Ситнік, Віктор Шевчук, Максим Жуковський).

     Потім професор Хаунхорст прочитав відкриту лекцію для студентів, викладачів та практикуючих лікарів на тему: «Біобезпека та добробут тварин – європейські вимоги до тваринницьких підприємств та перспективи для України».

     Еберхард Ханхорст розказав про структуру та завдання своєї служби; про профілактичні заходи, які проводить Німеччина для того, щоб не допустити занесення інфекційних хвороб на територію країни; про заходи біобезпеки на підприємствах; про програму раннього розпізнавання та моніторингу інфекційних хвороб та інше.

     Приємно здивував рівень підготовки LAVES до можливого спалаху АЧС, вже готові детальні плани та резервний фонд фінансування, закуплено необхідне обладнання, матеріали для будівництва огорожі навколо зони спалаху та інформаційні плакати. Також неодноразово проводились тренування його служби на випадок занесення АЧС. Німецька педантичність та рівень підготовки просто вражає.

     Дана тема виявилась досить цікавою для учасників семінару. Професору Хаунхорсту було задано багато запитань. Оскільки, наразі, в України напружена епізоотична ситуація щодо АЧС і сказу, а системи, подібні до німецької, також ефективно працюють і в інших країнах (Нідерланди, Бельгія). Для України можливо адаптувати таку систему для забезпечення відшкодування, щоб зокрема в існуючій ситуації щодо поширення АЧС надати власникам тварин більше гарантій при відшкодуванні і, таким чином, гарантувати їхню економічну безпеку.

     Після лекції професор Еберхард Хаунхорст завітав на кафедру епізоотології та організації ветеринарної справи до оновленої навчальної лабораторії, де відбулась зустріч з деканом факультету ветеринарної медицини Миколою Цвіліховським, завідувачем кафедри Віталієм Недосєковим та науково-педагогічними працівниками кафедри.

     Було організовано імпровізований круглий стіл, де розглядались різні питання. Зокрема, і поглиблення співпраці між факультетом ветеринарної медицини,  службою Нижньої Саксонії з питань захисту споживачів та безпечності продуктів харчування (LAVES) і Вищою ветеринарною школою Ганноверу. Було визначено поетапні напрями роботи. Один із них – це відвідування представниками факультету ветеринарної медицини землі Нижньої Саксонії для ознайомлення із структурою та роботою Служби з питань захисту споживачів та безпечності продуктів харчування (LAVES), Ганноверського університету та інше. Також декан факультету Микола Цвіліховський запросив Еберхарда Хаунхорста та його колег на Міжнародну науково-рактичну конференцію, присвячену сторічному ювілею факультету ветеринарної медицини, що відбудеться у жовтні 2020 року.

Максим Жуковський

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook