Жінки в агро - майбутнє України!

18 грудня 2019 року
     17 грудня 2019 року факультетом аграрного менеджменту НУБіП України було організовано спільний просвітній захід "Жінки в агро - майбутнє України" за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, посольства Австрії в Україні, асоціацій "Дунайська соя" та "Український клуб аграрного бізнесу".

 

     Зустріч розпочалась з вітального слова від представниці організаторів заходу - Олени Ковтун, координатора міжнародної діяльності факультету аграрного менеджменту НУБіП України.

     Надалі слово було надано Оксані Просоленко, директору Асоціації "Дунайська соя", співорганізаторам та ініціаторам даної зустрічі.

     Пані Оксана представила присутніх і розмова розпочалась.

     З презентацією виступила пані Габріелє Газельсбергер, торговий радник Посольства Австрії в Україні.

     Вона поділилась цікавими фактами про залучення та діяльність жінок в агро в Австрії, зокрема, про те, що 28 тис ферм в Австрії очолюють жінки при загальній кількості населення Австрії біля 9 млн. осіб. У 2016 році було проведено опитування, результати якого показали, що 99% опитаних жінок-фермерів не бажають змінювати свою діяльність та продовжуватимуть свою діяльність в агро. Пані Габріелє розказала про цікаві проекти, які були започатковані жінками - це і органічні та туристичні ферми, проекти з розробки та виготовлення органічних продуктів харчування тощо. Значна увага була також надана в розмові щодо сучасних трендів та мега трендів у харчовій промисловості - це і органічна їжа, дослідження щодо продукції без ГМО, приготування продуктів харчування, що до цього виготовлялись виключно з м'яса, а тепер - виключно рослинного походження (в тому числі і відомий на весь світ віденський шніцель). Пані Габріелє закликала присутніх думати про Австрію як фермерську органічну та туристичну країну.

     Наступною до слова була запрошена пані Олена Ковальова, ексзаступниця Міністра аграрної політики та продовольства України у 2015-2019 рр.

     Вона зупинилась на питаннях зайнятості в сільській місцевості, також поговорили про продовольчу безпеку, про пояси голоду, клімтичних біженців і про те як Україна може і повинна використати свій потенціал в глобальному світі. Пані Олена зазначила, що на відміну від Австрії, в Україні лише до 10% фермерських господарств перебуває в управлінні жінок. І, на відміну від світових трендів, програми підтримки жінок-фермерів в Україні поки що немає. Можливо, після зміни акцентів з вікриття ринку землі в Україні, відкриються і програми підтримки жінок-підприємців в агро.

     Надалі до дискусії долучились Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України та Антоніна Скляренко, керівник Асоціації бобових України.

  

     Підтримуючи розповіді запрошених гостей, пані Оксана Просоленко, очільниця Асоціації "Дунайська соя", також розказала про свій шлях в агро, про те, як вона знаходить комунікацію із поколінням Z - зокрема, зі своєю 16-ти річною донькою та про те, що робота в агро - це круто, інноваційно та перспективно.

     Безперечно, до обговорення долучились і представники студентства. Зокрема, Беата Козельська, студентка проекту "Агрокебети", розказала свій життєвий шлях і що саме її підштовхнуло до того, щоб навчатись за цією програмою на факультеті аграрного менеджменту НУБіП України.

     Заключним гостьовим спікером заходу стала пані Інна Мєтєлєва, заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, членкиня Ради роботодавців факультету аграрного менеджменту НУБіП України. Вона розказала свій життєвий шлях і як змінено було графік життя у зв'язку із новою посадою. 

     Цікавою також була інформація пані Інни про нові можливості, які відкриваються для студентів з огляду на започаткування нових проектів.

  

     Аудиторія періодично долучалась до дискусіїї. Зокрема, активним учасником стала пані Ірина Титарчук, доцент кафедри фінансів економічного факультету НУБіП України.

     Заключним аккордом проведеного заходу стало спільне фото учасників проведеного заходу. 

     Тож новий вектор організації зустрічей з цікавими особистостями на факультеті аграрного менеджменту НУБіП України започатковано. Будемо інформувати Вас про наступні кроки.

  

  

  

Олена Ковтун,

доцент кафедри адміністративного

менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook