Співробітники кафедри загальної, органічної та фізичної хімії презентували результати наукових досліджень за 2019 рік

14 грудня 2019 року

Науково-технічна рада НДІ рослинництва та ґрунтознавства під головуванням Галини Ковалишиної завершила 2019 рік обговоренням результатів наукової діяльності у рамках наукових проектів, які фінансуються Міністерством освіти і науки України.

Наукові дослідження колективу авторів представила Ольга Кочкодан як керівник теми.  В роботі досліджено адсорбцію індивідуальних поверхнево-активних речовин та їх бінарних сумішей на межі поділу фаз водний розчин-пористий гідрофобний вуглецевий сорбент. Встановлено вплив на адсорбційні властивості сумішей хімічної природи поверхнево-активних речовин, їх співвідношення в розчині, температури.

Здобутки колективу авторів за результатами наукової роботи (керівник Лідія Ковшун)  представили Наталія Терещенко та Олена Хижан. В роботі досліджено  вплив фізико-хімічних умов процесу екстракції ксенобіотиків (пестицидів, поліциклічних ароматичних вуглеводнів) з рослинної сировини. За допомогою методу твердофазної екстракції із застосуванням сумішей солей і сорбентів на основі активованого вугілля, первинного вторинного аміну, досягнуто очищення витяжок від коекстрактивних речовин (пігментів, жирних кислот, органічних кислот, ліпідів і білків); окремо досліджено процес очищення олії від ксенобіотиків та отримання матриці рослинної олії, встановлено оптимальні умови вилучення ксенобіотиків з екстракту олієвмісної рослинної продукції. 

 

Доцент кафедри

Роман Жила

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook