Організація дуальної форми навчання на факультеті землевпорядкування

2 грудня 2019, 10:10
     Колектив факультету землевпорядкування постійно наголошує на тому, що їхні випускники затребувані на ринку праці. Доказом того є те, що більш ніж 50% студентів починають "підпрацьовувати" за фахом вже після виробничої практики 3 курсу, а магістри навіть мають можливість обирати пропозиції з працевлаштування на вибір. Діапазон пропозицій також вражає – від державних до приватних землевпорядних організацій, від науково-дослідних установ до агрохолдингів та газовидобувних компаній. Запити на кваліфікованого фахівця величезні. І найбільш кмітливі роботодавці знають, що працівників варто шукати ще під час їхнього навчання!

     Безумовно, визначну роль тут відіграла Рада роботодавців факультету землевпорядкування, яка вже п'ятий рік функціонує при факультеті. Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков переконаний, що тільки надійна зв'язка роботодавці-університет-студенти забезпечуватиме замкнутий цикл підготовки висококваліфікованого фахівця. Такі компанії як ПрАТ «Систем Солюшнс», ТОВ «ЕЛНАВ», ТОВ «КАЙЛАС А», «ABRIS Design Group» регулярно знайомлять майбутніх землевпорядників та геодезистів із новими технологіями, приладами, обладнанням, проводять для них майстер-класи, організовують цікаві конкурси тощо, але й самі придивляються до кращих – пропонують їм роботу. З батьківською опікою піклується про підготовку студентів і Всеукраїнська громадська організація «Асоціації фахівців землеустрою України» на чолі з її головою Анатолієм Полтавцем. До її складу входить більш ніж 80 компаній і понад 500 сертифікованих інженерів-землевпорядників в яких студенти проходять практику, стажування і працевлаштовуються. Не відстають від пропозицій і науково-дослідні установи. Так, наприклад в.о. директора Інституту землекористування Національної академії аграрних наук України Йосип Дорош запросив на роботу до установи майже 20 студентів 3-4 курсів та магістратури, а директор комунального підприємства "Київський інститут земельних відносин" Ігор Долинський залучив до інституту переважно магістрів.
     Таким чином, студенти старших курсів, які досягли успіхів у навчанні та знайшли гідну роботу за спеціальністю, можуть навчатись за дуальною формою, обираючи індивідуальний графік навчання. При такому способі організації навчання, освітня програма повністю засвоюється студентами самостійно за допомогою технологій дистанційного навчання, а викладачі факультету теж підтримують таку форму навчання і йдуть на зустріч таким студентам, але при цьому не зменшуючи вимог до знань з предметів.

     Нині на факультеті землевпорядкування за дуальною формою навчаються 18 студентів. З них чотири бакалаври 4 курсу і 14 студентів магістратури. Попередньо від підприємств та установ, в яких вони працюють, надійшли листи-підтвердження роботи за фахом, на основі чого й були сформовані індивідуальні графіки навчання.
     – Така форма навчання є досить зручною, оскільки є можливість як навчатися так і працювати за фахом, – розповідають Михайло Потьомко та Дмитро Рудякевич, студенти магістратури другого року навчання, які працюють у ТОВ «Геоекосистеми». До речі, директор даного підприємства Марія Кульбіда, схвально оцінює дуальну форми навчання, оскільки навчання студентів проходить без відриву від виробництва. А тематика магістерських робіт Михайла і Дмитра теж пов'язана з роботою, що вони виконували на підприємстві. Так, наприклад Дмитро Рудякевич досліджував "Особливості створення тривимірної моделі фасаду будівлі Кабінету Міністрів України по вул. Михайла Грушевського 12/2 із застосуванням сучасних геодезичних технологій", а Михайло Потьомко здійснював геодезичний супровід робіт по реконструкції історико-культурної будівлі (тема магістерської роботи: "Особливості геодезичного забезпечення реконструкції Св. Покровської церкви Подільського району м.Києва"). Свої дослідження вони вже завершили і разом з керівником представлять їх наступного тижня на розсуд екзаменаційної комісії.

  

     Олена Охріменко магістр першого року навчання. Вона обрала для написання магістерської роботи кафедру земельного кадастру (науковий керівник доцент Наталія Мединська). Паралельно навчанню за індивідуальним графіком вона працює інженером у КП «Київський інститут земельних відносин» при КМДА. У більшості, займається розробкою технічної документації з інвентаризації земель в місті Києві. До речі, нинішній уряд поставив інвентаризацію населених пунктів одним з пріоритетних завдань для землевпорядної та містобудівної галузі. Адже неможливо завершити децентралізацію, не маючи облікових даних про нерухоме майно. Олена вже має певні напрацювання до магістерського дослідження на тему: «Інвентаризація земель в межах кадастрового кварталу великого міста (на прикладі м. Києва)». Зібрано й проаналізовано картографічні джерела, опрацьовано нормативно-правову й законодавчу базу, а сама магістрантка є співрозробником понад 10 технічних документацій, які проходять стадію затвердження у відповідних органах. Її керівник зазначає, що з такими магістрами працювати набагато легше, адже вони з першого дня навчання, маючи величезну практичну базу, ціленаправлено займаються дослідженням. Її колега по роботі і навчанню Антон Степанківський переважно залучений до геодезичних знімань 3D сканером і тема його магістерської роботи теж присвячена даному питанню. Назар Грабар та Аліна Єфимова працюють інженерами у ТОВ "Земспецпроект груп". Назар більше часу проводить в полі виконуючи геодезичні зйомки, тоді як Аліна займається більше камеральними роботами та оформленням технічної документації і проектів землеустрою (переважно соцоб'єктів столиці). Ірина Піддубняк навчається у магістратурі за індивідуальним графіком і паралельно працює землевпорядником у ТОВ "Український центр екології ґрунтів", а її колеги Андрій Аксьон та Костянтин Петровець працюють на посадах геодезистів у ПАТ "Науково-виробничий комплекс "Курс".

     Андрій Ярошинський теж цього року вступив до магістратури. І одразу ж за рекомендацією декана звернувся щодо працевлаштування в компанію ТОВ «АгроПраво». Дана компанія надає комплекс послуг з обслуговування і управління земельним банком, вирішення проблем у сфері земельних відносин, оформлення майнових прав на нерухомість та землю. Протягом трьох тижнів Андрій проходив стажування, знайомився з тонкощами роботи. Після успішного завершення стажування він приступив до виконання проекту аудиту і створення картографічної основи земельного банку компанії «Ерідон», яка має в своєму активі більше 40 тис. га землі.
     – Швидко адаптуватися до роботи мені допомогли знання набуті під час навчання у бакалавратурі факультету землевпорядкування. Корисним також став досвід у роботі із програмним забезпеченням Digitals, про який я вперше дізнався на факультеті, – зазначає Андрій.

  

  

  

     До речі, багато студентів магістратури також працюють за спеціальністю але навчаються за класичною формою, адже розклад оптимізований і для цього – лише 18 годин тижневого аудиторного навантаження. Це дає можливість студентам протягом трьох днів відвідувати заняття, а решту часу працювати на виробництві, закріплюючи теоретичні знання.
     Тому ми з впевненістю можемо сказати, що студенти, які отримали дозвіл навчатися за індивідуальним графіком не витрачають свій час марно. Набираються практичного досвіду, збирають заздалегідь матеріали для магістерської роботи, отримують такий бажаний досвід роботи, офіційне, що не менш важливо, працевлаштування та постійне спілкування в колі кращих виробничників галузі, а факультет намагається йти в ногу з часом формуючи якісного конкурентоздатного фахівця в галузі геодезії та землеустрою.

Олександр Шевченко,
заступник декана факультету землевпорядкувння

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook