Факультетом землевпорядкування виконано топографо-геодезичні вишукування для будівництва спортивного комплексу НУБіП України

27 жовтня 2019, 13:23
     Одним із пріоритетних завдань на 2020 рік, прийнятих вченою радою НУБіП України 28 серпня 2019 року, є завершення будівництва спортивного комплексу на базі існуючого модуля для сільськогосподарської техніки, розміщеного поряд з навчальним корпусом №11.

 

     Даному питанню ректор університету Станіслав Ніколаєнко приділяє особливу увагу і жодне засідання ректорату не проходить без звіту проректора з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка про хід його виконання. 

     Важливою складовою робіт з будівництва та реконструкції будівель і споруд є своєчасне та якісне їхнє геодезичне обслуговування. Тому ректоратом університету було поставлено перед факультетом землевпорядкування завдання – провести топографо-геодезичні вишукування, необхідні для будівництва спортивного комплексу. На його виконання, деканом факультету землевпорядкування Тарасом Євсюковим, було відібрано найкваліфікованіших у даній сфері фахівців – доцентів кафедри геодезії та картографії Олексія Жука, Олександра Шевченка та Івана Опенька. Також до геодезичної бригади було вирішено долучити магістрів першого року навчання Євгенія Лазаренка, який активно допомагав проводити всі види знімання, та Дар’ю Шишову, яка виконала всю камеральну роботу включно до побудови планово-картографічної основи.

  

     Протягом кількох тижнів бригадою було проведено детальні геодезичні знімання об’єкту, зокрема: побудовано знімальну планово-висотну геодезичну мережу за допомогою GNSS технологій; виконано детальне топографо-геодезичне знімання існуючої ситуації і рельєфу з використанням електронного тахеометра Leicа TCR 1205; укладено топографічний план в масштабі 1:500, необхідний для розроблення проектної документації з реконструкції споруди під спортивний комплекс; виконано лазерне сканування об’єкту нерухомості (за допомогою лазерного сканера Leicа); визначено позначки зрізів фундаментів опор за допомогою цифрового нівеліра Sokkia SDL50; проведено аерофотознімання території за допомогою квадрокоптера DJI Matrice 100.

  

     Успішно проведені топографо-геодезичні вишукування на території лабораторного модуля та укладені за їхніми результатами матеріали були передані будівельникам. Отримані в результаті знімання моделі можуть використовуватися для благоустрою та озеленення прилеглої території, контролю геометричних параметрів об'єкта, розрахунку обсягів будівельних матеріалів і робіт тощо. Крім того, отримані результати вишукувань будуть покладені в основу виконання магістром кафедри геодезії та картографії Євгенієм Лазаренком (науковий керівник доц. Шевченко О.В.) магістерського дослідження, тематика якого буде і пов'язана із топографо-геодезичним забезпеченням робіт з будівництва спортивного комплексу НУБіП України.

Іван Ковальчук,
завідувач кафедри геодезії та картографії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook