Обговорені актуальні питання біобезпеки, Пест Контролю та Пест Менеджменту

24 вересня 2019 року
     18 вересня 2019 року в Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся семінар «Регулювання хвороботворних організмів на урбанізованих територіях. Гармонійні підходи», організованого УЛЯБП АПК спільно з Центром Пест Контролю і Пест Менеджменту НУБіП України.

     Серед учасників семінару були представники державних організацій, науки, громадських організацій та бізнесу.

     Були обговорені актуальні питання біобезпеки. Зокрема піддано аналізу загальні питання, такі як стан реалізації державної політики у сфері забезпечення біологічної безпеки, транскордонного поширення шкідників та ризиків перенесення/розповсюдження ними збудників хвороб людини і тварин, проблеми регулювання обліку/обігу біоцидів та оцінка ризику для людей, тварин, навколишнього середовища.


     Серед прикладних проблем піднімались питання стосовно шляхів співпраці громадських організацій з органами виконавчої влади та правоохоронними органами у сфері екологічної безпеки; необхідність запровадження стандартів безпеки харчових продуктів (ISO 22000: 2018, BRC, IFS тощо) та перевірки їх дотримання в зв’язку з підвищенням кількості спалахів харчових отруєнь та захворювань з харчовим ланцюгом передачі; поширення заразних захворювань в організованих колективах, зокрема серед військовослужбовців в зоні ООС; досвід запровадження стандарту UNI EN 16636: 2015 (боротьба зі шкідниками - вимоги та навички) у вітчизняних підприємствах та сертифікації компаній з боротьби зі шкідниками; перспективи запровадження інтегрованого та цифрового Пест Контролю в найближчому майбутньому; доцільності розбудови лабораторної мережі призначеної для моніторингу біологічних загроз.


  

     У підсумку учасники заходу підкреслили важливість піднятих на семінарі питань, акцентували увагу на доцільності удосконалення законодавства України, що регулює питання біологічної безпеки та біологічного захисту. Зокрема, стосовно розширення поняття «Біобезпека та біозахист», включивши аспекти продовольчої безпеки, хімічної безпеки, тощо. Відповідно, заходи щодо «Пест Контролю і Пест Менеджменту» необхідно розглядати як ключову складову системи біобезпеки держави.

Валерій Ушкалов,
директор Української лабораторії якості
і безпеки продукції АПК

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook