Покликання справжнього громадянина: бути патріотом своєї Батьківщини - в університеті відбувся круглий стіл з духовності і патріотизму

23 вересня 2019 року
     Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 23 вересня 2019 року взяв участь у засіданні круглого столу «Патріотизм і духовність у сучасній Україні» у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

    Відкрив засідання ректор університету Станіслав Ніколаєнко, який привітав учасників та виклав своє розуміння патріотизму на сучасному етапі і що це означає для студента і викладача. Мова повинна йти не про декларації, пісні і танці, а про конкретні справи. Нині, як ніколи, актуальне Франкове: "Бо твій патріотизм - празнична одежина, а мій - то труд тяжкий". Ефективне навчання, активна участь у громадському житті, турбота про Україну - це і є складові патріотизму.    

 У заході також взяли участь ректор Київської православної богословської академії, голова Управління духовної освіти і богословської науки Православної Церкви України протоієрей Олександр Трофимлюк та проректор з наукової роботи КПБА протоієрей Віталій Клос.

     «Українські слова «патріот», «патріотизм» мають у своїй основі корені грецького походження. Так, грецьке «патір» перекладається як «батько», а «патріада» – батьківщина. Звідси, патріотизм варто розглядати як любов до земної Батьківщини. Кожен із нас народжується у певний час на конкретній території. Ніхто не може передбачити, де і в яких умовах доведеться йти земною дорогою. І, зазвичай, ці умови бувають мінливими та швидкоплинними, адже вічний і незмінний тільки Бог. Проте нам саме в цих обставинах здобувати місце в оселях небесних», – сказав Митрополит Епіфаній.

     Також Його Блаженство порушив питання догляду за довкіллям як обов’язок патріота. «У стінах Національного університету біоресурсів і природокористування неможливо було не згадати про догляд за довкіллям як обов’язок патріота. Господь, оселивши людину у світі як у домі, дав їй першу заповідь – піклуватись про Всесвіт. Тож ще одне наше спільне завдання як громадян – збереження навколишнього середовища та реалізація екологічних ініціатив. Якщо ти патріот, то повинен любити те, що тебе оточує: свою землю, прекрасну природу України, її багаті неозорі чорноземи», – зазначив Митрополит Епіфаній.

     Блаженнійший Митрополит Епіфаній відзначив співробітників НУБіП України, організаторів та учасників круглого столу церковними нагородами: орденом святого архістратига Михаїла I Ніколаєнко Станіслава, орденом святого архістратига Михаїла II ступеня Цвіліховського Миколу, орденом святого рівноапостольного князя Володимира ΙΙΙ ступеня Шелепницьку Наталію, медаллю за любов і жертовність до України Мельника Олега, а також Благословенними Грамотами з відзнаками Засєкіна Дмитра, Шинкарука Василя, Майданюк Ірину та Благословенними Грамотами Мельник Марію, Рудого Романа, Сороку Наталію, Войтюк Ірину, Томчука Віктора, Жука Юрія, Мельник Олексія, Астафьєву Ольгу.

     Після завершення засідання круглого столу учасники музей анатомі та матеріально-технічну базу.

За матеріалами Прес-служби Київської Митрополії ПЦУ


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook