Студенти ОП "Інформаційно-комунікаційні технології в освіті" і "Професійна освіта" зініціювали створення "Клубу аграрного та освітнього консалтингу"

19 вересня 2019, 12:02
     На гуманітарно-педагогічному факультеті започаткування нових, конструктивних і цікавих форм роботи стало вже доброю традицією. Це вітається і підтримується керівництвом на усіх рівнях.

     Так, 17 вересня 2019 року у ІІІ навчальному корпусі НУБіП України на базі гуманітарно-педагогічного факультету, під егідою кафедри педагогіки відбулося установче засідання «Клуб аграрного та освітнього консалтингу» (далі Клуб), який покликаний об’єднати зусилля освітян, науковців та аграрного бізнесу в справі підготовки фахівців. Ініціаторами створення Клубу виступили студенти випускових спеціальностей та викладачі кафедри педагогіки. Колектив і завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник радо вітали бажання та починання нашої молоді. На кафедрі знають, що ректор НУБіП України, член-кореспондент НАПН України Станіслав Ніколаєнко пропагує та заохочує втілення в життя ідеї поєднання освіти, науки, інновацій та тісного зв’язку університету з бізнесом, роботодавцями, які диктують вимоги щодо підготовки кадрів для різних галузей економіки країни, насамперед для аграрного виробництва.

     Важливо підкреслити, що ядро робочої групи зі створення Клубу аграрного та освітнього консалтингу сформували студенти ОП «Професійна освіта (Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства)». Цю освітню програму ми називаємо «два в одному», бо вона базується на двох складових: 1) психолого-педагогічний цикл; 2) знання, уміння і навички, професійно важливі якості, необхідні для роботи в агропромисловому комплексі. Клуб аграрного та освітнього консалтингу підсилює другу складову – створює умови для навчання на реально діючих моделях агровиробництва, відкриває можливості для проведення ознайомчих екскурсії з опанування сучасними технологіями, новітньою технікою, новинками у різних галузях АПК, створює умови для вторинної зайнятості, подальшого працевлаштування студентів випускових спеціальностей кафедри педагогіки.

     Завідувач кафедри педагогіки, доктор педагогічних наук Руслан Сопівник відкрив установче засідання Клубу й окреслив завдання, що ставляться перед учасниками Клубу. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Шинкарук В. Д. щиро привітав гостей, науково-педагогічних працівників кафедри педагогіки, студентів із започаткуванням такої важливої інноваційної форми роботи та висловив впевненість у вдосконаленні професійної підготовки майбутнього фахівця.

     Співпраця з роботодавцями, агробізнесом, освітніми установами, що готують майбутніх фахівців для закладів вищої освіти та сільського господарства допомагає науково-педагогічним працівникам кафедри зробити гнучкими програми підготовки та розширити бази практик. На засіданні «Клубу аграрного та освітнього консалтингу» своїми думками про стан агробізнесу, ринку землі, використання гербіцидів, пестицидів і мінеральних добрив, органічних засобів захисту рослин, працевлаштування наших випускників поділилися поважні гості, які у свій час теж закінчували наш навчальний заклад.

     Так, Богдан Балагура, – генеральний директор ПРаТ «Dengoff Capital», випускник НУБіП України, навчався на агробіологічному та гуманітарно-педагогічному факультетах, зазначив, що агробізнес надзвичайно цікавий, багатогранний, і, що найважливіше, корисний для країни і людей, має стратегічне значення для розвитку економіки держави. Історія агробізнесу в нашій країні тільки розпочинається. І для цієї важливої сфери діяльності потрібні молоді, енергійні, ініціативні, підприємливі та патріотично налаштовані люди, для яких сільське господарство є покликанням та улюбленою справою і сенсом життя.

  

     Богдан Олегович прибув на установче засідання Клубу аграрного та освітнього консалтингу із круглого столу, що проводився у Верховній Раді України та присвячений питанням земельної реформи. Виступаючий відзначив, що за його уявленнями і відчуттями політична воля про запровадження в Україні ринку землі є, і ринок землі буде впроваджено, але це треба робити розсудливо та обережно. Богдан Балагура розповів про пілотний проект з переробки кумису, який виробляє його агрогосподарство з 25 тонн щоденного надою молока. Цей ринок наповнений відомими фірмами, розпочинати завжди важко, проте, хто стукає – тому відкривають. Богдан Балагура обнадіяв студентів натякнувши, що секрет успіху в будь-якій справі криється у повсякденній наполегливий праці, інтелектуальному розвитку та професійній зрілості.

     Далі, до слова запросили комерційного директора БТУ-Центру Тетяну Хоменко та агронома-консультанта цієї ж компанії, випускника нашого університету Дмитра Черненка. Промовці підкреслили, що компанія БТУ-ЦЕНТР – український виробник мікробних і ферментних препаратів для сільського господарства. Серед пропонованої продукції – «лінійки» для захисту та живлення рослин, оздоровлення ґрунтів, біопрепарати для тваринництва та ін. Загалом, – зазначив Дмитро Черненко, – нами розроблено більше 50 біопрепаратів торгової марки «Жива земля». Продукція компанії дозволена до використання в органічному землеробстві, що підтверджується міжнародним сертифікатом Organic Standard.

     Дмитро Сергійович акцентував, що родюча земля, здорові та якісні врожаї – це наша велика мета. Для її втілення працюють висококваліфіковані агрономи, біотехнологи, біохіміки країни. Також промовець підкреслив, що компанія розуміє важливість підготовки фахівців, обізнаних з сучасними технологіями. І це питання є великим викликом не тільки для вищих навчальних закладів, але і для гравців ринку. Аграрій має думати не тільки про те, як збільшити врожайність, а й мислити довгостроково – як вберегти землю від хімічного перенавантаження, як збільшити родючість ґрунту, як вироcтити врожай так, щоб не нашкодити всій екосистемі? Тому ми вважаємо, зазначив Дмитро Сергійович, що нашим обов’язком є ділитись із студентами досвідом та знаннями про сучасні способи екологічно безпечного землеробства. У рамках Клубу аграрного та освітнього консалтингу ми пропонуємо розглянути зі студентами, яким цікава тема біотехнологій в сучасному рослинництві, такі питання: Що таке біотехнології та чому вони важливі в сільському господарстві? Яка роль мікроорганізмів у рослинництві? Що таке органічна та інтегрована система землеробства? Які виклики та ризики потрібно розуміти? На що слід звертати увагу при підготовці технологічних карт для польових, садових і овочевих культур? Звісно, кожному з цих питань можна присвятити семестри навчання, але ми спробуємо дати огляд і вмістити тези в невеликий курс. Наші спікери – це практики, які можуть розповісти про важливі речі, спираючись на свій багаторічний практичний досвід. Ми намагатимемось бути гнучкими ― на запит можемо підготувати теми, які будуть цікаві студентству. Доповідь Дмитра Черненка також викликала жваве обговорення, звучали запитання, навколо цієї теми розгорнулась дискусія, яку підтримали професори і доценти кафедри педагогіки та професори інших факультетів, особливо у частині коригування навчальних планів та програм.

     Загалом на засідання пропонували свої можливості співпраці і кооперації зусиль представники компанії “Stela Laxhuber GmbH” (Німеччина), випускники нашого університету Анрій та Олена Януш, які запропонували увазі учасників засідання сучасні сушильні апарати і технології, запросили студентів та старших колег до співпраці.
     Заклади аграрної освіти, які кооперують зусилля з НУБіП України, гуманітарно-педагогічним факультетом, кафедрою педагогіки, в частині реалізації ступеневої підготовки фахівців, були представлені виступами заступника директора Київського професійно-педагогічного коледжу імені А. С. Макаренка – Валентини Кондратьєвої та завідувача молочної лабораторії Березоворутського коледжу, студента ОП «Професійна освіта» (Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства) Миколи Шахдінаряна.

  

  

     Агропромисловий комплекс включає не тільки виробництво, переробку, транспортування, але й реалізацію виробленої продукції, тому на установчому засіданні ідею створення Клубу аграрного та освітнього консалтингу підтримала мережа торгівельних центрів «Сільпо» в особі керівника центру по роботі з персоналом, випускниці ОП «Педагогіка вищої школи» Юлії Євтушенко та її колег, працівників центру по роботі з персоналом Анастасії Кваші та Олени Демкович. Промовці засвідчили свою готовність до оптимізації змісту підготовки фахівців, покращення якості навчання та подальшої вторинної зайнятості і працевлаштування студентів.

     Не залишились байдужими і студенти ОП «Професійна освіта» («Технологія виробництва і переробки продукції сільського господарства») Оксана Підтинна та Олег Мороз, які висловили сподівання, що започаткована форма роботи допоможе підвищити рівень їх готовності до інноваційної професійної діяльності, до роботи в АПК. Представники студентства підкреслили своєчасність і потрібність створення такого Клубу, бо завдяки його діяльності можна буде поглибити свої знання про новітні, прогресивні технологій в агропромисловому комплексі. Олег Мороз відзначив, що участь у діяльності Клубу допоможе йому започаткувати власну справу. Він подякував кафедрі педагогіки за те, що під час навчання мав змогу пройти практику на базі сучасного аграрного підприємства «DF Agro» (Синьків) – одному із найбільших на території України та найсучасніших в Європі тепличних комплексів, який розташований в селі Синьків, Заліщицького району, Тернопільської області.

     Під час засідання було опрацьовано і формальні питання, які стосувались виборів президента клубу. На цю роль запропоновано кандидата педагогічних наук, доцента кафедри педагогіки, фахівця з розробки і впровадження СМАРТ-технологій в освітній процес, випускника ОП «Педагогіка вищої школи» Олександра Прохорчука. Олександр Михайлович, дякуючи за довіру, наголосив на стратегічних цілях Клубу та запропонував підтримати голосуванням Статут новоствореної організації, презентував сайт Клубу, який створено разом зі студентами ОП «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті». Президент Клубу аграрного та освітнього консалтингу Олександр Прохорчук вніс на голосування кандидатури своїх заступників, Оксану Підтинну та Олега Мороза, а також секретаря Клубу Павла Андрусика. Пропоновані кандидатури були одностайно підтримані учасниками зібрання – делегатами установчого засідання. Було сформовано також директорат Клубу, до складу якого увійшли представники бізнесу та освітніх установ.

     На завершення усі учасники погодились із крилатим висловом: «Давайте ставитися до землі не так, що ми її одержали у спадок, а так, що ми її позичили у дітей».

О. Кучай,
доцент кафедри педагогіки

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook